Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš! | Recepty.Blesk.cz

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Foto: iStock
16.11.2018 / 06:00

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste fazole, čočku, hrách nebo cizrnu. Budete překvapeni!

 

V chladnějších měsících nic nezahřeje líp než pořádná polévka. Co takhle luštěninová? Ja vydaná, zasytí a má spoustu bílkovin a zdravých sacharidů. Nejčastěji používané luštěniny do polévek jsou fazole, čočka a v poslední době i cizrna. Kromě luštěnin je v nich taky zelenina, zejména kořenová, a velmi často i brambory.

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Tato polévka z červených fazolí je hotová raz dva a dokonale vás zasytí.celý článek

Hustá polévka s fazolemi a uzenou klobásou

Hustá polévka s fazolemi a uzenou klobásou

V zimních mrazivých dnech vás tahle polévka pořádně zahřeje a zasytí. Ovšem jíst se dá samozřejmě kdykoli.celý článek

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Tahle polévka zahřeje tělo i duši. A navíc po ní nepřiberete.celý článek

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Polévka z cizrny a krup se slaninou osmaženou na cibulce. Do hotové polévky vmícháme propasírované sušené švestky smíšené s octem a olejem.celý článek

Luštěniny jsou skvělé i jako hlavní jídlo, a když k nim přidáte třeba rýži, získáte vydatnou večeři nebo oběd. I luštěninový guláš chutná na podzim skvěle, a stačí k němu přikusovat jen pečivo. 

Vídeňská čočka s rýží

Vídeňská čočka s rýží

Rakouská specialita z císařské Vídně: uvařenou čočku smísíme se samostatně uvařenou rýží a s osmaženým vepřovým masem. Směs zapečeme v troubě a podáváme…celý článek

Pikantní hovězí guláš s fazolemi

Pikantní hovězí guláš s fazolemi

Hovězí maso orestované na cibuli a česneku, vařené s rajským protlakem, kmínem, chilli papričkami, majoránkou a fazolemi uvařeními ve víně. Zdobíme kolečky…celý článek

Čočka na kyselo s párkem

Čočka na kyselo s párkem

Uvařená čočka podávaná s párkem a kyselou okurkou.celý článek

Čočkové karbanátky

Čočkové karbanátky

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek

Zkusit můžete i luštěninová jídla, která pocházejí z daleka, třeba z Indie nebo Kuby. Jsou opravdu výtečná a stojí za to se je naučit. Congri je typické kubánské jídlo, které lze jíst samostatně nebo jako příloha k masu, zejména vepřovému. Dhal je zase typické indické jídlo, které se připravuje z červené čočky. Mívá konzistenci polévky nebo kaše.

Kubánské congri

Kubánské congri

Lehké a chutné jídlo, které lze jíst samostatně, nebo jako příloha k masu. Máte-li rádi fazole, neodoláte mu!celý článek

Dhal z červené čočky

Dhal z červené čočky

Není čočka jako čočka. Pokud už vás nebaví ta nakyselo, vyzkoušejte červenou s vůní exotiky.celý článek

 

Zkuste čočku na kyselo podle našeho VIDEORECEPTU:

Video se připravuje ...
Videorecept: Čočka na kyselo, kterou zvládne každý • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz