Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste fazole, čočku, hrách nebo cizrnu. Budete překvapeni!
V chladnějších měsících nic nezahřeje líp než pořádná polévka. Co takhle luštěninová? Ja vydaná, zasytí a má spoustu bílkovin a zdravých sacharidů. Nejčastěji používané luštěniny do polévek jsou fazole, čočka a v poslední době i cizrna. Kromě luštěnin je v nich taky zelenina, zejména kořenová, a velmi často i brambory.
Hustá polévka s fazolemi a uzenou klobásou

V zimních mrazivých dnech vás tahle polévka pořádně zahřeje a zasytí. Ovšem jíst se dá samozřejmě kdykoli.celý článek

Polévka z cizrny a krup se slaninou osmaženou na cibulce. Do hotové polévky vmícháme propasírované sušené švestky smíšené s octem a olejem.celý článek
Luštěniny jsou skvělé i jako hlavní jídlo, a když k nim přidáte třeba rýži, získáte vydatnou večeři nebo oběd. I luštěninový guláš chutná na podzim skvěle, a stačí k němu přikusovat jen pečivo.

Rakouská specialita z císařské Vídně: uvařenou čočku smísíme se samostatně uvařenou rýží a s osmaženým vepřovým masem. Směs zapečeme v troubě a podáváme…celý článek
Pikantní hovězí guláš s fazolemi

Hovězí maso orestované na cibuli a česneku, vařené s rajským protlakem, kmínem, chilli papričkami, majoránkou a fazolemi uvařeními ve víně. Zdobíme kolečky…celý článek

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek
Zkusit můžete i luštěninová jídla, která pocházejí z daleka, třeba z Indie nebo Kuby. Jsou opravdu výtečná a stojí za to se je naučit. Congri je typické kubánské jídlo, které lze jíst samostatně nebo jako příloha k masu, zejména vepřovému. Dhal je zase typické indické jídlo, které se připravuje z červené čočky. Mívá konzistenci polévky nebo kaše.

Lehké a chutné jídlo, které lze jíst samostatně, nebo jako příloha k masu. Máte-li rádi fazole, neodoláte mu!celý článek

Není čočka jako čočka. Pokud už vás nebaví ta nakyselo, vyzkoušejte červenou s vůní exotiky.celý článek
Zkuste čočku na kyselo podle našeho VIDEORECEPTU: