Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Foto: David Háva
    18února   2019  /  14:00

    Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva

    * 8 nožek párků 
    * 2 cibule, oloupané a nahrubo nasekané
    * 1 lžíci másla
    * 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
    * 3 snítky tymiánu
    * 150 g nakrájených žampionů
    * 2 polévkové lžíce balzamikového octa
    * 200 ml bílého vína
    * 200 ml hovězího vývaru
    * malou hrstka petržele
    * mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
    * olivový olej na smažení

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Velký hrnec rozpalte na středním plameni. Přidejte olej a osmahněte párky. Když jsou ze všech stran nazlátlé, přemístěte je na talíř.

     

    Na stejnou pánev dejte cibuli a máslo, přisypejte cukr, tymián a vařte za občasného míchání na středním plameni 10 až 15 minut, dokud cibule úplně nezkaramelizuje. Do pánve dejte houby, zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte ocet a ještě krátce směs vařte.

     

    Párky vraťte do pánve, přilijte víno, přiveďte k varu a nechte vařit 4–5 minut, aby se vypařil alkohol. Podlejte vývarem, znovu přiveďte k varu a pak přesuňte párky na 20 minut do trouby. Nepřikrytý pokrm pečte, dokud párky nebudou propečené a omáčka hustá. Nakonec posypejte petrželí a podávejte.

    Foto: archiv firem

     

     

    Náš tip:

    Vždy se snažte vybírat párky co nejvyšší kvality. Tyto z Drůbežárny Klatovy jsou z kuřecího masa a neobsahují žádná éčka, takže si je čas od času mohou dopřát i děti.

  • Kuřecí kousky se slaninou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva

    * 1 kuře
    * 8 plátků anglické slaniny
    * 2 cibule
    * 2 lžíce vinného octa
    * 2 snítky rozmarýnu
    * 2 konzervy loupaných rajčat
    * 1 lžíci cukru
    * 500 ml vývaru
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Kuře naporcujte na 8 dílů. V hrnci osmahněte kousky masa na oleji tak, aby byla kůže zlatá. Přidejte slaninu a dál opékejte. Pak přisypejte nasekanou cibuli, rozmarýn a krátce ještě opékejte.

     

    Do hrnce vyklopte rajčata, přidejte cukr, vinný ocet, vývar, osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte probublávat 40 až 50 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec vmíchejte petrželku a omáčku podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší. Foto: archiv firem

     

    Náš tip:

    Tip: Pokud chcete podporovat české chovatele a současně se vyhýbáte některým značkám, vyzkoušejte Klatovské kuře z českých farem.

  • Kotlety s parmskou šunkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva

    * 4 kotlety
    * 100 g sušené šunky
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 2 rajčata
    * 1 bobkový list
    * 1 sklenku bílého vína
    * hrst nasekané petrželky
    * mletou skořici
    * sůl, pepř
    * hladkou mouku na obalování
    * 4 sázená vejce
    * olivový olej

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Pak ho zprudka opečte na oleji, vyjměte z pánve a vložte do pekáčku.

     

    Do pánve dejte na kousky nakrájenou šunku, nasekanou cibuli a prolisovaný šesnek. Přidejte bobkový list, vše krátce poduste a přidejte ke kotletám. Pak osmahněte oloupaná rajčata, osolte je, opepřete a rozvařte na pyré. Dochuťte skořicí, vsypejte nasekanou petrželku a vše podlijte vínem. Směs prohřejte a nalijte ke kotletám. Přikryté pečte asi půl hodinky. Na talíři pak na každou kotletu položte ještě sázené vejce.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz