- Párky se zkaramelizovanou cibulíFoto: David Háva18. února 2019 / 14:00
Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!
Párky se zkaramelizovanou cibulí
Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva
* 8 nožek párků
* 2 cibule, oloupané a nahrubo nasekané
* 1 lžíci másla
* 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
* 3 snítky tymiánu
* 150 g nakrájených žampionů
* 2 polévkové lžíce balzamikového octa
* 200 ml bílého vína
* 200 ml hovězího vývaru
* malou hrstka petržele
* mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
* olivový olej na smaženíPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Velký hrnec rozpalte na středním plameni. Přidejte olej a osmahněte párky. Když jsou ze všech stran nazlátlé, přemístěte je na talíř.
Na stejnou pánev dejte cibuli a máslo, přisypejte cukr, tymián a vařte za občasného míchání na středním plameni 10 až 15 minut, dokud cibule úplně nezkaramelizuje. Do pánve dejte houby, zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte ocet a ještě krátce směs vařte.
Párky vraťte do pánve, přilijte víno, přiveďte k varu a nechte vařit 4–5 minut, aby se vypařil alkohol. Podlejte vývarem, znovu přiveďte k varu a pak přesuňte párky na 20 minut do trouby. Nepřikrytý pokrm pečte, dokud párky nebudou propečené a omáčka hustá. Nakonec posypejte petrželí a podávejte.
Náš tip:
Vždy se snažte vybírat párky co nejvyšší kvality. Tyto z Drůbežárny Klatovy jsou z kuřecího masa a neobsahují žádná éčka, takže si je čas od času mohou dopřát i děti.
Kuřecí kousky se slaninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva
* 1 kuře
* 8 plátků anglické slaniny
* 2 cibule
* 2 lžíce vinného octa
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 konzervy loupaných rajčat
* 1 lžíci cukru
* 500 ml vývaru
* 1 lžíci nasekané petrželky
* sůl, pepřPostup:
Kuře naporcujte na 8 dílů. V hrnci osmahněte kousky masa na oleji tak, aby byla kůže zlatá. Přidejte slaninu a dál opékejte. Pak přisypejte nasekanou cibuli, rozmarýn a krátce ještě opékejte.
Do hrnce vyklopte rajčata, přidejte cukr, vinný ocet, vývar, osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte probublávat 40 až 50 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec vmíchejte petrželku a omáčku podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší. Foto: archiv firem
Náš tip:
Tip: Pokud chcete podporovat české chovatele a současně se vyhýbáte některým značkám, vyzkoušejte Klatovské kuře z českých farem.Kotlety s parmskou šunkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva
* 4 kotlety
* 100 g sušené šunky
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 2 rajčata
* 1 bobkový list
* 1 sklenku bílého vína
* hrst nasekané petrželky
* mletou skořici
* sůl, pepř
* hladkou mouku na obalování
* 4 sázená vejce
* olivový olejPostup:
Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Pak ho zprudka opečte na oleji, vyjměte z pánve a vložte do pekáčku.
Do pánve dejte na kousky nakrájenou šunku, nasekanou cibuli a prolisovaný šesnek. Přidejte bobkový list, vše krátce poduste a přidejte ke kotletám. Pak osmahněte oloupaná rajčata, osolte je, opepřete a rozvařte na pyré. Dochuťte skořicí, vsypejte nasekanou petrželku a vše podlijte vínem. Směs prohřejte a nalijte ke kotletám. Přikryté pečte asi půl hodinky. Na talíři pak na každou kotletu položte ještě sázené vejce.