Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší | Recepty.Blesk.cz

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Párky se zkaramelizovanou cibulí
    Foto: David Háva
    14října   2015  /  06:00

    Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!

  • Kuřecí kousky se slaninou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Kuřecí kousky se slaninou

    * 1 kuře
    * 8 plátků anglické slaniny
    * 2 cibule
    * 2 lžíce vinného octa
    * 2 snítky rozmarýnu
    * 2 konzervy loupaných rajčat
    * 1 lžíci cukru
    * 500 ml vývaru
    * 1 lžíci nasekané petrželky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Kuře naporcujte na 8 dílů. V hrnci osmahněte kousky masa na oleji tak, aby byla kůže zlatá. Přidejte slaninu a dál opékejte. Pak přisypejte nasekanou cibuli, rozmarýn a krátce ještě opékejte.

     

    Do hrnce vyklopte rajčata, přidejte cukr, vinný ocet, vývar, osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a stáhněte plamen. Nechte probublávat 40 až 50 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec vmíchejte petrželku a omáčku podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Kotlety s parmskou šunkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Kotlety s parmskou šunkou

    * 4 kotlety
    * 100 g sušené šunky
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 2 rajčata
    * 1 bobkový list
    * 1 sklenku bílého vína
    * hrst nasekané petrželky
    * mletou skořici
    * sůl, pepř
    * hladkou mouku na obalování
    * 4 sázená vejce
    * olivový olej

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Pak ho zprudka opečte na oleji, vyjměte z pánve a vložte do pekáčku.

     

    Do pánve dejte na kousky nakrájenou šunku, nasekanou cibuli a prolisovaný šesnek. Přidejte bobkový list, vše krátce poduste a přidejte ke kotletám. Pak osmahněte oloupaná rajčata, osolte je, opepřete a rozvařte na pyré. Dochuťte skořicí, vsypejte nasekanou petrželku a vše podlijte vínem. Směs prohřejte a nalijte ke kotletám. Přikryté pečte asi půl hodinky. Na talíři pak na každou kotletu položte ještě sázené vejce.

  • Párky se zkaramelizovanou cibulí

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Párky se zkaramelizovanou cibulí

    * 8 debrecínských párků
    * 2 cibule, oloupané a nahrubo nasekané
    * 1 lžíci másla
    * 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
    * 3 snítky tymiánu
    * 150 g nakrájených žampionů
    * 2 polévkové lžíce balzamikového octa
    * 200 ml bílého vína
    * 200 ml hovězího vývaru
    * malou hrstka petržele
    * mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
    * olivový olej na smažení

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Velký hrnec rozpalte na středním plameni. Přidejte olej a osmahněte párky. Když jsou ze všech stran nazlátlé, přemístěte je na talíř.

     

    Na stejnou pánev dejte cibuli a máslo, přisypejte cukr, tymián a vařte za občasného míchání na středním plameni 10 až 15 minut, dokud cibule úplně nezkaramelizuje. Do pánve dejte houby, zamíchejte a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte ocet a ještě krátce směs vařte.

     

    Párky vraťte do pánve, přilijte víno, přiveďte k varu a nechte vařit 4–5 minut, aby se vypařil alkohol. Podlejte vývarem, znovu přiveďte k varu a pak přesuňte párky na 20 minut do trouby. Nepřikrytý pokrm pečte, dokud párky nebudou propečené a omáčka hustá. Nakonec posypejte petrželí a podávejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Krimi

Herečku napadli na Vinohradské?! Dva muži…

Mladá herečka Kateřina D. si podle svých slov ve středu brzy ráno prožila peklo. Na sociální síti…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Krimi

Andrejka (†15) sebevraždu vysílala živě…

Celé čtyři roky se Andrejka (†15) z Nymburska snažila vyrovnat s tím, že měla jako jedenáctiletá…

celý článek »