Mezi nejoblíbenější moučníky patří zcela určitě jablečný závin. Ovšem pokud chcete, aby byl skutečně vynikající, musíte ho udělat sami doma. Kupované listové těsto sice splní svůj účel, ale nikdy z něj nevykouzlíte takovou pochoutku jako z domácího těsta!
Suroviny jsou základ
Pokud se chystáte na tažené těsto, je důležité mít kvalitní suroviny. Mouku potřebujete hladkou s vysokým obsahem lepku (jinak by se těsto trhalo), dále je třeba mít vlažnou vodu (aby bílkoviny v mouce lépe nakynuly). Zpracované těsto na štrúdl musí být vláčné a pružné. Pokud se vám zdá suché, přidejte trošku mléka a do těsta ještě zapracujte trochu mouky. Čím déle budete těsto zpracovávat, tím lépe se bude tahat. Až těsto necháte odpočinout, přikryjte ho nahřátým hrncem, aby neoschlo.
Vytahování těsta
Tak tahle část je nejdůležitější! Těsto musí být tenké a zároveň se nesmí trhat. Při vytahování postupujte od středu ke krajům, aby bylo těsto všude stejně silné. Ruce mírně sevřete v pěst a podložte pod těsto, dejte je k sobě a opatrně odtahujte od sebe, tím se těsto vytáhne do všech stran. Plát můžete během vytahování slabě potírat olejem, aby těsto zůstalo vláčné a netrhalo se. Nakonec vytažené těsto položte na pomoučenou utěrku a prsty vytáhněte jen okraje. Po vytažení můžete odkrojit silnější okraje.
Smažený sýr naprosto dokonalý! Díky těmto fíglům se nikdy nerozteče!
Patříte k milovníkům téhle bezmasé dobroty? Nedivíme se, smažený sýr je pro mnohé, zvláště děti, číslem jedna. A když je dobře udělaný, chutná naprosto…celý článek
Naplňte podle chuti
Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem a naplňte libovolnou náplní, doporučujeme jablka, ale můžete zkusit směs z tvarohu a rozinek. Konce těsta stlačte tak, aby náplň nevytekla. Štrúdl vložte do středně vyhřáté trouby, asi po 5 minutách snižte teplotu a pomalu pečte dozlatova. Jestli chcete, aby byl závin opravdu křehký, ještě teplý ho potřete rozehřátým máslem.
Naučte se vedle taženého závinu taky skvělou domácí pizzu podle našeho videoreceptu: