Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé! | Recepty.Blesk.cz

Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

Foto: iStock
06.02.2019 / 06:00

Mezi nejoblíbenější moučníky patří zcela určitě jablečný závin. Ovšem pokud chcete, aby byl skutečně vynikající, musíte ho udělat sami doma. Kupované listové těsto sice splní svůj účel, ale nikdy z něj nevykouzlíte takovou pochoutku jako z domácího těsta!

 

Suroviny jsou základ

 

Pokud se chystáte na tažené těsto, je důležité mít kvalitní suroviny. Mouku potřebujete hladkou s vysokým obsahem lepku (jinak by se těsto trhalo), dále je třeba mít vlažnou vodu (aby bílkoviny v mouce lépe nakynuly). Zpracované těsto na štrúdl musí být vláčné a pružné. Pokud se vám zdá suché, přidejte trošku mléka a do těsta ještě zapracujte trochu mouky. Čím déle budete těsto zpracovávat, tím lépe se bude tahat. Až těsto necháte odpočinout, přikryjte ho nahřátým hrncem, aby neoschlo.

 

Tažený jablečný závin

Tažený jablečný závin

Jablečný štrúdl nikdy nezklame. Vyzkoušejte tento, u kterého se těsto "vytahává".celý článek


Vytahování těsta

 

Tak tahle část je nejdůležitější! Těsto musí být tenké a zároveň se nesmí trhat. Při vytahování postupujte od středu ke krajům, aby bylo těsto všude stejně silné. Ruce mírně sevřete v pěst a podložte pod těsto, dejte je k sobě a opatrně odtahujte od sebe, tím se těsto vytáhne do všech stran. Plát můžete během vytahování slabě potírat olejem, aby těsto zůstalo vláčné a netrhalo se. Nakonec vytažené těsto položte na pomoučenou utěrku a prsty vytáhněte jen okraje. Po vytažení můžete odkrojit silnější okraje.

 

Smažený sýr naprosto dokonalý! Díky těmto fíglům se nikdy nerozteče!

Smažený sýr naprosto dokonalý! Díky těmto fíglům se nikdy nerozteče!

Patříte k milovníkům téhle bezmasé dobroty? Nedivíme se, smažený sýr je pro mnohé, zvláště děti, číslem jedna. A když je dobře udělaný, chutná naprosto…celý článek


Naplňte podle chuti

 

Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem a naplňte libovolnou náplní, doporučujeme jablka, ale můžete zkusit směs z tvarohu a rozinek. Konce těsta stlačte tak, aby náplň nevytekla. Štrúdl vložte do středně vyhřáté trouby, asi po 5 minutách snižte teplotu a pomalu pečte dozlatova. Jestli chcete, aby byl závin opravdu křehký, ještě teplý ho potřete rozehřátým máslem.

 

Naučte se vedle taženého závinu taky skvělou domácí pizzu podle našeho videoreceptu:

Video se připravuje ...
Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz