Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Foto: iStock
09.01.2019 / 06:00

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

 

Kolikrát jste se už pokoušeli o domácí pečené brambory nebo hranolky, ale nebyly měkké a ani trochu křupavé? Asi jste zvolili nevhodný druh brambor nebo postup přípravy. Odborníci tvrdí, že na hranolky jsou nejlepší brambory typu C, tedy ty, které mají více škrobu. Ale mohou to být i „béčka“.


Vařte brambory ve vodě s octem

A jak na to? Brambory umyjte, a pokud nemají hezkou barvu, raději je oloupejte. Do hrnce dejte vařit vodu, a když začne vřít, přidejte do ní trochu octa. Do vody vložte brambory a vařte asi 5 minut – ne déle, potřebujete je pouze předvařit, nikoli uvařit. Potom brambory vyndejte, přeceďte vodu a rozprostřete na plech. Jsou teplé, takže se hned vysuší, případně můžete použít papírovou utěrku a zbavit je přebytečné vody.

Dokonalý kuřecí vývar: Domácí je nejlepší! Stačí těchto pár triků

Dokonalý kuřecí vývar: Domácí je nejlepší! Stačí těchto pár triků

Uvařit vývar se může zdát jako naprostá banalita, ale aby byl skutečně vynikající a nepřipomínal jen obarvenou vodu, musíte mu nějaký ten čas věnovat.…celý článek

Pak je pokapejte olejem, posolte a přidejte podle chuti další koření. Dobře promíchejte a dejte do trouby, která je vyhřátá aspoň na 200 °C. Pečte tak dlouho, až budou zlatavé. Zhruba v polovině pečení je můžete zamíchat, aby se pekly rovnoměrně.


Křupavé a zlatavé hranolky

Tenhle trik s octem použijte i na hranolky. Postup se jen trochu liší. Brambory oloupete a nakrájíte na hranolky, které by měly být stejně dlouhé a stejně silné. Ty dejte do hrnce se studenou vodou a přidejte lžíci octa (na zhruba 300 g hranolek použijte jednu polévkovou lžíci octa). Díky octu si zachovají nejen tvar, ale taky barvu.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí…celý článek

Hranolky pak povařte asi 10 minut, přeceďte, dobře osušte (nejlépe v textilní utěrce) a nechte vychladnout. Pak je smažte asi 6-7 minut ve fritéze nebo na pánvi při teplotě asi 150-160 stupňů. Teplota je orientační, hranolky při vložení do oleje musí pěnit, ale ne vzkypět!

Vyndejte z pánve, nechte okapat a zase vychladnout. Takhle předsmažené hranolky pak opět usmažíte, tentokrát při teplotě asi 180 °C. Pokud je chcete vážně křupavé, pak je smažte maximálně 2-4 minuty.

 

Milujete šťouchané brambory a hranolky vám jsou ukradené? Naučte se je podle šéfkuchaře Radka Davida podle našeho VIDEORECEPTU:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí ty nejlepší šťouchané brambory • 

 

Diskuse k článku

.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Exmanžel Partyšové se vrátil k bývalé ženě…

Ten se s tím tedy nemaže! Když se miliardář Daniel Farnabauer (42) v roce 2015 dal dohromady s Gábinou…

celý článek »

Ostrava

Unikátní fotky popáleného Palacha: Primadona…

Schovávala zakázané fotky Jana Palacha ve svém ostravském bytě před komunistickým režimem. Po padesáti…

celý článek »

Krimi

Kráska (†36) proslula zdoláváním hor v bikinách:…

Celý svět znal usměvavou Tchajwanku Gigi Wuovou (†36) jako bláznivou krásku, která zdolávala vysoké…

celý článek »

Praha - Zprávy

Kdo je člověk, který se pokusil upálit v…

Po Janu Palachovi, přesně po 50 letech, se v pátek 18. ledna na Václavském náměstí polil hořlavou…

celý článek »