Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!
Kolikrát jste se už pokoušeli o domácí pečené brambory nebo hranolky, ale nebyly měkké a ani trochu křupavé? Asi jste zvolili nevhodný druh brambor nebo postup přípravy. Odborníci tvrdí, že na hranolky jsou nejlepší brambory typu C, tedy ty, které mají více škrobu. Ale mohou to být i „béčka“.
Vařte brambory ve vodě s octem
A jak na to? Brambory umyjte, a pokud nemají hezkou barvu, raději je oloupejte. Do hrnce dejte vařit vodu, a když začne vřít, přidejte do ní trochu octa. Do vody vložte brambory a vařte asi 5 minut – ne déle, potřebujete je pouze předvařit, nikoli uvařit. Potom brambory vyndejte, přeceďte vodu a rozprostřete na plech. Jsou teplé, takže se hned vysuší, případně můžete použít papírovou utěrku a zbavit je přebytečné vody.
Dokonalý kuřecí vývar: Domácí je nejlepší! Stačí těchto pár triků

Uvařit vývar se může zdát jako naprostá banalita, ale aby byl skutečně vynikající a nepřipomínal jen obarvenou vodu, musíte mu nějaký ten čas věnovat.…celý článek
Pak je pokapejte olejem, posolte a přidejte podle chuti další koření. Dobře promíchejte a dejte do trouby, která je vyhřátá aspoň na 200 °C. Pečte tak dlouho, až budou zlatavé. Zhruba v polovině pečení je můžete zamíchat, aby se pekly rovnoměrně.
Křupavé a zlatavé hranolky
Tenhle trik s octem použijte i na hranolky. Postup se jen trochu liší. Brambory oloupete a nakrájíte na hranolky, které by měly být stejně dlouhé a stejně silné. Ty dejte do hrnce se studenou vodou a přidejte lžíci octa (na zhruba 300 g hranolek použijte jednu polévkovou lžíci octa). Díky octu si zachovají nejen tvar, ale taky barvu.
Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí…celý článek
Hranolky pak povařte asi 10 minut, přeceďte, dobře osušte (nejlépe v textilní utěrce) a nechte vychladnout. Pak je smažte asi 6-7 minut ve fritéze nebo na pánvi při teplotě asi 150-160 stupňů. Teplota je orientační, hranolky při vložení do oleje musí pěnit, ale ne vzkypět!
Vyndejte z pánve, nechte okapat a zase vychladnout. Takhle předsmažené hranolky pak opět usmažíte, tentokrát při teplotě asi 180 °C. Pokud je chcete vážně křupavé, pak je smažte maximálně 2-4 minuty.
Milujete šťouchané brambory a hranolky vám jsou ukradené? Naučte se je podle šéfkuchaře Radka Davida podle našeho VIDEORECEPTU: