Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?
Šťavnaté ovocné koláče
Jak mít koláč ještě šťavnatější? Vezměte si na pomoc brčko. Slámka je drobná gastronomická pomůcka, kterou mají rády hlavně děti, když si chtějí užít svůj oblíbený nápoj. Ovšem brčko se dá použít i při pečení koláčů. Stačí ho rozstříhnout a zapíchnout do těsta během pečení. Tak umožníte páře, aby unikala z těsta ven, a šťáva z ovoce potom nepřeteče přes okraj formy.
Jemnější steak
Palička na maso je fajn, ale zkuste tenhle trik s octem a olivovým olejem: připravte si hluboký talíř, do něj dejte tři polévkové lžíce octa a jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Steaky do této směsi položte a nechte je několik hodin marinovat, aby do sebe nasákly octovou směs. Každou hodinu je obraťte. Tento trik dokáže údajně proměnit tuhý kus hovězího steaku v jemný.
Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně.…celý článek
Nadýchaná a pevná poleva
Zkuste přidat do domácí polevy vinný kámen, který má podobné účinky jako kypřicí prášek. Některé už se dají koupit s obsahem vinného kamene, takže se při nakupování dobře dívejte. Když přidáte do polevy tři lžičky vinného kamene, stabilizují se ostatní ingredience a poleva pak bude nadýchaná, pevná a nerozteče se.
Citron vydrží čerstvý díky vodě
Pečete nebo vaříte a potřebujete použít jen půlku citronu? Co s tou druhou, aby se brzo nezkazila? Stačí ji ponořit do studené vody a každý týden vodu vyměnit.
Dokonalé palačinky? Vyvarujte se těchto chyb a budou ještě lepší!

Milujete palačinky, ale nedaří se vám, aby byly lahodné a perfektně se povedly? Možná při jejich přípravě děláte chyby, kvůli nimž se prostě nemůžou…celý článek
Chléb a koláče bez vysušení
Chcete zachovat koláčům či chlebu jejich vlhkost? Stačí k nim položit zralé oloupané jablko.
Záchrana připálené zeleniny
Prvorepublikové kuchařky doporučují vyklopit celou zeleninovou směs, kterou jste připálili, do pánve se studenou vodou. Nechte několik minut odležet a pak použijte novou pánev a vařte zeleninu dál. Připálená chuť by měla zmizet.
Křupavá kůrka na koláčích
Pokud toužíte po tom, aby byla kůrčička na koláčích co nejkřupavější, pak je před pečením potřete sladkým mlékem.
Naučte se vyrobit si domácí majonézu podle šéfkuchaře Radka Davida: