Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes! | Recepty.Blesk.cz

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Foto: iStock
14.02.2018 / 06:00

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Šťavnaté ovocné koláče

Jak mít koláč ještě šťavnatější? Vezměte si na pomoc brčko. Slámka je drobná gastronomická pomůcka, kterou mají rády hlavně děti, když si chtějí užít svůj oblíbený nápoj. Ovšem brčko se dá použít i při pečení koláčů. Stačí ho rozstříhnout a zapíchnout do těsta během pečení. Tak umožníte páře, aby unikala z těsta ven, a šťáva z ovoce potom nepřeteče přes okraj formy.

Jemnější steak

Palička na maso je fajn, ale zkuste tenhle trik s octem a olivovým olejem: připravte si hluboký talíř, do něj dejte tři polévkové lžíce octa a jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Steaky do této směsi položte a nechte je několik hodin marinovat, aby do sebe nasákly octovou směs. Každou hodinu je obraťte. Tento trik dokáže údajně proměnit tuhý kus hovězího steaku v jemný.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně.…celý článek

Nadýchaná a pevná poleva

Zkuste přidat do domácí polevy vinný kámen, který má podobné účinky jako kypřicí prášek. Některé už se dají koupit s obsahem vinného kamene, takže se při nakupování dobře dívejte. Když přidáte do polevy tři lžičky vinného kamene, stabilizují se ostatní ingredience a poleva pak bude nadýchaná, pevná a nerozteče se.

Citron vydrží čerstvý díky vodě

Pečete nebo vaříte a potřebujete použít jen půlku citronu? Co s tou druhou, aby se brzo nezkazila? Stačí ji ponořit do studené vody a každý týden vodu vyměnit.

Dokonalé palačinky? Vyvarujte se těchto chyb a budou ještě lepší!

Dokonalé palačinky? Vyvarujte se těchto chyb a budou ještě lepší!

Milujete palačinky, ale nedaří se vám, aby byly lahodné a perfektně se povedly? Možná při jejich přípravě děláte chyby, kvůli nimž se prostě nemůžou…celý článek

Chléb a koláče bez vysušení

Chcete zachovat koláčům či chlebu jejich vlhkost? Stačí k nim položit zralé oloupané jablko.

Záchrana připálené zeleniny

Prvorepublikové kuchařky doporučují vyklopit celou zeleninovou směs, kterou jste připálili, do pánve se studenou vodou. Nechte několik minut odležet a pak použijte novou pánev a vařte zeleninu dál. Připálená chuť by měla zmizet.

Křupavá kůrka na koláčích

Pokud toužíte po tom, aby byla kůrčička na koláčích co nejkřupavější, pak je před pečením potřete sladkým mlékem.


Naučte se vyrobit si domácí majonézu podle šéfkuchaře Radka Davida:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař Radek David vás naučí připravovat perfektní domácí majonézu • 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »