Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby | Recepty.Blesk.cz

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Foto: iStock
10.01.2018 / 06:00

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

 

 

Základem poctivého vývaru je kvalitní maso – kuřecí nebo hovězí. Na kuřecí vývar potřebujete syrové kuřecí kosti a kostry, případně lze použít zbytky pečeného kuřete. Hovězí vývar pak připravíte z hovězích nebo telecích kostí, a když to uděláte dobře, bude mít výraznou barvu a chuť, pokud kosti předem opečete. Opečením povrch kostí zkaramelizuje a dodá vývaru chuť. Chcete-li světlejší vývar, opražení vynechte.

 

 

Jak na hovězí vývar?

Budete potřebovat 1,5 kg hovězích kostí, 1 cibuli (neloupanou a nakrájenou na čtvrtky), 2 mrkve, 1 pórek a 1 řapíkatý celer, 3 litry vody, 6 kuliček pepře, 1 bouqet garni (svazek polévkových bylinek – petržel, tymián a bobkový list). Nejprve opékejte kosti po dobu asi 40 minut, v polovině doby přidejte zeleninu a promíchejte. Odvařte s trochou vody. Přeložte do hrnce, přidejte zbytek přísad a pomalu vařte asi 3 až 4 hodiny. Během vaření sbírejte pěnu a nečistoty. Poté přeceďte a nechte vychladnout. V chladničce vydrží až 3 dny.

 

Příprava kostek vývaru

Chcete mít vývar neustále po ruce? Můžete ho uvařit ve větším množství a zamrazit na později. V mrazáku pak vydrží až půl roku. Jakmile vývar zchladne, odstraňte z povrchu všechen ztuhlý tuk, povařte vývar, až zredukuje a zkoncentruje se, a nechte ho opět vychladnout. Vlijte studený koncentrovaný vývar do tvořítek na led a nechte nezakryté mrazit asi 4 hodiny, dokud obsah neztuhne. Když budou kostky zmražené, můžete je použít nebo uložit. Vyndejte obsah z tvořítka a dejte ho do plastového mrazicího sáčku. Ten uzavřete a dejte zpátky do mrazáku.


Jak připravíte lahodný kuřecí vývar? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 480p 360p 240p
Anna Grosmanová vás naučí připravit lahodný a silný kuřecí vývar • 

 

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Brodská o stavu mámy Brejchové: Už se nezvedne…

Patřila k nejkrásnějším ženám stříbrného plátna a ráda se bavila ve společnosti. Herečka Jana Brejchová…

celý článek »

Brno - Krimi

Zastali se dívky a málem přišli o život:…

Jako meloun málem rozřízl hlavu Davidovi z Brna Mohamed z Egypta. David se totiž zastal napadené…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Pastva na úhoru jedinečnosti…

Jakákoli osobitost, ať už jde o vzhled, myšlení, chování, dav provokuje. Český národ zejména, neboť…

celý článek »

Ročník 2018/19

Skuhravý o Opavě: Její trenér musí být génius.…

Dukla vs. Opava jako jeden ze šlágrů kola FORTUNA:LIGY? Před sezonou by to znělo jako nepovedený…

celý článek »