Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby | Recepty.Blesk.cz

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Foto: iStock
10.01.2018 / 06:00

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

 

 

Základem poctivého vývaru je kvalitní maso – kuřecí nebo hovězí. Na kuřecí vývar potřebujete syrové kuřecí kosti a kostry, případně lze použít zbytky pečeného kuřete. Hovězí vývar pak připravíte z hovězích nebo telecích kostí, a když to uděláte dobře, bude mít výraznou barvu a chuť, pokud kosti předem opečete. Opečením povrch kostí zkaramelizuje a dodá vývaru chuť. Chcete-li světlejší vývar, opražení vynechte.

 

 

Jak na hovězí vývar?

Budete potřebovat 1,5 kg hovězích kostí, 1 cibuli (neloupanou a nakrájenou na čtvrtky), 2 mrkve, 1 pórek a 1 řapíkatý celer, 3 litry vody, 6 kuliček pepře, 1 bouqet garni (svazek polévkových bylinek – petržel, tymián a bobkový list). Nejprve opékejte kosti po dobu asi 40 minut, v polovině doby přidejte zeleninu a promíchejte. Odvařte s trochou vody. Přeložte do hrnce, přidejte zbytek přísad a pomalu vařte asi 3 až 4 hodiny. Během vaření sbírejte pěnu a nečistoty. Poté přeceďte a nechte vychladnout. V chladničce vydrží až 3 dny.

 

Příprava kostek vývaru

Chcete mít vývar neustále po ruce? Můžete ho uvařit ve větším množství a zamrazit na později. V mrazáku pak vydrží až půl roku. Jakmile vývar zchladne, odstraňte z povrchu všechen ztuhlý tuk, povařte vývar, až zredukuje a zkoncentruje se, a nechte ho opět vychladnout. Vlijte studený koncentrovaný vývar do tvořítek na led a nechte nezakryté mrazit asi 4 hodiny, dokud obsah neztuhne. Když budou kostky zmražené, můžete je použít nebo uložit. Vyndejte obsah z tvořítka a dejte ho do plastového mrazicího sáčku. Ten uzavřete a dejte zpátky do mrazáku.


Jak připravíte lahodný kuřecí vývar? Podívejte se na VIDEO:

Anna Grosmanová vás naučí připravit lahodný a silný kuřecí vývar • 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Komentáře

Komentář: Zaorálek si Babišovu vládu musí…

Tak dlouho prezident Miloš Zeman odmítal jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu ministrem kultury,…

celý článek »

České celebrity

Dáda Patrasová: Kdyby Felixova milenka tušila,…

Zdálo se, že ničivá válka mezi Dádou Patrasovou (63) a Felixem Slováčkem…

celý článek »

Blesk tlapky

Petr chová 24 psů na malém pozemku s maringotkami.…

Štěkot 24 psů zpoza zaslepených oken tří maringotek, další hafan zavřený ve starém autě. Pro Petra…

celý článek »

VIP sport

Zarostlé Lužánky ožily! Jak se v Brně mění…

Stadion Za Lužánkami. Právě tady se Emil Zátopek v těchto dnech nesmazatelně zapíše do olympijských…

celý článek »