Jak udělat domácí listové těsto krok za krokem | Recepty.Blesk.cz

Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Foto: iStock.com
01.11.2017 / 06:00

Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto, kterému nemůže žádné kupované konkurovat. Jak na to?

 

Listové těsto se používá na nejrůznější sladké a slané koláče, taštičky a samozřejmě oblíbené jablečné štrúdly. Je velmi oblíbené, takže je na čase, abyste se ho naučili vyrobit sami doma. S listovým těstem pracujte vždy v chladnější místnosti a připravujte ho raději den předtím, než ho budete používat – bude mít víc času na odpočinek, takže se vám bude lépe vyvalovat. Před pečením ho pak dejte na třicet minut vychladit.

 

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml studené vody
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky soli, 300 g másla


První fáze – příprava předtěsta (détrempe):

Foto: iStock.com

Mouku prosejte na vychlazenou pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vodu, rozpuštěné máslo a sůl. Promíchejte konečky prstů. Cukrářskou kartou zpracovávejte, až se vytvoří jakási drobenka. Je-li těsto suché, přidejte ještě vodu. Těsto vytvarujte jako kouli. Na povrchu ji nařízněte do kříže, aby se nesrážela. Dejte na třicet minut vychladit.

 

Druhá fáze – přidání másla:

 

Foto: iStock

Než máslo do těsta zapracujete, zploštěte ho do bloku o výšce asi dva centimetry tak, že ho mezi dvěma vrstvami fólie nebo pečicího papíru rozklepnete válečkem.

 

Foto: iStock.com

Na vychlazené pomoučené ploše zploštěte détrempe a pak ho vyválejte do tvaru kříže. Ve středu nechte malý pahrbek. Blok másla položte doprostřed a ze stran přes něj přeložte vyválené těsto. Trochu ho natáhněte, aby bylo máslo pokryté. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a válečkem přejeďte přes těsto, aby se spojily okraje. Těsto vyválejte do obdélníku.

 

Třetí fáze - vyvalování a překládání těsta:

Foto: iStock.com

Těsto vyvalujte směrem od sebe stejnoměrnými tahy. Horní třetinu přetáhněte přes dvě přeložené spodní a oprašte přebytečnou mouku. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 cm, spodní třetinu přeložte směrem ke středu. Těsto by mělo mít tvar čtverce, tři vrstvy a okraje by měly lícovat. Teď ho budete muset otočit.

 

Foto: iStock.com

Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a "lístkovalo". Čtverec těsta otočte o čtvrtinu tak, aby byla otevřená strana po vaší pravici, okraje stlačte k sobě. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 centimetrů, znova ho složte na třetiny a okraje spojte. Dejte na půl hodiny vychladit. Zopakujte vyvalování, skládání a otáčení ještě dvakrát.

 

Když už se učíte vyrobit domácí listové těsto, naučte se taky těsto na croissanty podle šéfkuchaře Michala Nikodema:

Video se připravuje ...
Michal Nikodem z kuchařského studia Ola Kala ukazuje, jak správně připravit těsto na croissanty. • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz