- Foto: Profimedia28. června 2017 / 06:00
V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy a chutná jim i čokoláda. Jak se jim bránit? A jde to vůbec?
Trvanlivé potraviny i stoupačky
Co si budeme povídat, i v té nejčistší kuchyni se potravinoví moli mohou objevit. Vy za jejich výskyt totiž nemůžete. Obvykle si je už přinesete s sebou z obchodu v krabici s luštěninami nebo mouce. A ani o nich netušíte, dokud vám nezačnou létat po kuchyni. Další možnost, jak se k vám dostanou, jsou stoupačky v paneláku. V nich je totiž teplo, a to oni mají rádi. Jak se tedy nemilému hmyzu bránit?
Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!
Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek
1. Chladno a sucho
Každá hospodyňka potřebuje nějaké potraviny do zásoby. Nemusí to být samozřejmě tuny, ale mouku, luštěniny nebo rýži prostě v zásobě mít musíte. Kam je uložit? Máte-li dům, pak rozhodně do nějaké menší chladné místnosti, která bývá vedle kuchyně. V paneláku to už jde těžko, takže zvolte skříň, která je suchá a dá se dobře větrat.
2. Dózy s uzávěry
Investujte do nádobí a uzavíratelných dóz či misek. Rozhodně nenechávejte mouku, rýži nebo kakao v obalech, ve kterých jste je koupili. Přesypte je tedy hned po nákupu do speciálních dóz, které mají kvalitní dobře těsnící uzávěry (moly se dostanou všude). Než dáte potraviny do těchto dóz, prosejte pro jistotu mouku přes síto na pečicí plech a dejte na pár minut do trouby, která je vyhřátá na 90 stupňů Celsia. Nebo můžete použít mrazák a zárodky molů spolehlivě zabijete.
Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky
Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům,…celý článek
3. Pravidelně kontrolujte zásoby
Nekupujte moc velké zásoby potravin, ale pokud přece jen neodoláte, pravidelně spíš kontrolujte. Jednou měsíčně minimálně uklízejte, a jakmile objevíte potravinu s moly, nekompromisně ji zlikvidujte. Vyhazujte též prošlé potraviny. Napadené potraviny poznáte podle bílých vláken pavučinek nebo v nich jsou už bílí červíci. Všechny dózy i skříňky důkladně vymyjte a umístěte do nich také lapače potravinových molů.
4. Bylinky a koření
Koupené lapače jsou napuštěné chemikáliemi, které moly odpuzují. Chcete-li něco přírodnějšího, pak můžete vyzkoušet osvědčené metody našich babiček. Osobně se mi osvědčil bobkový list, mateřídouška a především levandule. Tu moli opravdu nesnášejí. Můžete do skříňky položit také misku s jablečným octem, který hmyz naláká a pak se v něm utopí. Pomáhá také skořice, pepř nebo hřebíček. Zkusit můžete naprosto všechno. Uvidíte sami, co na ně zabere.
6 nejlepších triků do kuchyně, které vám ulehčí život
Česnek zbavený šlupek za pár vteřin, cibule nakrájená bez bezdůvodně prolitých slz, rozpadající se masíčko, rajčata oloupaná v mžiku... To jsou jen…celý článek
5. Vysavač
Vajíček a housenek se zbavíte i tak, že je vysajete vysavačem. Prohlédněte všechny kouty a pak vysavač nastavte na nejvyšší výkon. Pamatujte na to, že boj s potravinovými moly je běh na dlouhou trať. Život zavíječe moučného je tříměsíční, takže můžete mít doma ve skříni červíky i dospělé jedince. Nutné je tedy všechno dobře uklízet, a to každý kout i škvírku.
Přepálené mléko nebo zápach z cibule? 7 babských triků, které to vyřeší!
Každá kuchařka čas od času něco připálí nebo vaří jídlo, které má svou charakteristickou vůni, která není zrovna líbivá. A pokud druhý den čekáte návštěvu,…celý článek
Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!
Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek