- Foto: shutterstock.com8. ledna 2017 / 06:00
Karbanátky, sekaná, čevabčiči, boloňská směs na špagety. Všechna tato jídla jsou oblíbená. Není snad domácnost, kde by se alespoň jednou za čas nepřipravovala. Zkuste ale svůj repertoár pochoutek z mletého masa rozšířit o vynikající masové kuličky. Jejich obrovskou výhodou je to, že je můžete podávat nejen s mnoha omáčkami, ale i jen tak smažené nebo pečené v troubě. A navíc je můžete upečené i zamrazit a mít tak polotovar pro rychlou večeři.
Vyberte správné maso
Na přípravu kuliček můžete koupit v podstatě jakékoliv maso. Používá se vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí, jehněčí i telecí. Důležité je ale uvědomit si, že pokud zvolíte maso, které neobsahuje žádný tuk, budou kuličky sice dietnější, ale můžete je snadno převařit. Místo toho, aby byly měkké a šťavnaté, budou pak suché a tuhé. Nejlepší je proto klasická směs složená z hovězího a vepřového masa. Pokud chcete použít jakékoliv libové maso, přimíchejte do něj asi třetinu namletého tučnějšího vepřového.
Mleté maso 7x jinak: Recept na švédské masové kuličky i skvělou sekanou
Mleté maso patří mezi to levnější, je snadné na přípravu a přitom se z něj dají připravit opravdu lahodná jídla. Skvěle se ale hodí i na rychlovky.…celý článek
Nezapomeňte na strouhanku
Možná si myslíte, že přidávat do mletého masa strouhanku je úplně zbytečné, už naše babičky ale dobře věděly, proč to dělat. Strouhanka totiž maso nádherně spojí. Díky ní se vám kuličky nerozpadnou a budou skvěle držet pohromadě. Pokud nemáte po ruce klasickou strouhanku, nezoufejte, můžete ji nahradit klidně čerstvým, nadrobno natrhaným bílým toustovým chlebem.
Když maso hraje všemi barvami! Kdy je to v pořádku a kdy ho vyhodit?
Maso patří mezi potraviny, u kterých nás změna barvy dokáže pořádně znervóznit. Ať už je to levné mleté, celé kuře nebo dobře uleželý steak, je samozřejmé,…celý článek
Přilijte kapku mléka
Dalším krokem, který vám pomůže zajistit, že budou hotové kuličky měkké a nevysuší se, je mléko. Nedivte se, do mletých mas ho trocha opravdu patří. Čím tučnější, tím lepší. Strouhanku nebo rozdrobený toustový chléb do něj nasypejte a míchejte, dokud se nevytvoří kompaktní mazlavá hmota. Tu pak důkladně zapracujte do mletého masa. Tato směs funguje nejen jako dokonalé pojivo a zvlhčovadlo, ale zabrání také bílkovinám obsaženým v mase, aby se srazily a kuličky tak ztuhly. Mléko můžete nahradit i jogurtem nebo podmáslím zředěným vodou.
Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče
Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se…celý článek
Dlouho maso nezpracovávejte
Pro promíchání a spojení mletého masa s dalšími ingrediencemi nepoužívejte mixér. Vše raději zpracujte ručně. A i tak se snažte zpracování příliš neprotahovat. Bohatě stačí jedna až dvě minuty. Při delším míchání a hnětení se totiž maso zahřeje, dojde k narušení všech emulzí a při pečení se oddělí tuk od zbytku masa, takže ve výsledku budou kuličky suché a budou se rozpadat.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!
Chlazená drůbež, vepřové, maso na guláš, ryby... Supermarkety se každý týden předhánějí, kdo nabídne větší slevu. A my se výhodnou cenou necháme často…celý článek
Rozmyslete si, jak je upravíte
Na výběr máte hned tři možnosti. Každá z nich má své výhody i nevýhody. Kuličky můžete osmažit na pánvi, upéct v troubě nebo je uvařit v omáčce. Záleží jen na tom, zda například připravujete kuliček víc, abyste je pak mohli zamrazit a použít jako polotovar. V takovém případě je nejlepší upéct je. Ohlídejte si ale, abyste je nepřesušili. Nezapomeňte je při pečení potřít tukem. Výhodou vaření kuliček v omáčce je, že nemusíte špinit další nádobí. Navíc neztratí nic ze své šťavnatosti. Pokud je ale předem osmažíte na pánvičce, dodají spolu s výpekem omáčce skvělou chuť.
Jak směs namíchat a s čím kuličky podávat? Inspirujte se našimi recepty:
Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek
Když budete mít tu možnost, rozhodně je vyzkoušejte s jehněčím masem. I s hovězím ale budou chutnat skvěle.celý článek