Rýže 7x jinak: Ochutnejte rizoto, hřejivou polévku nebo zelné závitky s rýží! | Recepty.Blesk.cz

Rýže 7x jinak: Ochutnejte rizoto, hřejivou polévku nebo zelné závitky s rýží!

Foto: shutterstock.com
06.01.2017 / 06:00

Rýže má v gastronomii nezastupitelné místo. A chutná skvěle na všechny možné způsoby. Dá se připravit jako příloha či samostatné jídlo, naslano i nasladko, zastudena i za tepla. Naše recepty jsou levné, zdravé a ideální pro odlehčený víkendový oběd či večeři. Dobrou chuť!

Starší ročníky si zřejmě s nechutí vzpomenou na tradiční školní rizoto, blebtavé, postrádající chuť, prostě něco, co jsme jen s velkou nelibostí zkonzumovali. Přitom rizoto je pokrm, který, když se povede, patří k pokrmům, které si svoje místo rozhodně v české kuchyni zaslouží. Tradiční italské rizoto se sice od toho našeho českého liší (hlavní rozdíl je v použité rýži), ale to nevadí. Tyhle recepty si určitě zamilujete. A nemusíte se bát, nepřiberete po nich. 

 

 

Rizoto "co dům dal"

Rizoto "co dům dal"

Rýže smíchaná s rajčata, houbami, slaninou, uzeninou , masem, paprikou a hráškem je posypána nastrouhaným sýrem a dozdobena petrželkou.celý článek

Losos s rizotem

Losos s rizotem

Lahodný dietní losos s rizotemcelý článek

 

Rýže má svoje místo i v řadě salátů a polévek, případně v kombinaci se zeleninou. Rýži v polévkách používají velmi často ve vietnamské kuchyni a chutná vážně výborně. Pokud jste ještě nevyzkoušeli salát s rýží, zkuste to, budete překvapeni, jak skvělá je to večeře (a navíc dietní). No a chcete-li trošku experimentovat a máte více času, zkuste rýži, kterou zabalíte do závitků. Neodoláte.

Rýžový kuřecí salát

Rýžový kuřecí salát

Salát z rýže, kuřecího masa, kukuřice a majonézy, ochucený citronovou šťávou. Podáváme s pečivem.celý článek

Zelné závitky plněné rýží

Zelné závitky plněné rýží

Listy ze zelí jsou naplněny směsí rýže s cibulí, petrželkou, slaninou a sýrem gouda a jsou podávány se zelím a s omáčkou.celý článek

Kuřecí polévka s rýží

Kuřecí polévka s rýží

Kuřecí vývar s masem, rýží, rajčaty, mrkví, květákem a hráškem. Dochutíme bílým pepřem a pórkem.celý článek

Nejíte maso a milujete rýži? Přidejte k ní tofu a pochutnejte si na téhle výborné večeři. A že je bezmasá? To ani trochu nevadí. Navíc v tomto receptu najdete i chilli papričky a kari, takže vám bude pořádně hořet pusa. Ovšem to ani trochu nevadí, látky obsažené v chilli zrychlí metabolismus a urychlí spalování povánočních kilogramů.

Rýže s tofu

Rýže s tofu

Rýže dlouhozrná s indiánskou rýží společně s chilli papričkami a tofu je ochucena kari kořením a podávána s petrželkou a vejci.celý článek

 

 

 

Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku

Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku

Možná si říkáte, že na vaření rýže přece vůbec nic není, zvládlo by to i malé dítě. Není to ale tak úplně pravda. Pokud totiž chcete, aby byla chutná…celý článek

Teplé saláty, po kterých nepřiberete: Těstovinové, s tuňákem nebo s řepou!

Teplé saláty, po kterých nepřiberete: Těstovinové, s tuňákem nebo s řepou!

Jestli jste si dali pro nový rok předsevzetí, že shodíte pár kilogramů, pak určitě přemýšlíte, co  vařit, aby to bylo zdravé, dietní a taky to dobře…celý článek

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »