Svátek svatého Martina bez dobrého jídla? Ani nápad! Dopřejte si ty nejlepší pochoutky a inspirujte se našimi radami a skvostnou husu s přílohou připravte v pohodlí domova a s láskou. Věřte nebo ne, láska prochází žaludkem!
Husa patří odjakživa ke svatomartinské tradici. Proč právě husa, není zcela jasné. Jedna teorie tvrdí, že kázání svatého Martina rušily husy tak moc, že se rozhodl poslat je na pekáč. Druhá teorie zase říká, že když se měl svatý Martin stát biskupem, schovával se v husníku mezi husami, které ho ale svým kejháním prozradily. Ať už je pravda jakákoli, pečená husa patří k tradicím, které vydržely dodnes. Není divu, když ji dobře upečete, získáte lahodný oběd (nebo večeři), který bude chutnat všem. A ještě něco – přednost dávejte raději husám českým, jsou prý nejlepší!
Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek
VIDEO: Šéfkuchař radí, jak upéct husu, aby byla šťavnatá a křupavá

Šéfkuchař Lukáš Vrbovský nám prozradil několik důležitých věcí, na které si musíme dávat pozor, když pečeme svatomartinskou husu. Chceme, aby maso…celý článek
5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu!

Dozlatova vypečená křupavá kůžička, rozpadající se jemné masíčko... Na dokonale upečené husiččce si opravdu pochutnáte. A i když se na našem stole…celý článek

Husa pečená na sádle s jablky, hruškami a švestkami, pečená dozlatova. Podáváme s bramborovým knedlíkem.celý článek
Užijte si staročeské hodování s husou a vyberte k ní nějakou skvělou přílohu. Můžou to být knedlíky nebo lokše. A receptů na knedlíky existuje celá řada, záleží na tom, jaké máte rádi. Ovšem letos můžete zkusit i ty, které jste ještě neochutnali. Budete příjemně překvapeni. A lokše? Tuhle starodávnou dobrotu nemůžete v podstatě ani zkazit. Je geniálně jednoduchá a máte ji hotovou hned.
5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek
Nejčastější chyby při přípravě houskových knedlíků. Celá vajíčka, spěch a malý hrnec

Houskový, kynutý, s burizony, bramborový, karlovarský, špekový... Co hospodyňka, to jiný recept. Často děděný z generace na generaci. Knedlíky jsou…celý článek

Knedlíky z mouky, prášku do pečiva, brambor, žloutku, vody a housky. Vaříme v osolené vodě.celý článek

Zkuste tuto krajovou specialitu k nedělní pečené huse. Můžete ji podávat k jakémukoliv masu, chutná ale i samotná.celý článek
Svatomartinská husa bez zelí? Na to nemůžete ani pomyslet! Zelí k pečínce prostě patří. A vyzkoušet můžete hned několik receptů. Bílé zelí nebo červené, je to jedno – obě varianty chutnají náramně. A když navíc použijete brambory na zahuštění, získáte vynikající přílohu, kterou sníte klidně i samotnou.