Svatomartinská husa: Jak na dokonalou pečínku, přílohu i zelí | Recepty.Blesk.cz

Svatomartinské menu: Báječná husa, knedlíky a zelí! Poradíme vám, jak na to!

Foto: shutterstock.com
06.11.2017 / 06:00

Svátek svatého Martina bez dobrého jídla? Ani nápad! Dopřejte si ty nejlepší pochoutky a inspirujte se našimi radami a skvostnou husu s přílohou připravte v pohodlí domova a s láskou. Věřte nebo ne, láska prochází žaludkem!

Husa patří odjakživa ke svatomartinské tradici. Proč právě husa, není zcela jasné. Jedna teorie tvrdí, že kázání svatého Martina rušily husy tak moc, že se rozhodl poslat je na pekáč. Druhá teorie zase říká, že když se měl svatý Martin stát biskupem, schovával se v husníku mezi husami, které ho ale svým kejháním prozradily. Ať už je pravda jakákoli, pečená husa patří k tradicím, které vydržely dodnes. Není divu, když ji dobře upečete, získáte lahodný oběd (nebo večeři), který bude chutnat všem. A ještě něco – přednost dávejte raději husám českým, jsou prý nejlepší!

Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek

VIDEO: Šéfkuchař radí, jak upéct husu, aby byla šťavnatá a křupavá

VIDEO: Šéfkuchař radí, jak upéct husu, aby byla šťavnatá a křupavá

Šéfkuchař Lukáš Vrbovský nám prozradil několik důležitých věcí, na které si musíme dávat pozor, když pečeme svatomartinskou husu. Chceme, aby maso…celý článek

5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu!

5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu!

Dozlatova vypečená křupavá kůžička, rozpadající se jemné masíčko... Na dokonale upečené husiččce si opravdu pochutnáte. A i když se na našem stole…celý článek

Pečená svatomartinská husa

Pečená svatomartinská husa

Husa pečená na sádle s jablky, hruškami a švestkami, pečená dozlatova. Podáváme s bramborovým knedlíkem.celý článek

Užijte si staročeské hodování s husou a vyberte k ní nějakou skvělou přílohu. Můžou to být knedlíky nebo lokše. A receptů na knedlíky existuje celá řada, záleží na tom, jaké máte rádi. Ovšem letos můžete zkusit i ty, které jste ještě neochutnali. Budete příjemně překvapeni. A lokše? Tuhle starodávnou dobrotu nemůžete v podstatě ani zkazit. Je geniálně jednoduchá a máte ji hotovou hned.

5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

Nejčastější chyby při přípravě houskových knedlíků. Celá vajíčka, spěch a malý hrnec

Nejčastější chyby při přípravě houskových knedlíků. Celá vajíčka, spěch a malý hrnec

Houskový, kynutý, s burizony, bramborový, karlovarský, špekový... Co hospodyňka, to jiný recept. Často děděný z generace na generaci. Knedlíky jsou…celý článek

Kulaté houskové knedlíky

Kulaté houskové knedlíky

Knedlíky z mouky, prášku do pečiva, brambor, žloutku, vody a housky. Vaříme v osolené vodě.celý článek

Bramborové lokše

Bramborové lokše

Příloha, bez které si svatomartinskou husu ani neumíme představit.celý článek

Lokše z Moravy

Lokše z Moravy

Zkuste tuto krajovou specialitu k nedělní pečené huse. Můžete ji podávat k jakémukoliv masu, chutná ale i samotná.celý článek

Svatomartinská husa bez zelí? Na to nemůžete ani pomyslet! Zelí k pečínce prostě patří. A vyzkoušet můžete hned několik receptů. Bílé zelí nebo červené, je to jedno – obě varianty chutnají náramně. A když navíc použijete brambory na zahuštění, získáte vynikající přílohu, kterou sníte klidně i samotnou.

Dušené bílé zelí

Dušené bílé zelí

Dokážete si představit pečínku bez zelí? My jen těžko. A to domácí chutná nejlépe.celý článek

Červené zelí s jablky

Červené zelí s jablky

Chutná skvěle, je zdravé a nabité vitaminy, a v kombinace s jablkem je opravdu božské.celý článek

Dušené červené zelí

Dušené červené zelí

Ať už bílé, nebo červené, k pečené huse nebo kachně zelí prostě patří.celý článek

Video se připravuje ...
Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu. • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz