Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se na video, kde vám odbornice zodpoví nejdůležitější otázky!
„Alfou a omegou při výběru jakéhokoliv masa je jeho původ a způsob, jakým jsou zvířata zabíjena, tedy takzvaná bezestresová porážka,“ vysvětlila nám Martina Bauerová z Pražského řeznictví. „Husa by neměla mít potrhanou kůži, polámané kosti a podlitiny a pro pečení je také důležitý tukový obal.“
Svatomartinská husa je specifický sortiment, který není jako běžné maso k dostání každý den. Každý správný řezník by ji ovšem v tomto období měl mít k dispozici a moudré je myslet dopředu a objednat si ji předem.
Jinak hrozí, že budete muset koupit mraženou. „Mnohdy bývá česká husa nahrazována mraženou konkurencí ze zahraničí. Mražené maso není nikdy tak kvalitní jako chlazené,“ doporučuje Martina Bauerová. Cena za kilogram se pohybuje mezi 300 a 450 korunami.
Svatomartinská husa by měla být chlazená, měla by vážit čtyři až pět kilogramů a obsahovat také vnitřnosti, ze kterých můžete udělat například paštiku. Pětikilová husa zhruba vystačí na velký oběd pro rodinu. Počítejte, že je na ní opravdu hodně kostí.
ČTĚTE TAKÉ: Knedlíky, lokše, zelí aneb ty nejlepší přílohy ke svatomartinské huse
Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s…celý článek
Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert

Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte vyrážet daleko. Skvostné…celý článek
Vyrobte si poctivý domácí tvaroh! Zvládnete ten měkký i tvrdý na strouhání

Používáme ho do pomazánek, při pečení koláčů a buchet i přípravě dezertů. Tvaroh má své nezaměnitelné místo ve slané i sladké kuchyni. Chuť toho z…celý článek