5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu! | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu!

  • Foto: shutterstock.com
    6listopadu   2016  /  06:00

    Dozlatova vypečená křupavá kůžička, rozpadající se jemné masíčko... Na dokonale upečené husiččce si opravdu pochutnáte. A i když se na našem stole neobjevuje příliš často, k svátku svatého Martina, který je už v pátek, husa prostě neodmyslitelně patří. Víte ale, jak se taková tradiční svatomartinská husa správně připravuje?

  • Na velikosti záleží

    ...

     

    Není husa jako husa. Pro přípravu tradiční svatomartinské pečínky se nejlépe hodí pták o hmotnosti okolo pěti kilogramů. Ten je tak akorát pro čtyř až pětičlenou rodinu. Starší a větší jedinci jsou po upečení tužší a mají mnohem více sádla, takže si na nich tak nepochutnáte. Menší, a tím pádem i mladší kus, bude mít sice maso o něco křehčí a jemnější, ale v některých partiích ho bude mít podstatně méně. Postrádat budete třeba právě tolik oblíbená prsíčka. Věděli jste, že právě podle této partie také poznáte, že byla drůbež dobře a kvalitně živená?

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Dopřejte jí odpočinek

    ...

     

    Aby byla pečínka ve výsledku dokonalá, počítejte s tím, že si husu musíte předpřipravit už den předem. Očistěte ji od zbytků peří, omyjte ze všech stran a papírovou utěrkou důkladně vysušte. Pak ji zvenku i zevnitř dobře prosolte a posypejte kmínem. Na obojím nešetřete. Nebojte, husa opravdu snese hodně. Takto připravenou drůbež pak nechte v chladu odpočívat do druhého dne. Díky působení soli maso krásně zkřehne a kmín ho provoní.

     

    5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé

    5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé

    Není nad to vychutnat si dozlatova upečené nebo grilované kuře či z pece právě vytaženou pizzu s křupavým okrajem. Jenže co dělat s jídlem, které nam…celý článek

  • Nezapomeňte na jablíčka

    ...

     

    Odleželou husu naplňte nakrájenými očištěnými jablky. Doporučuji nějakou kyselejší odrůdu. Ty můžete ještě doplnit sušenými švestkami nebo brusinkami. Použít ale můžete i hrušky. Ovoce se nepřidává jen pro chuť, ale pomůže vám drůbež udržet i při dlouhém a pomalém pečení zevnitř správně vlhkou a šťavnatou. Jablíčka klidně naskládejte i do pekáčku kolem.

     

    Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!

    Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!

    Chlazená drůbež, vepřové, maso na guláš, ryby... Supermarkety se každý týden předhánějí, kdo nabídne větší slevu. A my se výhodnou cenou necháme často…celý článek

  • Šup s ní do trouby

    ...

     

    I tady ale platí, že na husu musíte pomalu. Nezapomeňte, že pokud nechcete, aby maso zažilo teplotní šok, nesmíte ji nikdy dát do trouby a začít péct rovnou z lednice. Husu nechte dvě až tři hodiny před pečením odpočívat na pekáči při pokojové teplotě. Klidně ji už ale můžete podlít vínem a dopřát jí lázeň.

     

    Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček

    Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček

    Roštěnka, která se nedá rozžvýkat, tuhé maso v guláši, vepřová pečeně postrádající křupavou kůrčičku, rozpadající se sekaná, kachna či kuře bez dozlatova…celý článek

  • Bez přiklopení to nepůjde

    ...

     

    A spěchat nesmíte ani při pečení. Počítejte alespoň s pěti hodinami. Nejlepší je ale nechat husičku v troubě přes celou noc. Nemusíte mít obavy, pokud dodržíte následující postup, rozhodně nebude vysušená. Troubu předehřejte na devadesát stupňů a husu v ní zakrytou nechte deset hodin. Během té doby troubu neotvírejte, husu neodkrývejte, nepodlévejte, ani neotáčejte. Použití víka opravdu nepodceňujte. Pro dokonalou pečínku je totiž stěžejní.

     

    Pokud nemáte pekáč s víkem, důkladně drůbež zakryjte alespoň alobalem. Po deseti hodinách teplotu zvyšte na sto dvacet stupňů a pečte stále zakrytou další čtyři hodiny. Na poslední hodinku víko či alobal odstraňte, teplotu zvyšte na sto osmdesát stupňů a pečte dozlatova. Během poslední fáze husu často přelévejte výpekem a hromadící se vyškvařené sádlo odebírejte. Nevylévejte ho! Je skvělé nejen na vaření, smažení, ale i namazané na chlebu.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zpěvačka Jana Kirschner: Nechce si vzít…

Slovenka Jana Kirschner (39) prchla již před 12 lety do ciziny a našla štěstí po boku muzikanta Eddieho…

celý článek »

Politika

Paroubek přišel s radami pro ČSSD a zmínil…

Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí…

celý článek »

České celebrity

Štíbrové předělala maminka byt: Rázná zubařka…

Se svým přítelem Martinem se Nikol Štíbrová (31) před rokem přestěhovala do podkrovního bytu vybaveného…

celý článek »

Svět

Na hotel Intercontinental zaútočili ozbrojenci.…

Při nočním útoku na hotel v Kábulu zemřelo pět civilistů, z toho čtyři Afghánci a jeden cizinec.…

celý článek »