Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

  • Foto: shutterstock.com
    13listopadu   2015  /  06:00

    Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s červeným vínem a lehká chuť mladého vína. Sbíhají se vám sliny, ale nevíte, jak si vybrat tu pravou husu a jak si s ní poradit? S námi to zvládnete raz dva.

  • Vybírejte podle váhy


    Maximální hmotnost, kterou by měla vaše husa mít, je zhruba 4,5 až 5 kilogramů. Husa, která má vyšší hmotnost, bývá zpravidla tužší a mastnější, takže si na ní tolik nepochutnáte. Na druhou stranu je husa jedním z nejtučnějších pokrmů ve svém druhu. Ve 100 g prsou se skrývá 7 g tuku na 22 g bílkovin. Je tedy naprosto ideální na škvaření sádla.

  • Domácí je lepší než mrazená


    Dalším z pravidel výběru dobré husy je vyhýbat se huse mrazené. Pokud máte možnost, určitě dejte přednost domácímu masu, a ještě lépe přímo od dodavatele. Dejte si také pozor na to, aby husa neměla podlitiny. Pozorně se podívejte, jestli má v pořádku kůži a není potrhaná. A myslete na to, že nejlepší husu najdete u nás u lokálních farmářů, řezníků nebo v síti farmářských prodejen.

  • Masitá prsa jsou základ


    To, že je husa opravdu kvalitní a byla dobře chovaná a živená, poznáte nejlépe podle masitých prsou. Na první pohled si ale také všimněte dalších znaků zdravé husičky, kterými jsou krásné jasné oči nebo bledá tlustá kůže, která nemá skvrny ani trhliny a je bez zbytku peří. A pamatujte, že mladé husy mají sice obzvláště jemné maso, ale bohužel jen minimum toho prsního.

  • Jak na ni?


    „Husu den předem nasolíme, nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že 5kilovou husu (pro 4 až 6 osob) budete péct minimálně 5 hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin. Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše. Můžete si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravte skvělou pomazánku,“ radí Milan Hořejš, dlouholetý šéfkuchař pražské restaurace V zátiší.

  • Svatomartinská husa


    Budete potřebovat:

    * 4- až 5kg husa

    * 6 červených jablek

    * sůl

    * kmín

    Postup:

    Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme je do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.

     

    Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další 4 hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).

  • Červené zelí s brusinkami


    Budete potřebovat:

    * červené zelí

    * 3 až 4 červené cibule

    * brusinky

    * vinný ocet

    * sůl a pepř

    * med, popř. cukr

     

    Postup:

    Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme doměkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem, nebo můžeme zkusit přidat dvě lžíce medu.

  • Tradiční lokše


    Budete potřebovat:

    * 1 kg brambor

    * 300 g polohrubé mouky

    * sůl

    * sádlo

     

    Postup:

    Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučeném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

     

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Válka v zákulisí StarDance: Pomsta za nevěru…

I když dřív patřila Lucie Hunčárová (32) ke stálicím StarDance, letos má smůlu a místo na parket…

celý článek »

VIP sport

Sparťan Juliš plakal na svatbě, kouč Hašek…

Ačkoliv je mu teprve 23 let, má toho fotbalista Lukáš Juliš za sebou poměrně dost. Kromě toho, že…

celý článek »

Zdraví

Epidemiolog o drahé léčbě Kadeřávkové z…

Krásná Anna Kadeřávková (21) ze seriálu Ulice nejspíš trpí zbytečně! S lymskou boreliózou…

celý článek »

České celebrity

Starosta Novotný: Pravda o vyhazovu! Kvůli…

Nastupující řeporyjský starosta Pavel Novotný (37), showman, novinář a recesista s přezdívkou protekční…

celý článek »