Jak naporcovat kuře krok za krokem | Recepty.Blesk.cz

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Foto: CNN
19.02.2019 / 06:00

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu bílkovin, ve většině případů je dietní a vychází relativně velmi levně. Není proto divu, že si na naše talíře nachází cestu čím dál častěji. Víte ale, jak ho naporcovat, abyste ho spotřebovali opravdu do posledního kousíčku?

 

Klatovské kuře z českých farem

Porcování kuřete není žádná věda, pokud víte, jak na to. S trochou cviku se pak stanete hotovými mistry kuchaři a zvládnete to během pár minut. Jak na to? Kuře, které koupíte v supermarketu nebo u řezníka je zpravidla perfektně připravené na porcování. Pro jistotu ale zkontrolujte, jestli v břišní dutině nezůstaly drůbky. Kuře, které není znečištěné od krve, není potřeba mýt. 

 

Náš tip:

Pokud chcete podporovat české chovatele a současně se vyhýbáte některým značkám, vyzkoušejte Klatovské kuře z českých farem.

Nejlepší rychlovky z kuřete! Levná a zdravá jídla, která si zamilujete

Nejlepší rychlovky z kuřete! Levná a zdravá jídla, která si zamilujete

Za týden jsou tady Velikonoce, takže nás čeká spousta jídla a dobrot. Dopřejte si tedy tento víkend něco odlehčeného, třeba z kuřete. A nic složitého,…celý článek

Začínáme u stehen

 

Před samotným porcováním položte kuře na záda, tedy tak, abyste jej měli prsními řízky nahoru. Porcování začněte oddělením stehen. Řez veďte ostrým nožem po obou stranách kuřete, a to ve žlábku mezi stehnem a trupem. Stehno je zde nejvolnější a pokud si pomůžete tím, že jej budete lehce tlačit směrem k prkénku, půjde vám velmi snadno oddělit.

 


 

Jakmile nožem dojedete až ke kloubu, spojujícím stehno s trupem, odložte nůž a pomozte si rukama. Do jedné vezměte trup, do druhé stehno a prolomením kloub "prokřupněte" tak, abyste viděli jeho hlavici. Pak už stačí jen opět uchopit nůž a stehno uříznout přesně podél trupu. Stejným způsobem pak z kuřete oddělte i křidýlka. Stehna pak můžete stejným řezem rozdělit na dvě porce - horní stehno a paličku.

 


Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací…celý článek

Aby prsa zůstala celá

 

Nyní se pusťte do porcování kuřecích prsou. Prsty nahmatejte uprostřed hrudníku hrudní kost, která odděluje prsní svaly od sebe a po její délce veďte po obou stranách řez. Snažte se přitom co nejpřesněji kopírovat linii hrudní kosti, aby vám na skeletu zůstalo jen minimum masa. Poté, jako při filetování ryby, kuřecí prso podřízněte, aby se celé uvolnilo od skeletu. Jakmile si sval oddělíte od hrudní kosti, stačí už jen odříznout kůži po stranách tam, kde se prso připojuje na křidýlko.

 


 

Tímto způsobem získáte celkem 9 částí kuřete - dvě prsa, dvě horní stehna, dvě spodní stehna neboli paličky, dvě křídla a kuřecí skelet.

Co teď s ním?

 

Držte se zlatého pravidla, že z jednoho kuřete byste měli být schopni připravit 3 jídla. Ze skeletu a křídel je nejlepší připravit kuřecí vývar. Uvařené maso oberte a buď jej vložte do polévky, nebo si ho nechejte jako základ na pravé italské risotto či kuřecí salát.

Šéfkuchaři radí: Jak připravit poctivý domácí vývar

Šéfkuchaři radí: Jak připravit poctivý domácí vývar

Čím déle, tím lépe, zní základní pravidlo u pravého domácího vývaru. Chce to zvolit správné maso, dostatek zeleniny a hlavně mít trpělivost.Poradíme…celý článek

Kuřecí prsa není třeba příliš představovat. Můžete je grilovat, zprudka opéc na pánvi jako minutku, pošírovat, smažit nebo nakrájet na nudličky a opéct se zeleninou.

Stehna se pak nejlépe hodí na pečení, nebo dušení, protože jsou šťavnatější. Připravte je na rozmarýnu, na medu, na víně nebo udělejte nesmrtelné kuře na paprice a máte z nich téměř bez práce další vydatný oběd.

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek


Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Peníze

Nevíte si rady s příspěvky od státu? Na…

Je to tady! Dnešním dnem začíná další ročník unikátního projektu Blesku Odborníci na telefonu.…

celý článek »

Události

Ochutnali jsme pro vás jedovaté houby. Nehledejte…

Houbařská sezona stále nekončí, jsou přesvědčeni experti z  České mykologické společnosti. Blesk…

celý článek »

Politika

Nevěsty džihádistů na svobodě: Hrozba i…

Příběhy zajatých manželek džihádistů dokumentovaly válečné reportérky Lenka Klicperová a Markéta…

celý článek »

MMA

Vítejte ve Vémolandu! Karlos s Lelou ukázali…

Král českého MMA. Vznešené označení si Karlos Vémola rozhodně nevydobyl jen sportovními kvalitami,…

celý článek »