- Foto: jamieoliver.com3. dubna 2017 / 06:00
K Velikonocům a jaru neodmyslitelně patří pečínky servírované se sezonní zeleninou. Ať už milujete jehněčí nebo si raději pochutnáte na křupavém kuřátku, vyzkoušejte recepty slavných kuchařů. Určitě nebudete zklamaní.
Kuře s nádivkou Zdeňka Pohlreicha
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 200 ml smetany ke šlehání
* 150 g másla
* 4 vejce, žloutky oddělené od bílků
* 4 houstičky na kostičky nakrájené
* cibuli najemno nakrájenou
* svazek petrželky najemno nasekané
* špetku muškátového oříšku čerstvě nastrouhaného
* sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Rozpálíme troubu na 180 °C. Housky nakrájíme na kostičky a poté je v troubě nasucho opečeme.
V mixeru nebo kuchyňském robotu ušleháme z bílků pevný, hustý sníh a odložíme ho stranou. Cibulku nasekáme najemno. Na pánvi ji zpěníme na másle, poté přisypeme nasekanou petržel a směs zjemníme žloutky se smetanou. V hluboké míse přidáme k nakrájené housce směs z pánvičky a takto připravenou nádivku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše důkladně promícháme.
Kuřátka umyjeme proudem studené vody a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Osolíme je, naplníme nádivkou a pak je na pekáči v troubě rozpálené na 200 °C pečeme dozlatova.
Více receptů Zdeňka Pohlreicha najdete v kuchařce Šéf na smetaně.
Jak připravit božskou velikonoční nádivku? Podívejte se na video:
Video se připravuje ...Krůtí stehna na šampaňském Karolíny Kamberské
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
100 g anglické slaniny v celku
sůl a čerstvě mletý pepř
100 g másla
1 pórek
2 velké mrkve
1 pastinák
asi 8 řapíků celeru
svazek jarní cibule
3 bobkové listy
hrst oregana
asi 1/4 láhve suchého sektu
1 kg brambor
2 lžíce másla
4 až 6 šalotek
1/2 lžičky třtinového cukru
malou hrst petrželky
2 až 3 lžíce mléka, nemusí být
Postup:
Stehna omyjte, osušte, prošpikujte proužky slaniny, osolte, opepřete a důkladně potřete změklým máslem, část másla si nechte na později. Zeleninu očistěte: pórek rozpulte a propláchněte, mrkev, pastinak a řapíky celeru oloupejte a vše s jarní cibulkou nakrájejte na špalíčky či plátky.
Pekáč vymažte částí zbylého másla, vyložte zeleninou a na ni položte připravená stehna, bobkové listy a většinu oregana. Podlijte mírně sektem, přiklopte a při 180 °C pečte asi 1,5 hodiny zcela doměkka. Během pečení občas přelijte šťávou a nakonec stehna potřete zbylým máslem. Podlijte sektem a odkryté dopečte na barvu. Je-li třeba, šťávu trochu zredukujte nebo jen dochuťte solí, pepřem a oreganem.
Brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Na lžíci másla velmi zvolna opékejte na tenké plátky nakrájené šalotky do změknutí. Pak přisypte cukr a ještě je 5 – 10 minut opékejte dozlatohněda a občas zamíchejte. Brambory slijte a rozšťouchejte se zbylým máslem. Vmíchejte šalotku, nasekanou petrželku, promíchejte, a je-li potřeba, přilijte trochu mléka.
Pečená stehna podávejte se šťávou, zeleninou a šťouchanými bramborami. Pokud chcete, zeleninu se šťávou ještě s trochou sektu rozmixujte na omáčku.
Více receptů Karolíny Kamberské najdete v kuchařce Karolína domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně.
Velikonoční jehněčí Jamieho Olivera
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
sůl, čerstvě mletý pepř
hrst mátových lístků
1 stroužek česneku
125 ml olivového oleje
250 ml kuřecího vývaru
600 g brambor nakrájených na tlustá kolečka
100 g fenyklu nakrájeného na kousky
225 g karotky
100 g nakrájeného pórku
200 g nakrájené cukety
250 g fazolových lusků
150 g nakrájeného chřestu
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Jehněčí osolte a opepřete. V mixeru rozdrťte mátové lístky s česnekem, solí a pepřem a pomalu přilévejte olivový olej, dokud nevznikne jemná pasta. Tu důkladně vetřete do masa. Dejte do pekáče a pečte asi hodinu a půl. Občas potřete mátovým olejem. Jakmile je maso upečené, dejte ho stranou odpočívat, z pekáčku seberte tuk, nalijte do něj vývar a nechte zredukovat.
Brambory vařte asi 5 minut, poté k nim přidejte fenykl, mrkev a vařte asi dalších 5 minut. Poté přidejte i zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Jehněčí nakrájejte na plátky a servírujte ho navrstvené na zelenině, přelité šťávou z pekáčku a pokapané mátovým olejem.
Další receptry Jamieho Olivera najdete na www.jamieoliver.com
Konfitovaný králík Marcela Ihnačáka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
600 g králičích dílů
mořskou sůl v mlýnku
černý pepř v mlýnkučerstvý rozmarýn
4 až 5 stroužků česneku
500 g selského sádla
100 g zelených oliv bez pecek
100 g černých oliv bez pecek
1/2 červené cibule
2 stopky řapíkatého celeru
4 mrkve
250 ml olivového oleje
1 lžíci červeného vinného octa
1 citron
3 bílé ředkve
celerovou nať (na ozdobu)Postup:
Omyté a osušené králičí díly položíme na plech, osolíme, opepříme, přidáme čerstvý rozmarýn a 3 – 4 rozmačkané celé stroužky česneku. Do 2/3 hrnce přidáme rozpuštěné sádlo a konfitujeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 1 až 1,5 hodiny do zlatohněda.
Zelené a černé olivy, červenou cibuli, očištěný řapíkatý celer a 1 mrkev nakrájíme nadrobno. Přendáme do misky, přidáme olivový olej, červený vinný ocet, sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy. Necháme odpočívat, aby se všechny chutě spojily.
Zbývající mrkve a česnek nakrájíme na tenké plátky a ředkve na menší kousky. Zeleninu orestujeme v rozehřáté pánvi na troše olivového oleje přibližně 7 minut. Osolíme, opepříme. Na mělký talíř naservírujeme restovanou mrkev s ředkví. Na ně položíme kousek konfitovaného králíka a ochutíme olivovou salsou. Celé jídlo ozdobíme celerovou natí.
Více receptů Marcela Ihnačáka naleznete na www.kuchynelidlu.cz
Krkovičky s jablečným kečupem Dity P.
Budete potřebovat (pro 6 osob):
6 plátků krkovičky bez kosti silných asi 1 cm
Na BBQ omáčku:
3 lžíce olivového oleje
1 menší cibuli nasekanou najemno
1 stroužek česneku nasekaný najemno
50 ml chilli omáčky
125 ml piva
85 g medu
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíci dijonské hořčice
sůl a čerstvě mletý pepřNa jablečný kečup:
350 g oloupaných zelených jablek zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
150 g krupicového cukru
150 ml jablečného octa
½ vanilkového lusku
10 ml citronové šťávyPostup:
Začnu kečupem. Do hlubší pánve dám jablka, cukr, ocet, vanilkový lusk a na středním plameni přivedu k varu. Stáhnu plamen a za občasného míchání vařím asi 10 minut, až jablka změknou. Přecedím přes sítko, vanilkový lusk vyndám. Čistou tekutinu uschovám, jablka rozmixuju na husté pyré. K němu přiliju citronovou šťávu a tolik uschované tekutiny, aby získalo konzistenci kečupu. Propasíruju přes sítko a dám zatím do lednice.
Krkovičky omyju, osuším a připravím si omáčku na potírání. Ve středním kastrolu rozehřeju olej a opeču v něm cibuli a česnek doměkka. Přimíchám chilli omáčku, pivo, med, worcesterskou omáčku, hořčici, osolím a opepřím. Na mírném plameni přivedu k varu a nechám za občasného míchání lehounce probublávat asi 20 minut, až vznikne hustší omáčka.
Rozpálím gril. Krkovičky ponořím na pár minut do omáčky, pak je vyndám, rozložím je na gril a griluju je asi 5 minut z každé strany. Během grilování je stále potírám BBQ omáčkou. Podávám je s jablečným kečupem.
Další recepty Dity P. najdete na www.ditap.cz nebo v kuchařkách Deník Dity P.