Velikonoční pečínky: Nejlepší kuře a další skvělé recepty šéfkuchařů | Recepty.Blesk.cz

Velikonoční pečínky šéfkuchařů: Krkovička Dity P. a Pohlreichovo kuře s nádivkou

  • Foto: jamieoliver.com
    3dubna   2017  /  06:00

    K Velikonocům a jaru neodmyslitelně patří pečínky servírované se sezonní zeleninou. Ať už milujete jehněčí nebo si raději pochutnáte na křupavém kuřátku, vyzkoušejte recepty slavných kuchařů. Určitě nebudete zklamaní.

  • Kuře s nádivkou Zdeňka Pohlreicha

    Budete potřebovat (na 4 porce):


    * 4 malá kuřátka

    * 200 ml smetany ke šlehání

    * 150 g másla

    * 4 vejce, žloutky oddělené od bílků

    * 4 houstičky na kostičky nakrájené

    * cibuli najemno nakrájenou

    * svazek petrželky najemno nasekané

    * špetku muškátového oříšku čerstvě nastrouhaného

    * sůl a čerstvě namletý pepř

     

    Postup:

    Rozpálíme troubu na 180 °C. Housky nakrájíme na kostičky a poté je v troubě nasucho opečeme.

     

    V mixeru nebo kuchyňském robotu ušleháme z bílků pevný, hustý sníh a odložíme ho stranou. Cibulku nasekáme najemno. Na pánvi ji zpěníme na másle, poté přisypeme nasekanou petržel a směs zjemníme žloutky se smetanou. V hluboké míse přidáme k nakrájené housce směs z pánvičky a takto připravenou nádivku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše důkladně promícháme.

     

    Kuřátka umyjeme proudem studené vody a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Osolíme je, naplníme nádivkou a pak je na pekáči v troubě rozpálené na 200 °C pečeme dozlatova.

     

    Více receptů Zdeňka Pohlreicha najdete v kuchařce Šéf na smetaně.


    Jak připravit božskou velikonoční nádivku? Podívejte se na video:

    Velikonoční nádivku s uzeným masem zvládne podle našeho receptu každý! • 

  • Krůtí stehna na šampaňském Karolíny Kamberské

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    4 malá krůtí stehna (paličky)

    100 g anglické slaniny v celku

    sůl a čerstvě mletý pepř

    100 g másla

    1 pórek

    2 velké mrkve

    1 pastinák

    asi 8 řapíků celeru

    svazek jarní cibule

    3 bobkové listy

    hrst oregana

    asi 1/4 láhve suchého sektu

    1 kg brambor

    2 lžíce másla

    4 až 6 šalotek

    1/2 lžičky třtinového cukru

    malou hrst petrželky

    2 až 3 lžíce mléka, nemusí být

     

    Postup:

    Stehna omyjte, osušte, prošpikujte proužky slaniny, osolte, opepřete a důkladně potřete změklým máslem, část másla si nechte na později. Zeleninu očistěte: pórek rozpulte a propláchněte, mrkev, pastinak a řapíky celeru oloupejte a vše s jarní cibulkou nakrájejte na špalíčky či plátky.

     

    Pekáč vymažte částí zbylého másla, vyložte zeleninou a na ni položte připravená stehna, bobkové listy a většinu oregana. Podlijte mírně sektem, přiklopte a při 180 °C pečte asi 1,5 hodiny zcela doměkka. Během pečení občas přelijte šťávou a nakonec stehna potřete zbylým máslem. Podlijte sektem a odkryté dopečte na barvu. Je-li třeba, šťávu trochu zredukujte nebo jen dochuťte solí, pepřem a oreganem.

     

    Brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Na lžíci másla velmi zvolna opékejte na tenké plátky nakrájené šalotky do změknutí. Pak přisypte cukr a ještě je 5 – 10 minut opékejte dozlatohněda a občas zamíchejte. Brambory slijte a rozšťouchejte se zbylým máslem. Vmíchejte šalotku, nasekanou petrželku, promíchejte, a je-li potřeba, přilijte trochu mléka.

     

    Pečená stehna podávejte se šťávou, zeleninou a šťouchanými bramborami. Pokud chcete, zeleninu se šťávou ještě s trochou sektu rozmixujte na omáčku.

     

    Více receptů Karolíny Kamberské najdete v kuchařce Karolína domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně.

  • Velikonoční jehněčí Jamieho Olivera

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    zhruba dvoukilovou jehněčí kýtu

    sůl, čerstvě mletý pepř

    hrst mátových lístků

    1 stroužek česneku

    125 ml olivového oleje

    250 ml kuřecího vývaru

    600 g brambor nakrájených na tlustá kolečka

    100 g fenyklu nakrájeného na kousky

    225 g karotky

    100 g nakrájeného pórku

    200 g nakrájené cukety

    250 g fazolových lusků

    150 g nakrájeného chřestu

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. Jehněčí osolte a opepřete. V mixeru rozdrťte mátové lístky s česnekem, solí a pepřem a pomalu přilévejte olivový olej, dokud nevznikne jemná pasta. Tu důkladně vetřete do masa. Dejte do pekáče a pečte asi hodinu a půl. Občas potřete mátovým olejem. Jakmile je maso upečené, dejte ho stranou odpočívat, z pekáčku seberte tuk, nalijte do něj vývar a nechte zredukovat.

     

    Brambory vařte asi 5 minut, poté k nim přidejte fenykl, mrkev a vařte asi dalších 5 minut. Poté přidejte i zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Jehněčí nakrájejte na plátky a servírujte ho navrstvené na zelenině, přelité šťávou z pekáčku a pokapané mátovým olejem.

     

    Další receptry Jamieho Olivera najdete na www.jamieoliver.com

  • Konfitovaný králík Marcela Ihnačáka


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    600 g králičích dílů
    mořskou sůl v mlýnku
    černý pepř v mlýnku

    čerstvý rozmarýn
    4 až 5 stroužků česneku
    500 g selského sádla
    100 g zelených oliv bez pecek
    100 g černých oliv bez pecek
    1/2 červené cibule
    2 stopky řapíkatého celeru
    4 mrkve
    250 ml olivového oleje
    1 lžíci červeného vinného octa
    1 citron
    3 bílé ředkve
    celerovou nať (na ozdobu)

     

    Postup:

    Omyté a osušené králičí díly položíme na plech, osolíme, opepříme, přidáme čerstvý rozmarýn a 3 – 4 rozmačkané celé stroužky česneku. Do 2/3 hrnce přidáme rozpuštěné sádlo a konfitujeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 1 až 1,5 hodiny do zlatohněda.

     

    Zelené a černé olivy, červenou cibuli, očištěný řapíkatý celer a 1 mrkev nakrájíme nadrobno. Přendáme do misky, přidáme olivový olej, červený vinný ocet, sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy. Necháme odpočívat, aby se všechny chutě spojily.

     

    Zbývající mrkve a česnek nakrájíme na tenké plátky a ředkve na menší kousky. Zeleninu orestujeme v rozehřáté pánvi na troše olivového oleje přibližně 7 minut. Osolíme, opepříme. Na mělký talíř naservírujeme restovanou mrkev s ředkví. Na ně položíme kousek konfitovaného králíka a ochutíme olivovou salsou. Celé jídlo ozdobíme celerovou natí.

     

    Více receptů Marcela Ihnačáka naleznete na www.kuchynelidlu.cz

  • Krkovičky s jablečným kečupem Dity P.



    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    6 plátků krkovičky bez kosti silných asi 1 cm

     

    Na BBQ omáčku:
    3 lžíce olivového oleje
    1 menší cibuli nasekanou najemno
    1 stroužek česneku nasekaný najemno
    50 ml chilli omáčky
    125 ml piva
    85 g medu
    2 lžíce worcesterské omáčky
    1 lžíci dijonské hořčice
    sůl a čerstvě mletý pepř

     

    Na jablečný kečup:
    350 g oloupaných zelených jablek zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
    150 g krupicového cukru
    150 ml jablečného octa
    ½ vanilkového lusku
    10 ml citronové šťávy

     

    Postup:

    Začnu kečupem. Do hlubší pánve dám jablka, cukr, ocet, vanilkový lusk a na středním plameni přivedu k varu. Stáhnu plamen a za občasného míchání vařím asi 10 minut, až  jablka změknou. Přecedím přes sítko, vanilkový lusk vyndám. Čistou tekutinu uschovám, jablka rozmixuju na husté pyré. K němu přiliju citronovou šťávu a tolik uschované tekutiny, aby získalo konzistenci kečupu. Propasíruju přes sítko a dám zatím do lednice.

     

    Krkovičky omyju, osuším a připravím si omáčku na potírání. Ve středním kastrolu rozehřeju olej a opeču v něm cibuli a česnek doměkka. Přimíchám chilli omáčku, pivo, med, worcesterskou omáčku, hořčici, osolím a opepřím. Na mírném plameni přivedu k varu a nechám za občasného míchání lehounce probublávat asi 20 minut, až vznikne hustší omáčka.

     

    Rozpálím gril. Krkovičky ponořím na pár minut do omáčky, pak je vyndám, rozložím je na gril a griluju je asi 5 minut z každé strany. Během grilování je stále potírám BBQ omáčkou. Podávám je s jablečným kečupem.

     

    Další recepty Dity P. najdete na www.ditap.cz nebo v kuchařkách Deník Dity P.

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec a bude se jen rozpadat. Inspirujte se našimi recepty při přípravě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Šok pro Luďka Sobotu: Na výročí s manželkou…

Oblíbený herec a komik Luděk Sobota (76) v srpnu oslavil s manželkou Adrienou významné výročí, mají…

celý článek »

Krimi

Desítky Čechů nakažených na Krétě chtějí…

Čeští turisté na Krétě zažívali muka. Několik desítek z nich začalo trpět vážnými střevními potížemi.…

celý článek »

České celebrity

Nemocná dcera Mahuleny Bočanové slaví 18:…

Herečka Mahulena Bočanová (52) prožívá velmi emotivních posledních pár dní. Její dcera Márinka, která…

celý článek »

Anglie - Premier League

Lukaku pálil do United: Já byl obětní beránek,…

Dlouho v United nepobyl. Romelu Lukaku přišel na Old Trafford v létě roku 2017, o dvě sezony později…

celý článek »