- Foto: shutterstock.com6. listopadu 2016 / 06:00
Dozlatova vypečená křupavá kůžička, rozpadající se jemné masíčko... Na dokonale upečené husiččce si opravdu pochutnáte. A i když se na našem stole neobjevuje příliš často, k svátku svatého Martina, který je už v pátek, husa prostě neodmyslitelně patří. Víte ale, jak se taková tradiční svatomartinská husa správně připravuje?
Na velikosti záleží
Není husa jako husa. Pro přípravu tradiční svatomartinské pečínky se nejlépe hodí pták o hmotnosti okolo pěti kilogramů. Ten je tak akorát pro čtyř až pětičlenou rodinu. Starší a větší jedinci jsou po upečení tužší a mají mnohem více sádla, takže si na nich tak nepochutnáte. Menší, a tím pádem i mladší kus, bude mít sice maso o něco křehčí a jemnější, ale v některých partiích ho bude mít podstatně méně. Postrádat budete třeba právě tolik oblíbená prsíčka. Věděli jste, že právě podle této partie také poznáte, že byla drůbež dobře a kvalitně živená?
5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky
Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek
Dopřejte jí odpočinek
Aby byla pečínka ve výsledku dokonalá, počítejte s tím, že si husu musíte předpřipravit už den předem. Očistěte ji od zbytků peří, omyjte ze všech stran a papírovou utěrkou důkladně vysušte. Pak ji zvenku i zevnitř dobře prosolte a posypejte kmínem. Na obojím nešetřete. Nebojte, husa opravdu snese hodně. Takto připravenou drůbež pak nechte v chladu odpočívat do druhého dne. Díky působení soli maso krásně zkřehne a kmín ho provoní.
5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé
Není nad to vychutnat si dozlatova upečené nebo grilované kuře či z pece právě vytaženou pizzu s křupavým okrajem. Jenže co dělat s jídlem, které nam…celý článek
Nezapomeňte na jablíčka
Odleželou husu naplňte nakrájenými očištěnými jablky. Doporučuji nějakou kyselejší odrůdu. Ty můžete ještě doplnit sušenými švestkami nebo brusinkami. Použít ale můžete i hrušky. Ovoce se nepřidává jen pro chuť, ale pomůže vám drůbež udržet i při dlouhém a pomalém pečení zevnitř správně vlhkou a šťavnatou. Jablíčka klidně naskládejte i do pekáčku kolem.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!
Chlazená drůbež, vepřové, maso na guláš, ryby... Supermarkety se každý týden předhánějí, kdo nabídne větší slevu. A my se výhodnou cenou necháme často…celý článek
Šup s ní do trouby
I tady ale platí, že na husu musíte pomalu. Nezapomeňte, že pokud nechcete, aby maso zažilo teplotní šok, nesmíte ji nikdy dát do trouby a začít péct rovnou z lednice. Husu nechte dvě až tři hodiny před pečením odpočívat na pekáči při pokojové teplotě. Klidně ji už ale můžete podlít vínem a dopřát jí lázeň.
Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček
Roštěnka, která se nedá rozžvýkat, tuhé maso v guláši, vepřová pečeně postrádající křupavou kůrčičku, rozpadající se sekaná, kachna či kuře bez dozlatova…celý článek
Bez přiklopení to nepůjde
A spěchat nesmíte ani při pečení. Počítejte alespoň s pěti hodinami. Nejlepší je ale nechat husičku v troubě přes celou noc. Nemusíte mít obavy, pokud dodržíte následující postup, rozhodně nebude vysušená. Troubu předehřejte na devadesát stupňů a husu v ní zakrytou nechte deset hodin. Během té doby troubu neotvírejte, husu neodkrývejte, nepodlévejte, ani neotáčejte. Použití víka opravdu nepodceňujte. Pro dokonalou pečínku je totiž stěžejní.
Pokud nemáte pekáč s víkem, důkladně drůbež zakryjte alespoň alobalem. Po deseti hodinách teplotu zvyšte na sto dvacet stupňů a pečte stále zakrytou další čtyři hodiny. Na poslední hodinku víko či alobal odstraňte, teplotu zvyšte na sto osmdesát stupňů a pečte dozlatova. Během poslední fáze husu často přelévejte výpekem a hromadící se vyškvařené sádlo odebírejte. Nevylévejte ho! Je skvělé nejen na vaření, smažení, ale i namazané na chlebu.