5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu! | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak upéct tu nejlepší svatomartinskou husu!

  • Foto: shutterstock.com
    6listopadu   2016  /  06:00

    Dozlatova vypečená křupavá kůžička, rozpadající se jemné masíčko... Na dokonale upečené husiččce si opravdu pochutnáte. A i když se na našem stole neobjevuje příliš často, k svátku svatého Martina, který je už v pátek, husa prostě neodmyslitelně patří. Víte ale, jak se taková tradiční svatomartinská husa správně připravuje?

  • Na velikosti záleží

    ...

     

    Není husa jako husa. Pro přípravu tradiční svatomartinské pečínky se nejlépe hodí pták o hmotnosti okolo pěti kilogramů. Ten je tak akorát pro čtyř až pětičlenou rodinu. Starší a větší jedinci jsou po upečení tužší a mají mnohem více sádla, takže si na nich tak nepochutnáte. Menší, a tím pádem i mladší kus, bude mít sice maso o něco křehčí a jemnější, ale v některých partiích ho bude mít podstatně méně. Postrádat budete třeba právě tolik oblíbená prsíčka. Věděli jste, že právě podle této partie také poznáte, že byla drůbež dobře a kvalitně živená?

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Dopřejte jí odpočinek

    ...

     

    Aby byla pečínka ve výsledku dokonalá, počítejte s tím, že si husu musíte předpřipravit už den předem. Očistěte ji od zbytků peří, omyjte ze všech stran a papírovou utěrkou důkladně vysušte. Pak ji zvenku i zevnitř dobře prosolte a posypejte kmínem. Na obojím nešetřete. Nebojte, husa opravdu snese hodně. Takto připravenou drůbež pak nechte v chladu odpočívat do druhého dne. Díky působení soli maso krásně zkřehne a kmín ho provoní.

     

    5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé

    5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé

    Není nad to vychutnat si dozlatova upečené nebo grilované kuře či z pece právě vytaženou pizzu s křupavým okrajem. Jenže co dělat s jídlem, které nam…celý článek

  • Nezapomeňte na jablíčka

    ...

     

    Odleželou husu naplňte nakrájenými očištěnými jablky. Doporučuji nějakou kyselejší odrůdu. Ty můžete ještě doplnit sušenými švestkami nebo brusinkami. Použít ale můžete i hrušky. Ovoce se nepřidává jen pro chuť, ale pomůže vám drůbež udržet i při dlouhém a pomalém pečení zevnitř správně vlhkou a šťavnatou. Jablíčka klidně naskládejte i do pekáčku kolem.

     

    Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!

    Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!

    Chlazená drůbež, vepřové, maso na guláš, ryby... Supermarkety se každý týden předhánějí, kdo nabídne větší slevu. A my se výhodnou cenou necháme často…celý článek

  • Šup s ní do trouby

    ...

     

    I tady ale platí, že na husu musíte pomalu. Nezapomeňte, že pokud nechcete, aby maso zažilo teplotní šok, nesmíte ji nikdy dát do trouby a začít péct rovnou z lednice. Husu nechte dvě až tři hodiny před pečením odpočívat na pekáči při pokojové teplotě. Klidně ji už ale můžete podlít vínem a dopřát jí lázeň.

     

    Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček

    Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček

    Roštěnka, která se nedá rozžvýkat, tuhé maso v guláši, vepřová pečeně postrádající křupavou kůrčičku, rozpadající se sekaná, kachna či kuře bez dozlatova…celý článek

  • Bez přiklopení to nepůjde

    ...

     

    A spěchat nesmíte ani při pečení. Počítejte alespoň s pěti hodinami. Nejlepší je ale nechat husičku v troubě přes celou noc. Nemusíte mít obavy, pokud dodržíte následující postup, rozhodně nebude vysušená. Troubu předehřejte na devadesát stupňů a husu v ní zakrytou nechte deset hodin. Během té doby troubu neotvírejte, husu neodkrývejte, nepodlévejte, ani neotáčejte. Použití víka opravdu nepodceňujte. Pro dokonalou pečínku je totiž stěžejní.

     

    Pokud nemáte pekáč s víkem, důkladně drůbež zakryjte alespoň alobalem. Po deseti hodinách teplotu zvyšte na sto dvacet stupňů a pečte stále zakrytou další čtyři hodiny. Na poslední hodinku víko či alobal odstraňte, teplotu zvyšte na sto osmdesát stupňů a pečte dozlatova. Během poslední fáze husu často přelévejte výpekem a hromadící se vyškvařené sádlo odebírejte. Nevylévejte ho! Je skvělé nejen na vaření, smažení, ale i namazané na chlebu.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a co riskujete, když zvolíte chybný postup?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Ruská kapela projela celý svět, až v Ostravě…

Na nepříjemnou zkušenost s Českou republikou určitě jen tak nezapomenou hudebníci ruské folk metalové…

celý článek »

České celebrity

Rytmusova Jasmina přiznala nejkrásnější…

Přítelkyně rappera Patrika Vrbovského (41) Jasmina Alagič (28) vyjádřila své pocity štěstí na sociální…

celý článek »

České celebrity

Český Slavík se ruší! Gott se těšil, Janda…

Naší pěveckou scénu zaskočila zpráva o tom, že tento rok se nebude konat anketa Český slavík! Co…

celý článek »

Ročník 2018/19

Nový Matoušek?! Žitného z Teplic sleduje…

Po Janu Matouškovi se co nevidět strhne další boj o mimořádný talent. Patrik Žitný, devatenáct let,…

celý článek »