- I znovu ohřáté pečené kuře může chutnat jako právě vyndané z trouby.Foto: shutterstock.com24. května 2016 / 06:00
Není nad to vychutnat si dozlatova upečené nebo grilované kuře či z pece právě vytaženou pizzu s křupavým okrajem. Jenže co dělat s jídlem, které nam zbyde? Ohřáté už většinou nikomu nechutná. Není to zkrátka ono. Pokud ovšem nevíte, jak na to. I na zbytcích si totiž můžete pochutnat. Stačí jen vědět, jak je správně ohřát.
Pizza
Pokud nejste zrovna fanouškem sýra připomínajícího žvýkačku a zvlhlého těsta, na mikrovlnku rovnou zapomeňte. Rozehřejte klasickou troubu na 230 stupňů Celsia, plech vyložte aluminiovou fólií, neboli staniolem, a zbylé kousky pizzy na něj rozložte. Pečte je po dobu 10 minut. Sýr musí začít znovu "bublat" a kůrka získat zpět svou křupavost. Pokud vám zbyl jen jeden či dva kousky, využijte toastovač. Pizzu položte na rozpálenou spodní "plotýnku", ale nepřiklápějte víko. A zkusit můžete také ohřát ji na sporáku. Pokud ovšem máte litinovou pánev. Rozpalte ji, položte na ni pizzu, zakryjte a ohřívejte dvě až tři minuty.
Těstoviny
Zbyly vám uvařené těstoviny, které chcete použít jako přílohu třeba ke guláši? Ohřát je můžete snadno. Větší hrnec naplňte vodou a uveďte ji do varu. Těstoviny nasypejte do nejlépe kovového sítka a ponořte je do vařící vody na přibližně 30 sekund. Získají tak zpět požadovanou strukturu i teplotu.
Těstoviny s omáčkou
Těstoviny smíchané s omáčkou nebo třeba boloňské špagety můžete ohřát hned třemi způsoby. Tím nejjednodušším je využití mikrovlnné trouby. Nezapomeňte je ale přikrýt. Přendat je také můžete do zapékací misky a asi na 20 minut je vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňu Celsia. Poslední možností je ohřát je v hrnci na mírném ohni. Pokud nemáte dost omáčky, přidejte trochu vody, vývaru nebo mléka.
Bramborová kaše
Studenou bramborovou kaši nebo šťouchané brambory přendejte do mísy, přikryjte papírovou kuchyňskou utěrkou a v mikrovlnné troubě ohřívejte po dobu 30 až 60 sekund. Následně zamíchejte a postup zopakujte podle potřeby klidně několikrát. Rozhodně nebude vadit, když přidáte trochu mléka nebo smetany. Dejte si ale pozor, abyste pokrm nepřevařili. Vyzkoušet také můžete ohřívání v hrnci nad horkou vodou.
Pečené nebo grilované kuře
Klíčem k chutnému znovu ohřátému kuřeti je nenechat maso vyschnout. Jednotlivé porce proto těsně před ohříváním zabalte do staniolu a vložte je do trouby vyhřáté na 230 stupňů asi na 20 minut. Pozor, abyste maso nevysušili. Některé části, obzvlášť prsa, by pak mohly být tvrdé.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
BABIČČINA ROŠTĚNÁ
ZAPEČENÁ KUŘECÍ PRSÍČKA
TIPY NA DALŠÍ CHUTNÉ POKRMY