- Mražená zelenina je ihned připravena k použití v kuchyni.Foto: shutterstock.com11. září 2016 / 06:00
Sezóna čerstvé kořenové zeleniny, kukuřice, pórku, květáku, brokolice, růžičkové kapusty a další je v plném proudu, z lesa nosíme košíky hub. Lednice i spíž překypují zásobami. Už za pár týdnů ale budeme zase odkázáni na předraženou zahraniční zeleninu z obchodu. Pokud si ovšem zavčas neuděláme vlastní zásoby. Tím nejlepším způsobem je právě mražení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.
Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy Jakou zeleninu lze mrazit
V podstatě se dá zamrazit jakákoliv zelenina. Mraznička ale není nafukovací, je proto dobré zvážit, co se vám vyplatí takhle uložit. Nejvhodnější podzimní zeleninou pro tento způsob uchování jsou karotka, celer, kořenová petržel, květák, brokolice, růžičková kapusta, špenát, cukrová kukuřice a samozřejmě bylinky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, musíte ale počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.
Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?
Velkým bonusem cukety je, že se snadno pěstuje. Z jedné rostliny můžete sklidit až několik kilogramů plodů. Víte ale, že si vlastní úrodu klidně můžete…celý článek
Jak ji připravit
Veškerou zeleninu je samozřejmě třeba dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji očistit, zbavit ji jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.
Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!
Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek
Prodlužte trvanlivost
Možná jste netušili, že zblanšírovaná zelenina vydrží v mrazáku až rok, zatímco ta nepředvařená jen tři až pět měsíců. Rychlá koupel ve vroucí vodě totiž zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy, čímž prodlouží dobu vhodnou pro skladování. Díky této technice si navíc zelenina uchová svou původní svěží barvu, strukturu i chuť.
Očištěnou a nakrájenou zeleninu krátce v sítu ponořte na chvilku do vroucí vody, sceďte a ihned studenou vodou prudce ochlaďte. Tvrdší zeleninu, jako je květák, nechte ve vařící vodě maximálně pět minut, nakrájenou kořenovou zeleninu minutu až dvě. Do vroucí vody můžete přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníte ztmavnutí zeleniny.
Nezatracujte kapustu: Je levná a v těchto receptech dokonalá
Kapusta je plná vlákniny a vitaminů, je dostupná i v zimě a navíc je velmi levná. Pokud vás tedy neodrazuje její specifická vůně, když se vaří, směle…celý článek
Pracujte rychle
Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitamínů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a oblanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.
5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu
Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni…celý článek
Na obalu záleží
Výběr vhodného obalu je pro mrazení opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech totiž zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s takzvaným zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.
Jak zbavit plastové krabičky na jídlo skvrn a zápachu? Poradíme vám!
Jak vyčistit zašlou plastovou krabičku a zbavit ji zápachu? Vyzkošejta naše tipy, díky kterým z plastu odstraníte i zažranou špínu a váš svačinový…celý článek
Jak mrazit houby
Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.
Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copyVýběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.
Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copyKdyž chcete mít předpřipravené houby do omáček, pod maso, na smaženici a podobně, houby nakrájejte na plátky a poduste ve vlastní šťávě bez podlévání. Pro zvýraznění chuti můžete přidat kousek másla, případně drcený kmín. Duste je asi dvacet minut, nechte vychladnout a pak v sáčku nebo krabičce uložte do mrazničky.
V případě, že chcete zamrazit větší kusy hub nebo celé menší plodnice, dejte do vyššího hrnce vařit vodu, kterou osolte. Na litr vody přidejte jednu zarovnanou čajovou lžičku soli. Jakmile voda začne vřít, houby do ní vhoďte a povařte je asi pět minut. Pěnu, která se začne usazovat na hladině, odstraňujte lžící. Nakonec houby dobře propláchněte studenou proudící vodou, čímž je zároveň zchladíte. Na závěr je uložte do mikrotenových sáčků a zmrazte je.
Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír
Někdo je jen rád sbírá, jiný je miluje především na talíři. A protože po letošním nepříznivém suchém létě teď houby konečně začaly růst, zažívají někteří…celý článek