Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří! | Recepty.Blesk.cz

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Uzeniny a zelenina ano, vejce ne. Tak vypadá originál.
Uzeniny a zelenina ano, vejce ne. Tak vypadá originál.
Foto: shutterstock.com
31.07.2018 / 06:00

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém maďarském lecsu nemají vejce co dělat? Připravte si ho podle tradičního receptu maďarské kuchyně.

 

 

Recept na klasické lečo s vejci a klobásou najdete ZDE >>>

 

 

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

 

Vegetariánům by tento pokrm v tradičním podání ale příliš radosti neudělal. Nejlépe totiž chutná, když je připravované na slanině a vepřovém sádle a pikantní chuť mu nedodává nic jiného než maďarská vepřová klobása. Pokud ale přesto toužíte po odlehčenější verzi bez masa, živočišné produkty vyřaďte a sáhněte po olivovém oleji. Chuť bude sice jiná, ale pořád výborná.

 

Základem dokonale vyvážené chutě maďarského leča jsou správně zvolené poměry. Ať už si připravujete porci jen pro sebe, nebo více porcí pro celou rodinu, pamatujte, že hmotnost papriky:rajčata:cibule by měla být vždy 2:1:1.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek

Budete potřebovat (na 4 porce):

* 1 kg bílých paprik

* 500 g zralých rajčat

* 500 g cibule

* 150 g slaniny v celku

* 250 g maďarské klobásy Mangalica

* sádlo nebo olej

* 2 polévkové lžíce maďarské sušené papriky

* sůl

 

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji do rozehřáté pánve společně s troškou sádla nebo oleje. Za občasného míchání nakrájejte cibuli na větší kousky a dejte ji na slaninu zesklovatět. Dřív, než začne cibule zlátnout, zasypte ji mletou paprikou a za stálého míchání rychle opečte, aby se paprika nepřepálila a nezhořkla.

 

Přidejte do pánve na silnější proužky nakrájenou papriku a na větší kousky pokrájená rajčata. Ideální je, pokud je před přípravou také oloupete. Osolte, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni za občasného míchání nechte asi 30 až 40 minut dusit, dokud papriky nezměknou.

 

Mezitím si nakrájejte na kolečka klobásu. Přidejte ji do hrnce a nechte asi 10 minut prohřát, aby do leča pustila svou chuť. Už nepřikrývejte, jen občas promíchejte, šťáva ze zeleniny se tak redukuje na hustotu, která je pro klasické maďarské lečo charakteristická. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

Lečo si můžete připravit i v přírodě na ohništi. Podívejte se, jak na to:

Video se připravuje ...
 • 

 

Další skvělé zeleninové recepty najdete ZDE >>>>

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat.…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz