Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém maďarském lecsu nemají vejce co dělat? Připravte si ho podle tradičního receptu maďarské kuchyně.
Recept na klasické lečo s vejci a klobásou najdete ZDE >>>
Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".
Vegetariánům by tento pokrm v tradičním podání ale příliš radosti neudělal. Nejlépe totiž chutná, když je připravované na slanině a vepřovém sádle a pikantní chuť mu nedodává nic jiného než maďarská vepřová klobása. Pokud ale přesto toužíte po odlehčenější verzi bez masa, živočišné produkty vyřaďte a sáhněte po olivovém oleji. Chuť bude sice jiná, ale pořád výborná.
Základem dokonale vyvážené chutě maďarského leča jsou správně zvolené poměry. Ať už si připravujete porci jen pro sebe, nebo více porcí pro celou rodinu, pamatujte, že hmotnost papriky:rajčata:cibule by měla být vždy 2:1:1.
Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný
Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 kg bílých paprik
* 500 g zralých rajčat
* 500 g cibule
* 150 g slaniny v celku
* 250 g maďarské klobásy Mangalica
* sádlo nebo olej
* 2 polévkové lžíce maďarské sušené papriky
* sůl
Postup:
Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji do rozehřáté pánve společně s troškou sádla nebo oleje. Za občasného míchání nakrájejte cibuli na větší kousky a dejte ji na slaninu zesklovatět. Dřív, než začne cibule zlátnout, zasypte ji mletou paprikou a za stálého míchání rychle opečte, aby se paprika nepřepálila a nezhořkla.
Přidejte do pánve na silnější proužky nakrájenou papriku a na větší kousky pokrájená rajčata. Ideální je, pokud je před přípravou také oloupete. Osolte, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni za občasného míchání nechte asi 30 až 40 minut dusit, dokud papriky nezměknou.
Mezitím si nakrájejte na kolečka klobásu. Přidejte ji do hrnce a nechte asi 10 minut prohřát, aby do leča pustila svou chuť. Už nepřikrývejte, jen občas promíchejte, šťáva ze zeleniny se tak redukuje na hustotu, která je pro klasické maďarské lečo charakteristická. Podávejte s čerstvým chlebem.
Lečo si můžete připravit i v přírodě na ohništi. Podívejte se, jak na to:
Další skvělé zeleninové recepty najdete ZDE >>>>
Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha
Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek
Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety
Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat.…celý článek