Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří! | Recepty.Blesk.cz

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Uzeniny a zelenina ano, vejce ne. Tak vypadá originál.
Foto: shutterstock.com
31.07.2018 / 06:00

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém maďarském lecsu nemají vejce co dělat? Připravte si ho podle tradičního receptu maďarské kuchyně.

 

 

Recept na klasické lečo s vejci a klobásou najdete ZDE >>>

 

 

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

 

Vegetariánům by tento pokrm v tradičním podání ale příliš radosti neudělal. Nejlépe totiž chutná, když je připravované na slanině a vepřovém sádle a pikantní chuť mu nedodává nic jiného než maďarská vepřová klobása. Pokud ale přesto toužíte po odlehčenější verzi bez masa, živočišné produkty vyřaďte a sáhněte po olivovém oleji. Chuť bude sice jiná, ale pořád výborná.

 

Základem dokonale vyvážené chutě maďarského leča jsou správně zvolené poměry. Ať už si připravujete porci jen pro sebe, nebo více porcí pro celou rodinu, pamatujte, že hmotnost papriky:rajčata:cibule by měla být vždy 2:1:1.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek

Budete potřebovat (na 4 porce):

* 1 kg bílých paprik

* 500 g zralých rajčat

* 500 g cibule

* 150 g slaniny v celku

* 250 g maďarské klobásy Mangalica

* sádlo nebo olej

* 2 polévkové lžíce maďarské sušené papriky

* sůl

 

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji do rozehřáté pánve společně s troškou sádla nebo oleje. Za občasného míchání nakrájejte cibuli na větší kousky a dejte ji na slaninu zesklovatět. Dřív, než začne cibule zlátnout, zasypte ji mletou paprikou a za stálého míchání rychle opečte, aby se paprika nepřepálila a nezhořkla.

 

Přidejte do pánve na silnější proužky nakrájenou papriku a na větší kousky pokrájená rajčata. Ideální je, pokud je před přípravou také oloupete. Osolte, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni za občasného míchání nechte asi 30 až 40 minut dusit, dokud papriky nezměknou.

 

Mezitím si nakrájejte na kolečka klobásu. Přidejte ji do hrnce a nechte asi 10 minut prohřát, aby do leča pustila svou chuť. Už nepřikrývejte, jen občas promíchejte, šťáva ze zeleniny se tak redukuje na hustotu, která je pro klasické maďarské lečo charakteristická. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

Lečo si můžete připravit i v přírodě na ohništi. Podívejte se, jak na to:

720p 480p 360p 240p
 • 

 

Další skvělé zeleninové recepty najdete ZDE >>>>

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo…celý článek

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat.…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Muže v Plzni zabil zřejmě blesk. Bouřka…

Silné bouřky se v pátek večer začaly prohánět Českem. V Plzni dokonce udeřil blesk do muže, který…

celý článek »

České celebrity

Eliška Bučková už není po rozchodu s Vágnerem…

Od začátku to vypadalo, že tihle dva spolu skončí nejenom před oltářem, ale i do konce života. Přesto…

celý článek »

Krimi

Děti se z Mořského koníka vrátily se salmonelou,…

Děti, které se vrátily z ozdravného pobytu Mořský koník v Černé hoře, skončily s mnoha vážnými onemocněními…

celý článek »

Krimi

Burčák zabil vinaře (†76), další 3 lidé…

Na Slovensku v obci Dulovce se stala tragédie. Ve vinném sklípku se čtyři muži nadýchali plynů z…

celý článek »