- Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnijeFoto: shutterstock.com21. dubna 2016 / 06:00
Ředkvičky, salát, jarní cibulka, řapíkatý celer, voňavé bylinky… Jaro je konečně tady, na pultech se objevila zelenina a bylinky, ale bohužel – nevydrží věčně, zvláště když je zároveň teplo. Prozradíme vám proto pár praktických triků, díky kterým vám vydrží déle, a vy tak ušetříte.
Listový salát vložte do vody
Oblíbená jarní listová zelenina má tendenci opravdu rychle uvadat. V lednici navíc začne rychle zahnívat. A to i v šuplíku přímo určeném na zeleninu. Pokud ho ale ihned po přinesení domů dole seříznete a spodek ponoříte do misky se studenou vodou, vydrží vám křehký a chutný klidně celý týden. Nemusíte ho tak spotřebovat rovnou celý, ale můžete vždy odebrat třeba jen dva tři listy. Vodu ale musíte pravidelně, nejméně jednou denně, měnit. A pokud na něj nemáte v lednici volné místo, nechte ho klidně stát na lince či parapetu.
Bylinky zabalte do ubrousku
Milujete čerstvou petrželku, bazalku, tymián a další bylinky? Já taky. Jenže uvadlé ztrácejí svou chuť i kouzlo. Příště je proto předtím, než je uložíte do lednice, zabalte do vlhkého papírového ubrousku či utěrky. Pozor ale – nesmí být příliš mokrá, aby bylinky nezačaly hnít. Nezapomeňte ji proto vždy vyždímat, aby z ní voda nekapala. A každý den ji znovu navlhčete. Tenhle trik funguje i na oblíbené drobnolisté saláty, jako jsou rukola a polníček. Ty přendejte ze sáčku do misky či vaničky a vlhkým ubrouskem je přikryjte.
Ředkvičky přikryjte vlhkou utěrkou
Patří k nejoblíbenější jarní zelenině. Jsou křehké, šťavnaté a příjemně pikantní. Dají se jíst samotné, přidat do salátu, do míchaných vajíček nebo si s nimi můžete obložit třeba chléb s máslem. A navíc jsou zdravé, plné vitaminů i minerálů. Obsahují dokonce víc vitaminu C než citrony. Rychle ale vadnou a hnijí. Pokud tedy chcete, aby vám vydržely déle než jeden den, dejte je do misky, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte je nakonec do chladničky. Vydrží tak až týden. Nebo je zkuste naházet do sklenice se studenou vodou a tu pak také uložte do lednice.
Nať z mrkve neodlamujte
Dlouho jsem to dělala taky. Ještě v obchodě jsem ze svazku ukroutila všechnu nať, abych ji zbytečně netahala domů. Vždyť v lednici by jen zabírala místo. Teď už ale vím, že právě proto mi mrkvička během pár dnů zavadla. Rozhodně pak už nebyla vhodná na chroupání za syrova. Proměnila se v nevzhledné „gumové“ ocásky. Hodila se leda tak na zeleninový vývar. Příště proto nať nechte na jejím místě a mrkev uložte do chladničky i s ní. A platí to i pro čerstvou kořenovou petržel.
Celer zabalte do alobalu
Příliš dlouho nevydrží v lednici čerstvý ani řapíkatý celer. Když ho ale důkladně zabalíte do alobalu, vydrží vám křehký a křupavý až celý měsíc. Vy tak můžete klidně průběžně odlamovat jen jednotlivé stvoly. A do staniolu zabalte i ustřiženou pažitku, která také rychle ztrácí svou svěžest. Použitelná bude i za několik dnů.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
ZELENINOVÁ POLÉVKA
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY
VYZKOUŠEJTE I JINÉ ZELENINOVÉ RECEPTY