5 rad, jak udržet jarní zeleninu a bylinky co nejdéle čerstvé | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet jarní zeleninu a bylinky co nejdéle čerstvé

  • Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije
    Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije
    Foto: shutterstock.com
    21dubna   2016  /  06:00

    Ředkvičky, salát, jarní cibulka, řapíkatý celer, voňavé bylinky… Jaro je konečně tady, na pultech se objevila zelenina a bylinky, ale bohužel – nevydrží věčně, zvláště když je zároveň teplo. Prozradíme vám proto pár praktických triků, díky kterým vám vydrží déle, a vy tak ušetříte. 

  • Listový salát vložte do vody


    Foto: shutterstock.com

     

    Oblíbená jarní listová zelenina má tendenci opravdu rychle uvadat. V lednici navíc začne rychle zahnívat. A to i v šuplíku přímo určeném na zeleninu. Pokud ho ale ihned po přinesení domů dole seříznete a spodek ponoříte do misky se studenou vodou, vydrží vám křehký a chutný klidně celý týden. Nemusíte ho tak spotřebovat rovnou celý, ale můžete vždy odebrat třeba jen dva tři listy. Vodu ale musíte pravidelně, nejméně jednou denně, měnit. A pokud na něj nemáte v lednici volné místo, nechte ho klidně stát na lince či parapetu.

  • Bylinky zabalte do ubrousku


    Foto: shutterstock.com

     

    Milujete čerstvou petrželku, bazalku, tymián a další bylinky? Já taky. Jenže uvadlé ztrácejí svou chuť i kouzlo. Příště je proto předtím, než je uložíte do lednice, zabalte do vlhkého papírového ubrousku či utěrky. Pozor ale – nesmí být příliš mokrá, aby bylinky nezačaly hnít. Nezapomeňte ji proto vždy vyždímat, aby z ní voda nekapala. A každý den ji znovu navlhčete. Tenhle trik funguje i na oblíbené drobnolisté saláty, jako jsou rukola a polníček. Ty přendejte ze sáčku do misky či vaničky a vlhkým ubrouskem je přikryjte.

  • Ředkvičky přikryjte vlhkou utěrkou


    Foto: Shutterstock.com

     

    Patří k nejoblíbenější jarní zelenině. Jsou křehké, šťavnaté a příjemně pikantní. Dají se jíst samotné, přidat do salátu, do míchaných vajíček nebo si s nimi můžete obložit třeba chléb s máslem. A navíc jsou zdravé, plné vitaminů i minerálů. Obsahují dokonce víc vitaminu C než citrony. Rychle ale vadnou a hnijí. Pokud tedy chcete, aby vám vydržely déle než jeden den, dejte je do misky, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte je nakonec do chladničky. Vydrží tak až týden. Nebo je zkuste naházet do sklenice se studenou vodou a tu pak také uložte do lednice.

  • Nať z mrkve neodlamujte


    Foto: shutterstock.com

     

    Dlouho jsem to dělala taky. Ještě v obchodě jsem ze svazku ukroutila všechnu nať, abych ji zbytečně netahala domů. Vždyť v lednici by jen zabírala místo. Teď už ale vím, že právě proto mi mrkvička během pár dnů zavadla. Rozhodně pak už nebyla vhodná na chroupání za syrova. Proměnila se v nevzhledné „gumové“ ocásky. Hodila se leda tak na zeleninový vývar. Příště proto nať nechte na jejím místě a mrkev uložte do chladničky i s ní. A platí to i pro čerstvou kořenovou petržel.

  • Celer zabalte do alobalu


    Foto: shutterstock.com

     

    Příliš dlouho nevydrží v lednici čerstvý ani řapíkatý celer. Když ho ale důkladně zabalíte do alobalu, vydrží vám křehký a křupavý až celý měsíc. Vy tak můžete klidně průběžně odlamovat jen jednotlivé stvoly. A do staniolu zabalte i ustřiženou pažitku, která také rychle ztrácí svou svěžest. Použitelná bude i za několik dnů. 

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    ZELENINOVÁ POLÉVKA

    SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ ZELENINOVÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz