5 rad, jak udržet jarní zeleninu a bylinky co nejdéle čerstvé | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet jarní zeleninu a bylinky co nejdéle čerstvé

  • Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije
    Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije
    Foto: shutterstock.com
    21dubna   2016  /  06:00

    Ředkvičky, salát, jarní cibulka, řapíkatý celer, voňavé bylinky… Jaro je konečně tady, na pultech se objevila zelenina a bylinky, ale bohužel – nevydrží věčně, zvláště když je zároveň teplo. Prozradíme vám proto pár praktických triků, díky kterým vám vydrží déle, a vy tak ušetříte. 

  • Listový salát vložte do vody


    ...

     

    Oblíbená jarní listová zelenina má tendenci opravdu rychle uvadat. V lednici navíc začne rychle zahnívat. A to i v šuplíku přímo určeném na zeleninu. Pokud ho ale ihned po přinesení domů dole seříznete a spodek ponoříte do misky se studenou vodou, vydrží vám křehký a chutný klidně celý týden. Nemusíte ho tak spotřebovat rovnou celý, ale můžete vždy odebrat třeba jen dva tři listy. Vodu ale musíte pravidelně, nejméně jednou denně, měnit. A pokud na něj nemáte v lednici volné místo, nechte ho klidně stát na lince či parapetu.

  • Bylinky zabalte do ubrousku


    ...

     

    Milujete čerstvou petrželku, bazalku, tymián a další bylinky? Já taky. Jenže uvadlé ztrácejí svou chuť i kouzlo. Příště je proto předtím, než je uložíte do lednice, zabalte do vlhkého papírového ubrousku či utěrky. Pozor ale – nesmí být příliš mokrá, aby bylinky nezačaly hnít. Nezapomeňte ji proto vždy vyždímat, aby z ní voda nekapala. A každý den ji znovu navlhčete. Tenhle trik funguje i na oblíbené drobnolisté saláty, jako jsou rukola a polníček. Ty přendejte ze sáčku do misky či vaničky a vlhkým ubrouskem je přikryjte.

  • Ředkvičky přikryjte vlhkou utěrkou


    Právě listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije.
    Foto: Shutterstock.com

     

    Patří k nejoblíbenější jarní zelenině. Jsou křehké, šťavnaté a příjemně pikantní. Dají se jíst samotné, přidat do salátu, do míchaných vajíček nebo si s nimi můžete obložit třeba chléb s máslem. A navíc jsou zdravé, plné vitaminů i minerálů. Obsahují dokonce víc vitaminu C než citrony. Rychle ale vadnou a hnijí. Pokud tedy chcete, aby vám vydržely déle než jeden den, dejte je do misky, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte je nakonec do chladničky. Vydrží tak až týden. Nebo je zkuste naházet do sklenice se studenou vodou a tu pak také uložte do lednice.

  • Nať z mrkve neodlamujte


    ...

     

    Dlouho jsem to dělala taky. Ještě v obchodě jsem ze svazku ukroutila všechnu nať, abych ji zbytečně netahala domů. Vždyť v lednici by jen zabírala místo. Teď už ale vím, že právě proto mi mrkvička během pár dnů zavadla. Rozhodně pak už nebyla vhodná na chroupání za syrova. Proměnila se v nevzhledné „gumové“ ocásky. Hodila se leda tak na zeleninový vývar. Příště proto nať nechte na jejím místě a mrkev uložte do chladničky i s ní. A platí to i pro čerstvou kořenovou petržel.

  • Celer zabalte do alobalu


    ...

     

    Příliš dlouho nevydrží v lednici čerstvý ani řapíkatý celer. Když ho ale důkladně zabalíte do alobalu, vydrží vám křehký a křupavý až celý měsíc. Vy tak můžete klidně průběžně odlamovat jen jednotlivé stvoly. A do staniolu zabalte i ustřiženou pažitku, která také rychle ztrácí svou svěžest. Použitelná bude i za několik dnů. 

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    ZELENINOVÁ POLÉVKA

    SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ ZELENINOVÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a co riskujete, když zvolíte chybný postup?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »