3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví | Recepty.Blesk.cz

3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví

  • Foto: shutterstock.com
    7června   2016  /  06:00

    Čerstvě natrhané, voňavé, sladké a šťavnaté. Českým jahodám se prostě nedá odolat. Ať už si je koupíte na trhu nebo je vlastnoručně natrháte na plantážích. Jenže právě jahody patří k nejchoulostivějšímu ovoci. Snadno se vám tak může stát, že už druhý den bude polovina z nich zkažená. Dá se tomu ale snadno zabránit. Poradíme vám, co s nimi dělat, aby vydržely co nejdéle.

  • Nechte jim stopky


    Pokud jahody sklízíte sami vlastnoručně, ať už na zahrádce nebo na plantážích, zapamatujte si pro příští sbírání, že je musíte trhat i se stopkami. Jinak totiž rychle začnou vysychat, neudrží si dostatečný obsah vody a budou se scvrkávat. Odtrhnutím stopky navíc vznikne rána, která může být vstupní branou pro hnilobu. Nikdy také netrhejte jahody se zelenými špičkami s tím, že v pokojové teplotě "dojdou". Sklízejte je až v okamžiku, kdy je celý plod plně probarvený. Nesmí ale být přezrálý.

  • Dopřejte jim octovou lázeň


    Pravděpodobně se teď ošklíbáte, že ocet a jahody nejdou dohromady. Po vyzkoušení této metody ale změníte názor. Natrhaným nebo koupeným jahodám dopřejte lázeň připravenou z deseti dílů vody a jednoho dílu octa. Plody v ní důkladně vykoupejte, osušte je a uložte do lednice. Nebojte, vůně octa vyprchá a jahody vydrží až dva týdny čerstvé.

  • Zamrazte je celé


    Pokud chcete mít i mimo sezonu jahody do bublanin, koláčů, knedlíků i do koktejlů, je nejlepší zamrazit celé plody. Při následném rozmrazování z nich totiž nevyteče tolik šťávy. Vyberte si neotlučené pevné plody. Stopku odkrojte, jahody dejte do plastového sítka a jemně je omyjte studenou vodou. Nechte je dobře okapat, rozložte na tác nebo plech na pečení a počkejte, až oschnou. Pokud byste je nechali mokré, přimrzly by k sobě a nebylo by pak snadné je oddělit. Dokonale oschlé jahody i s tácem vložte do mrazáku a nechte je zmrazit. Pak je sesypejte do igelitového sáčku nebo vhodné krabičky a vložte je znovu do mrazáku. Takto uskladněné jahody tam vydrží klidně rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Brodská o stavu mámy Brejchové: Už se nezvedne…

Patřila k nejkrásnějším ženám stříbrného plátna a ráda se bavila ve společnosti. Herečka Jana Brejchová…

celý článek »

Brno - Krimi

Zastali se dívky a málem přišli o život:…

Jako meloun málem rozřízl hlavu Davidovi z Brna Mohamed z Egypta. David se totiž zastal napadené…

celý článek »

Krimi

Unesený miliardář (43) byl po týdnu propuštěn:…

Nejmladší africký dolarový miliardář Mohammed „Mo“ Dewji (43) , který byl před více než týdnem unesen…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Pastva na úhoru jedinečnosti…

Jakákoli osobitost, ať už jde o vzhled, myšlení, chování, dav provokuje. Český národ zejména, neboť…

celý článek »