- Foto: shutterstock.com7. června 2016 / 06:00
Čerstvě natrhané, voňavé, sladké a šťavnaté. Českým jahodám se prostě nedá odolat. Ať už si je koupíte na trhu nebo je vlastnoručně natrháte na plantážích. Jenže právě jahody patří k nejchoulostivějšímu ovoci. Snadno se vám tak může stát, že už druhý den bude polovina z nich zkažená. Dá se tomu ale snadno zabránit. Poradíme vám, co s nimi dělat, aby vydržely co nejdéle.
Nechte jim stopky
Pokud jahody sklízíte sami vlastnoručně, ať už na zahrádce nebo na plantážích, zapamatujte si pro příští sbírání, že je musíte trhat i se stopkami. Jinak totiž rychle začnou vysychat, neudrží si dostatečný obsah vody a budou se scvrkávat. Odtrhnutím stopky navíc vznikne rána, která může být vstupní branou pro hnilobu. Nikdy také netrhejte jahody se zelenými špičkami s tím, že v pokojové teplotě "dojdou". Sklízejte je až v okamžiku, kdy je celý plod plně probarvený. Nesmí ale být přezrálý.
Dopřejte jim octovou lázeň
Pravděpodobně se teď ošklíbáte, že ocet a jahody nejdou dohromady. Po vyzkoušení této metody ale změníte názor. Natrhaným nebo koupeným jahodám dopřejte lázeň připravenou z deseti dílů vody a jednoho dílu octa. Plody v ní důkladně vykoupejte, osušte je a uložte do lednice. Nebojte, vůně octa vyprchá a jahody vydrží až dva týdny čerstvé.
Zamrazte je celé
Pokud chcete mít i mimo sezonu jahody do bublanin, koláčů, knedlíků i do koktejlů, je nejlepší zamrazit celé plody. Při následném rozmrazování z nich totiž nevyteče tolik šťávy. Vyberte si neotlučené pevné plody. Stopku odkrojte, jahody dejte do plastového sítka a jemně je omyjte studenou vodou. Nechte je dobře okapat, rozložte na tác nebo plech na pečení a počkejte, až oschnou. Pokud byste je nechali mokré, přimrzly by k sobě a nebylo by pak snadné je oddělit. Dokonale oschlé jahody i s tácem vložte do mrazáku a nechte je zmrazit. Pak je sesypejte do igelitového sáčku nebo vhodné krabičky a vložte je znovu do mrazáku. Takto uskladněné jahody tam vydrží klidně rok.