Jídlo z Česka: Fermentovaná bezinková limonáda je hit! Vyrobte si ji sami doma | Recepty.Blesk.cz

Jídlo z Česka: Fermentovaná bezinková limonáda je hit! Vyrobte si ji sami doma

Svoji fermentovanou bezinkovou limonádu Anna Grosmanová pojmenovala Divoženka.
Foto: bleskprozeny.cz
30.06.2016 / 06:00

Nádherně perlivá, chutná, osvěžující, nepříliš sladká, a navíc i zdravá. Není proto divu, že je mezi lidmi stále oblíbenější. Nejde však o žádnou novinku, ale o znovunalezený food trend. Vyráběly ji totiž už naše babičky. Není to vůbec těžké. Takže pokud se zrovna nechystáte na farmářské trhy, na kterých je Anna Grosmanová nabízí, nechte si od ní poradit, jak na to.

Pitný režim bychom měli dodržovat. Zvlášť teď v létě, kdy se teploty pohybují nad pětadvacítkou. Jenže ne každý má rád obyčejnou vodu z vodovodu, fresh je drahý a plný přírodních cukrů, kupované limonády kromě cukru a sladidel navíc obsahují spoustu chemie. Řešením je vrátit se zpátky ke kořenům.

 

Tak jako to udělala Anna Grosmanová, propagátorka poctivých lokálních potravin. Ta začala vyrábět a prodávat fermentovanou limonádu z květů černého bezu, již předtím měl úspěch jejich vývar Silák. O výrobky, které produkuje se svým společníkem Martinem Regéczy, je na farmářských trzích velký zájem, jak se můžete přesvědčit na videu, které jsme pro vás natočili.

 

360p 240p
Bezinkovou limonádu s názvem Divoženka prezentovala sama autorka. • 

 

Zajímalo mě, zda je výroba tohoto osvěžujícího chutného nápoje složitá. Aničku jsem proto mezi popíjením nápoje vyrobeného z fermentovaného sirupu vyzpovídala. "Já k fermentaci využívám dva způsoby. Tím prvním je použití krystalů Tibi, což je houba z Japonska, něco jako vodní kefír. Tím druhým je pak využití kvasinek jako při výrobě piva či vína. Ty můžete do připravovaného nápoje buď přidat koupené, nebo využít přírodní kvašení," prozradila.

 

Dozvěděla jsem se od ní ale také, že bezinkový sirup má dokonce tendenci fermentovat čili kvasit přirozeně tak, jak to dělaly naše babičky. Bezinkový květ má totiž velký povrch a přírodní kvasinky se tak mají kde množit. "Úžasné je, že u kvašeného bezinkového sirupu se při správném postupu dá docílit takové šampaňské chuti," dodala.

 

Pro nastartování kvašení přidává autorka do limonády rozinky.

 

Pokud tedy milujete perlivé nápoje, ale ochucené minerálky už se vám "přepily", měli byste fermentovanou limonádu určitě ochutnat. Stejně tak v případě, že si hlídáte linii. Kromě příjemné chuti je totiž jejich obrovskou výhodou skutečnost, že jde o nápoj s menším množstvím cukru. Část ho totiž při kvašení snědí bakterie, které se jím živí. Navíc je tenhle nápoj zdraví prospěšný. Je plný vitaminů, enzymů a milionů přátelských bakterií, které prospívají našemu zažívání.

 

Zkuste to buď přirozeně, nebo s pomocí kvasinek na výrobu vodního kefíru nebo se zázračnou japonskou houbu tibi. Jak ji sehnat? Zabrouzdejte na internetu. "Existují různé skupiny a fóra, kde její současní majitelé a pěstitelé nabízejí přebytky. Ať už třeba výměnou za čokoládu nebo jen za odvoz," řekla. "Připravte se ale na to, že je to jako starat se třeba o psa. Houbu musíte pravidelně krmit, aby vám neumřela. Jen tak se bude rozrůstat," dodala.

 

...

 

Výhodou je, že fermentovaný osvěžující nápoj můžete vyrobit nejen z jakéhokoliv ovoce, přírodní stoprocentní šťávy, ale i z bylin nebo třeba zázvorového kořene. Fantazii a chutím se meze nekladou.

 

U hotového nápoje si ale dejte pozor. Chová se totiž jako burčák. Takže v okamžiku, kdy láhev pevně uzavřete, začne se vám v limonádě hromadit kysličník uhličitý v podobě miliónů bublinek a láhev může doslova explodovat. Opatrní buďte i při otvírání. Správně nakvašená limonáda je totiž nevyzpytatelná a ráda prchá do výšky i do všech stran. Právě proto Anička tu svoji limonádu nazvala Divoženka. Ta ale nevybuchuje, Anna totiž při své diplomové práci na České zemědělské univerzitě vyvinula postup, jak ji konzervovat bez chemie, a to prostřednictví silice z citronové trávy.

 

Vlastní recept nám Anna samozřejmě neprozradila. Přinášíme vám proto recept na bezinkovou šťávu. Vy se můžete nechat překvapit, zda vám zfermentuje přirozeně nebo do ní budete muset přidat třeba krystaly Tibi. Podle Aničky (její zkušenosti najdete na facebooku pod názvem Anna – food pioneer) to do značné míry závisí na tom, jaké bezinky nasbíráte a kde. Je to prostě sázka do loterie.

 

Bezinkový sirup

 

Ingredience:

35 bezinkových květů
1 litr vody
1 kg cukru
citronová šťáva nebo kyselina citronová (20 – 40 g)
koření podle chuti (vanilka, hřebíček, skořice...)

Postup:
Svařte vodu s cukrem a případně kořením. Hotový roztok nechte vychladnout na 40 stupňů Celsia. Vybírejte ty bez hmyzu a všech případných nečistot. Dejte je do nádoby, kterou použijete pro kvašení. Ideální je například pětilitrová zavařovací sklenice, kterou před tím vyvařte, abyste předešli napadení nápoje plísněmi. Přidejte citronovou šťávu nebo kyselinu, případně nakrájený citron a zalijte cukerným roztokem. Zavíčkujte a nechte při pokojové teplotě stát asi čtyři dny až týden. Nápoj by měl začít kvasit. Průběžně zkoušejte jeho chuť, případně odpouštějte vzduch, a pokud vám vyhovuje, limonádu sceďte a slijte do lahví. Uložte nejlépe do lednice a spotřebujte tak do tří dnů.

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Ruská kapela projela celý svět, až v Ostravě…

Na nepříjemnou zkušenost s Českou republikou určitě jen tak nezapomenou hudebníci ruské folk metalové…

celý článek »

České celebrity

Rytmusova Jasmina přiznala nejkrásnější…

Přítelkyně rappera Patrika Vrbovského (41) Jasmina Alagič (28) vyjádřila své pocity štěstí na sociální…

celý článek »

České celebrity

Český Slavík se ruší! Gott se těšil, Janda…

Naší pěveckou scénu zaskočila zpráva o tom, že tento rok se nebude konat anketa Český slavík! Co…

celý článek »

Ročník 2018/19

Nový Matoušek?! Žitného z Teplic sleduje…

Po Janu Matouškovi se co nevidět strhne další boj o mimořádný talent. Patrik Žitný, devatenáct let,…

celý článek »