Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír | Recepty.Blesk.cz

Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír

  • Foto: profimedia.cz
    15září   2015  /  06:00

    Někdo je jen rád sbírá, jiný je miluje především na talíři. A protože po letošním nepříznivém suchém létě teď houby konečně začaly růst, zažívají někteří houbaři doslova žně. Pokud ale máte smaženice nebo houbových řízků už plné zuby, je čas nasušit si zásoby na zimu.

  • Co sušit a co ne


    Nejstarším a u mnoha houbařů také nejoblíbenějším způsobem, jak houby zpracovat, je sušení. Každá kuchařka ví, že například pravou dobrou bramboračku bez nich neuvaří. Čerstvé ani mražené jí totiž nedodají tu správnou vůni a chuť.

     

    Výhodou je, že usušit můžete skoro všechny druhy. Vyřaďte jen pýchavky, muchomůrky růžovky a václavky. Pozor i na jinak vynikající lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. A vhodné nejsou ani babky, na kterých se při sušení množí parazit nedohub, který se pak rozšiřuje na ostatní houby. Ideální jsou naopak hřiby, křemenáče, ryzce, žampiony a dokonce i bedly.

     

    ZAPOJTE SE DO SOUTĚŽE nejHoubař 2015!

    Zúčastněte se největší soutěže internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2015! Dohromady se hraje o ceny za téměř 25 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku! Přihlášku, podrobné informace i pravidla soutěže naleznete na internetových stránkách soutěže www.nejhoubar. cz.

  • Připravte je na sušení

    Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte je a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Čím dříve, tím lépe. Může se vám totiž stát, že druhý den už budou všechny prolezlé červíky.

     

    Houby opatrně zbavte malým nožíkem nečistot, klobouček otřete vlhkým hadříkem. Lepší kousky očistěte jen měkkým štětečkem. Pak je rozdělte na ty vhodné k sušení a ty určené k přímému zpracování. Příliš mokré kousky rovnou vyřaďte. Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Nerezovým nožem je pokrájejte na plátky asi 4 mm silné.

  • Usušte je na sítu

    Plátky hub rovnoměrně rozložte na rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit ze všech stran. Pokud takový rám nemáte a ani kutila, který by vám ho během čtvrt hodiny dokázal vyrobit, využijte nějakou mřížku nebo rošt, na které položte nejlépe pečicí papír. Na ten se totiž houby nepřilepí.

     

    Nikdy nepoužívejte papír novinový, sice dobře saje vlhkost, ale do hub by se vám mohlo dostat tiskařské barvivo. Houby nechte usušit v dobře větrané místnosti, nikdy ale ne na přímém slunci, kde by se zapařily. Sušení tímto způsobem obvykle trvá několik dní. ...

  • Navlékněte je na nit

    Houby můžete usušit také na niti, jak to dělaly naše prababičky. Do navlékání přitom můžete zapojit i děti. Budete potřebovat režnou nit a při navlékání nezapomeňte mezi jednotlivými plátky dělat uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a správně a rychle se usuší. Houby navlečené na niti pak zavěste nejlépe někam do průvanu. ...
  • Šoupněte je do trouby

    Další možností je sušení v troubě. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem, začněte na 45 °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na 75 °C. Sušte je 4 až 5 hodin. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák. Pokud má vaše trouba pouze vyšší teplotu nebo nemá větrák, nechte pootevřená dvířka. Zajistit je můžete např. vařečkou, aby se nezavírala.

    ...

  • Zavřete je do sklenice

    Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky. Naše babičky využívaly plátěné pytlíky, ty se ale k uložení příliš nehodí, protože především v kuchyni bývá vyšší vzdušná vlhkost. Houby by tak mohly plesnivět. Plátnem navíc mohou proniknout i různí škůdci. Nevhodné pro delší skladování jsou i papírové pytlíky.

    ...

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Svět

Našli svědka v kauze vraždy novináře Kuciaka?…

Je to jen několik dní, co prokurátoři ukázali identikit muže, po jehož svědectví pátrají v souvislosti…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »