Někdo je jen rád sbírá, jiný je miluje především na talíři. A protože po letošním nepříznivém suchém létě teď houby konečně začaly růst, zažívají někteří houbaři doslova žně. Pokud ale máte smaženice nebo houbových řízků už plné zuby, je čas nasušit si zásoby na zimu.
Nejstarším a u mnoha houbařů také nejoblíbenějším způsobem, jak houby zpracovat, je sušení. Každá kuchařka ví, že například pravou dobrou bramboračku bez nich neuvaří. Čerstvé ani mražené jí totiž nedodají tu správnou vůni a chuť.
Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a…celý článek
Houby na sušení? Dokonce i bedly
Výhodou je, že usušit můžete skoro všechny druhy. Vyřaďte jen pýchavky, muchomůrky růžovky a václavky. Pozor i na jinak vynikající lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. A vhodné nejsou ani babky, na kterých se při sušení množí parazit nedohub, který se pak rozšiřuje na ostatní houby. Ideální jsou naopak hřiby, křemenáče, ryzce, žampiony a dokonce i bedly.
Co udělat hned po návratu z lesa?
Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte je a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Čím dříve, tím lépe. Může se vám totiž stát, že druhý den už budou všechny prolezlé červíky.
Houby opatrně zbavte malým nožíkem nečistot, klobouček otřete vlhkým hadříkem. Lepší kousky očistěte jen měkkým štětečkem. Pak je rozdělte na ty vhodné k sušení a ty určené k přímému zpracování. Příliš mokré kousky rovnou vyřaďte. Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Nerezovým nožem je pokrájejte na plátky asi 4 mm silné.
6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou…celý článek
Síto na sušení, mřížka nebo rošt
Plátky hub rovnoměrně rozložte na rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit ze všech stran. Pokud takový rám nemáte a ani kutila, který by vám ho během čtvrt hodiny dokázal vyrobit, využijte nějakou mřížku nebo rošt, na které položte nejlépe pečicí papír. Na ten se totiž houby nepřilepí.
Nikdy nepoužívejte papír novinový, sice dobře saje vlhkost, ale do hub by se vám mohlo dostat tiskařské barvivo. Houby nechte usušit v dobře větrané místnosti, nikdy ale ne na přímém slunci, kde by se zapařily. Sušení tímto způsobem obvykle trvá několik dní.
Sušení hub na niti
Houby můžete usušit také na niti, jak to dělaly naše prababičky. Do navlékání přitom můžete zapojit i děti. Budete potřebovat režnou nit a při navlékání nezapomeňte mezi jednotlivými plátky dělat uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a správně a rychle se usuší. Houby navlečené na niti pak zavěste nejlépe někam do průvanu.
Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek

Milujeme houbaření, adrenalin z hledání odměněný košíkem hub je jedna z nejúžasnějších podzimních zábav. Ale z hub si nemusíte dělat jen klasickou…celý článek
Jak sušit houby v troubě?
Další možností je sušení v troubě. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem, začněte na 45 °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na 75 °C. Sušte je 4 až 5 hodin. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák. Pokud má vaše trouba pouze vyšší teplotu nebo nemá větrák, nechte pootevřená dvířka. Zajistit je můžete např. vařečkou, aby se nezavírala.
Uskladnění? Sklenice ano, sáček radši ne
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky. Naše babičky využívaly plátěné pytlíky, ty se ale k uložení příliš nehodí, protože především v kuchyni bývá vyšší vzdušná vlhkost. Houby by tak mohly plesnivět. Plátnem navíc mohou proniknout i různí škůdci. Nevhodné pro delší skladování jsou i papírové pytlíky.
Houbová sekaná v listovém těstě

Houby, listové těsto, mleté maso - tahle kombinace je hříšně dobrá!celý článek