- Foto: shutterstock.com19. září 2015 / 06:00
Milujeme houbaření, adrenalin z hledání odměněný košíkem hub je jedna z nejúžasnějších podzimních zábav. Ale z hub si nemusíte dělat jen klasickou smaženici. Tyhle recepty jsou jednoduché, levné a naprosto luxusní.
Smetanová polévka s liškami
Na 4 porce budete potřebovat:
400 gramů lišek (nebo jiných malých pevných hub)
1 l drůbežího vývaru
250 ml smetany
100 g másla
1 střední cibuli
40 g hladké mouky
5 lžic oleje
3 stroužky česneku
majoránku
čerstvý koriandr
pepř
sůlPostup:
Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky (pokud jsou malé, nechte je vcelku). Orestujte je na oleji, osolte a nechte dusit pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na rozehřátém másle a zaprašte moukou. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání smažte. Zalijte studeným vývarem a čtvrt hodiny povařte.
Do hrnce k cibuli přidejte podušené houby, přilijte smetanu a podle chuti osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a najemno nasekaným koriandrem. Ten můžete použít na ozdobu polévky na talíři.
Doba přípravy: 75 minut
Rychlá houbová omeleta
Na 3 porce budete potřebovat:
6 vajec
8 jakýchkoli hub
1 lžíci másla
sůl
pepř
čerstvou pažitkuPostup:
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte na mírném ohni máslo, přidejte houby a prohřejte je. Vejce rozšlehejte metlou (můžete do nich přidat deci smetany), nalijte je na houby, osolte, opepřete, přidejte nasekanou pažitku a nechte pod pokličkou dusit asi 5 minut.
Doba přípravy: 17 minut
Zapečené bedly s balkánským sýrem
Na 6 porcí budete potřebovat:
6 větších bedel
1 celozrnný rohlík
200 ml mléka
2 vejce
200 g balkánského sýra
1 menší cibulku
lžíci slunečnicového oleje
sůl
pepřPostup:
Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte do mléka asi na 10 minut. Vmíchejte rozmočené rohlíky do vajec a přidejte nastrouhaný nebo rozdrobený balkánský sýr a najemno nasekanou cibulku. Ochuťte solí a pepřem. Hlavy bedel očistěte a naplňte nádivkou. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova. Bedly můžete během pečení pokapat olivovým olejem.
Doba přípravy: 50 minut
Topinky se žampiony, sýrem a slaninou
Na 8 porcí budete potřebovat:
8 plátků staršího chleba
300 g žampionů
1 malou cibulku
8 plátků tvrdého sýra (Emental, Eidam, Čedar…)
8 plátků kvalitní slaniny
2 lžíce olejePostup:
Osmažte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte k ní očištěné a nakrájené žampiony a duste asi deset minut. Až budou houby měkké, osolte je. Mezitím na pánvi osmažte dozlatova topinky. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte topinky, dušené žampiony, plátek sýra a plátek slaniny a nechte zapékat v předehřáté troubě 5 minut.
Doba přípravy: 20 minut
Vepřová pečeně s omáčkou z lišek
Na 8 porcí budete potřebovat:
1 kg vepřového plecka
čtyřbarevný pepř
5 lžic olivového oleje
400 g čerstvých lišek
3 velké cibule
200 ml smetany
hladkou mouku
sůl
pepř
1, 5 l hovězího vývaruPostup:
Maso osolte, opepřete a dejte asi na hodinu a půl péct do trouby na 200 °C. Čas od času ho podlijte vývarem. Mezitím očistěte lišky, cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte lišky, orestujte a přidejte zbytek hovězího vývaru. Osolte, opepřete a nechte dusit doměkka. Omáčku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, nechte povařit deset minut a přilijte smetanu. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.
Doba přípravy: 180 minut
Těstoviny s hříbky a smetanou
Na 8 porcí budete potřebovat:
1 kvalitní špagety
4 lístky šalvěje
8 lžic smetany
2 šalotky
200 g hříbků
2 lžíce olivového oleje
100 g parmazánuPostup:
Šalotku nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na plátky. Těstoviny uvařte podle návodu, šalvěj nasekejte nadrobno. Na oleji opečte šalotku, přidejte houby a bylinky. Asi 10 minut duste, přidejte sůl a pepř a podlijte trochou vody. Na mírném plameni vařte 20 minut, nakonec přidejte smetanu a krátce povařte. Omáčku a těstoviny smíchejte, přidejte strouhaný parmazán, znovu zamíchejte a podávejte.
Doba přípravy: 40 minut