Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek

  • Foto: shutterstock.com
    19září   2015  /  06:00

    Milujeme houbaření, adrenalin z hledání odměněný košíkem hub je jedna z nejúžasnějších podzimních zábav. Ale z hub si nemusíte dělat jen klasickou smaženici. Tyhle recepty jsou jednoduché, levné a naprosto luxusní.

  • Smetanová polévka s liškami

    Foto: shutterstock.com

    Na 4 porce budete potřebovat:

    400 gramů lišek (nebo jiných malých pevných hub)
    1 l drůbežího vývaru
    250 ml smetany
    100 g másla
    1 střední cibuli
    40 g hladké mouky
    5 lžic oleje
    3 stroužky česneku
    majoránku
    čerstvý koriandr
    pepř
    sůl

    Foto: archiv Blesk

     

    Postup:

    Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky (pokud jsou malé, nechte je vcelku). Orestujte je na oleji, osolte a nechte dusit pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na rozehřátém másle a zaprašte moukou. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání smažte. Zalijte studeným vývarem a čtvrt hodiny povařte.

     

    Do hrnce k cibuli přidejte podušené houby, přilijte smetanu a podle chuti osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a najemno nasekaným koriandrem. Ten můžete použít na ozdobu polévky na talíři.

     

    Doba přípravy: 75 minut

  • Rychlá houbová omeleta

    Foto: shutterstock.com

    Na 3 porce budete potřebovat:

    6 vajec
    8 jakýchkoli hub
    1 lžíci másla
    sůl
    pepř
    čerstvou pažitku

     

    Postup:

    Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte na mírném ohni máslo, přidejte houby a prohřejte je. Vejce rozšlehejte metlou (můžete do nich přidat deci smetany), nalijte je na houby, osolte, opepřete, přidejte nasekanou pažitku a nechte pod pokličkou dusit asi 5 minut.

     

    Doba přípravy: 17 minut

  • Zapečené bedly s balkánským sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Na 6 porcí budete potřebovat:

    6 větších bedel
    1 celozrnný rohlík
    200 ml mléka
    2 vejce
    200 g balkánského sýra
    1 menší cibulku
    lžíci slunečnicového oleje
    sůl
    pepř

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte do mléka asi na 10 minut. Vmíchejte rozmočené rohlíky do vajec a přidejte nastrouhaný nebo rozdrobený balkánský sýr a najemno nasekanou cibulku. Ochuťte solí a pepřem. Hlavy bedel očistěte a naplňte nádivkou. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova. Bedly můžete během pečení pokapat olivovým olejem.

     

    Doba přípravy: 50 minut

  • Topinky se žampiony, sýrem a slaninou

    Foto: shutterstock.com

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    8 plátků staršího chleba
    300 g žampionů
    1 malou cibulku
    8 plátků tvrdého sýra (Emental, Eidam, Čedar…)
    8 plátků kvalitní slaniny
    2 lžíce oleje

     

    Postup:

    Osmažte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte k ní očištěné a nakrájené žampiony a duste asi deset minut. Až budou houby měkké, osolte je. Mezitím na pánvi osmažte dozlatova topinky. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte topinky, dušené žampiony, plátek sýra a plátek slaniny a nechte zapékat v předehřáté troubě 5 minut.

     

    Doba přípravy: 20 minut

  • Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

    Foto: shutterstock.com

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    1 kg vepřového plecka
    čtyřbarevný pepř
    5 lžic olivového oleje
    400 g čerstvých lišek
    3 velké cibule
    200 ml smetany
    hladkou mouku
    sůl
    pepř
    1, 5 l hovězího vývaru

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a dejte asi na hodinu a půl péct do trouby na 200 °C. Čas od času ho podlijte vývarem. Mezitím očistěte lišky, cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte lišky, orestujte a přidejte zbytek hovězího vývaru. Osolte, opepřete a nechte dusit doměkka. Omáčku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, nechte povařit deset minut a přilijte smetanu. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

     

    Doba přípravy: 180 minut

  • Těstoviny s hříbky a smetanou

    Foto: shutterstock.com

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    1 kvalitní špagety
    4 lístky šalvěje
    8 lžic smetany
    2 šalotky
    200 g hříbků
    2 lžíce olivového oleje
    100 g parmazánu

     

    Postup:

    Šalotku nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na plátky. Těstoviny uvařte podle návodu, šalvěj nasekejte nadrobno. Na oleji opečte šalotku, přidejte houby a bylinky. Asi 10 minut duste, přidejte sůl a pepř a podlijte trochou vody. Na mírném plameni vařte 20 minut, nakonec přidejte smetanu a krátce povařte. Omáčku a těstoviny smíchejte, přidejte strouhaný parmazán, znovu zamíchejte a podávejte.

    Doba přípravy: 40 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz