Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší houbové lahůdky: Zapečené bedly i polévka z lišek

  • Foto: shutterstock.com
    19září   2015  /  06:00

    Milujeme houbaření, adrenalin z hledání odměněný košíkem hub je jedna z nejúžasnějších podzimních zábav. Ale z hub si nemusíte dělat jen klasickou smaženici. Tyhle recepty jsou jednoduché, levné a naprosto luxusní.

  • Smetanová polévka s liškami


    Na 4 porce budete potřebovat:

    400 gramů lišek (nebo jiných malých pevných hub)
    1 l drůbežího vývaru
    250 ml smetany
    100 g másla
    1 střední cibuli
    40 g hladké mouky
    5 lžic oleje
    3 stroužky česneku
    majoránku
    čerstvý koriandr
    pepř
    sůl

    banner Nej Houbař

     

    Postup:

    Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky (pokud jsou malé, nechte je vcelku). Orestujte je na oleji, osolte a nechte dusit pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na rozehřátém másle a zaprašte moukou. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání smažte. Zalijte studeným vývarem a čtvrt hodiny povařte.

     

    Do hrnce k cibuli přidejte podušené houby, přilijte smetanu a podle chuti osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a najemno nasekaným koriandrem. Ten můžete použít na ozdobu polévky na talíři.

     

    Doba přípravy: 75 minut

  • Rychlá houbová omeleta

    Rychlá houbová omeleta

    Na 3 porce budete potřebovat:

    6 vajec
    8 jakýchkoli hub
    1 lžíci másla
    sůl
    pepř
    čerstvou pažitku

     

    Postup:

    Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte na mírném ohni máslo, přidejte houby a prohřejte je. Vejce rozšlehejte metlou (můžete do nich přidat deci smetany), nalijte je na houby, osolte, opepřete, přidejte nasekanou pažitku a nechte pod pokličkou dusit asi 5 minut.

     

    Doba přípravy: 17 minut

  • Zapečené bedly s balkánským sýrem

    Zapečené bedly se sýrem

    Na 6 porcí budete potřebovat:

    6 větších bedel
    1 celozrnný rohlík
    200 ml mléka
    2 vejce
    200 g balkánského sýra
    1 menší cibulku
    lžíci slunečnicového oleje
    sůl
    pepř

     

    Postup:

    Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte do mléka asi na 10 minut. Vmíchejte rozmočené rohlíky do vajec a přidejte nastrouhaný nebo rozdrobený balkánský sýr a najemno nasekanou cibulku. Ochuťte solí a pepřem. Hlavy bedel očistěte a naplňte nádivkou. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova. Bedly můžete během pečení pokapat olivovým olejem.

     

    Doba přípravy: 50 minut

  • Topinky se žampiony, sýrem a slaninou

    Topinky se žampiony, sýrem a slaninou

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    8 plátků staršího chleba
    300 g žampionů
    1 malou cibulku
    8 plátků tvrdého sýra (Emental, Eidam, Čedar…)
    8 plátků kvalitní slaniny
    2 lžíce oleje

     

    Postup:

    Osmažte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte k ní očištěné a nakrájené žampiony a duste asi deset minut. Až budou houby měkké, osolte je. Mezitím na pánvi osmažte dozlatova topinky. Na plech vyložený pečicím papírem poskládejte topinky, dušené žampiony, plátek sýra a plátek slaniny a nechte zapékat v předehřáté troubě 5 minut.

     

    Doba přípravy: 20 minut

  • Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

    Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    1 kg vepřového plecka
    čtyřbarevný pepř
    5 lžic olivového oleje
    400 g čerstvých lišek
    3 velké cibule
    200 ml smetany
    hladkou mouku
    sůl
    pepř
    1, 5 l hovězího vývaru

     

    Postup:

    Maso osolte, opepřete a dejte asi na hodinu a půl péct do trouby na 200 °C. Čas od času ho podlijte vývarem. Mezitím očistěte lišky, cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte lišky, orestujte a přidejte zbytek hovězího vývaru. Osolte, opepřete a nechte dusit doměkka. Omáčku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, nechte povařit deset minut a přilijte smetanu. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

     

    Doba přípravy: 180 minut

  • Těstoviny s hříbky a smetanou

    Těstoviny s hříbky a smetanou

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    1 kvalitní špagety
    4 lístky šalvěje
    8 lžic smetany
    2 šalotky
    200 g hříbků
    2 lžíce olivového oleje
    100 g parmazánu

     

    Postup:

    Šalotku nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na plátky. Těstoviny uvařte podle návodu, šalvěj nasekejte nadrobno. Na oleji opečte šalotku, přidejte houby a bylinky. Asi 10 minut duste, přidejte sůl a pepř a podlijte trochou vody. Na mírném plameni vařte 20 minut, nakonec přidejte smetanu a krátce povařte. Omáčku a těstoviny smíchejte, přidejte strouhaný parmazán, znovu zamíchejte a podávejte.

    Doba přípravy: 40 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »