Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a co riskujete, když zvolíte chybný postup?
Při přípravě a konzumaci hub platí zlaté pravidlo. Připravujte je i konzumujte vždy čerstvé. Nasbírané houby hned očistěte, a buď zpracujte jako jídlo k okamžité konzumaci, nebo vhodně uskladněte. Zamrazení je považováno za nejsnazší a nejzdravější způsob uchovávání většiny druhů jedlých hub. Ale děláme to správně?
6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou…celý článek
Čerstvé houby do mrazáku? Ani náhodou
Stačí houby očistit, nakrájet, naplnit do mikrotenových sáčků nebo do krabiček a strčit do mrazáku? Kdepak! Houby totiž obsahují enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které houbu rozkládají. Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají. Problémem je, že zmrazení hub na teplotu nějakých minus 20 stupňů, při které činnost enzymů ustane, trvá i několik hodin. Mezitím se mykotoxiny neustále uvolňují a vy je pak po rozmrazení hub zkonzumujete. Pojídáním takových hub nejvíce trpí slinivka.

Žampiony koupíte během roku kdykoli, takže pokud nemáte žádné houby zamrazené, použijte tyhle. Omáčka je z nich přímo fantastická.celý článek
Dušení hub: 5 minut a škodliviny jsou pryč
Je nutné zastavit rozklad houby ještě před tím, než je uložíte do mrazničky. Spolehlivě a rychle toho dosáhnete spařením vroucí vodou. Očištěné a pokrájené houby poduste 5 minut na malé množství vody a pak nemusíte mít obavu, že budou obsahovat nějaké škodliviny. Navíc houby dušením ztratí na objemu, a tak nezaberou v mrazáku tolik místa. Takto upravené houby pak můžete různě dochutit při následném zpracování a škála receptů zůstává široká.
Základ na guláš máte hotový hned
Nakrájené houby můžete také rovnou připravit jako základ konkrétního receptu třeba houbového guláše nebo polévky. Zabere vám to jenom chvilku: Zpěňte máslo a na něm nechte zesklovatět na jemno nakrájenou bílou cibuli, přidejte kmín a houby. Deset minut opékejte, pokud by se vám houby zdály sušší, podlijte trochou vody a ještě chvíli poduste. Nesolte! Nechejte vychladnout a uložte v mrazničce.