Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě potřebujeme nejvíc.
Chcete mít pořádný vývar, který bude chutnat jako od babičky? Pak ho nesmíte nikdy odfláknout. Důležité jsou především kvalitní suroviny. Aby byl vývar silný, je dobré dát maso před vařením do pekáčku do vyhřáté trouby asi na dvacet minut. Maso pak zatáhne a zezlátne. Vývar připravujte ze studené vody, kterou přivedete k varu, nikoli z horké – pak by maso nepustilo šťávu. Jaké vývary doporučujeme?
Vývar z hovězích kostí po hodině varu doplníme zeleninou a dozlatova osmaženými hovězími játry, která polévce dodají výraznější chuť a barvu. Hotový…celý článek
Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha
Naučte se vývar od mistra. A když už ho budete mít hotový, zkuste jednoduchou ale skvělou omáčku, která vývar povýší na gurmánský zážitek.celý článek
Poctivý domácí vývar zahřeje i povzbudí. Vařte jej pomalu a co nejdéle, o to bude chutnější a silnější.celý článek
Zelí je česká klasika, ze které můžete vykouzlit nekonečné množství nejrůznějších pokrmů, včetně polévek. Zelňačky jsou oblíbené, chutné, zasytí a můžete do nich přidat i klobásu, fazole nebo další dobroty, které vás postaví na nohy. A ještě něco, zelňačka je nejlepší druhý nebo třetí den po uvaření, takže si jí můžete připravit velký hrnec! Nezapomeňte, že i tady záleží na kvalitě surovin.
Houby jsou další surovinou, která se skvěle hodí do polévek, zejména těch českých nebo moravských. Tyhle tři jsou klasikou, kterou byste měli ochutnat, pokud jste ještě neochutnali. Zvláště krkonošské kyselo stojí za to prubnout, jen upozorňujeme, že sehnat chlebový kvásek je mimo Podrkonoší trošku náročnější úkol.
Tahle regionální dobrota z chlebového kvásku, smetany a hub je doslova gurmánský zážitek.celý článek
Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek
Domácí houbový krém, ochucený voňavým tymiánem, do které přidáme lesní houby.Polévka je rychlá na přípravu.celý článek
Milujete hovězí držky? Nevypadají vábně, ale jde z jich vykouzlit polévku vskutku vynikající! Nabízíme dva recepty – jeden na poctivou, v níž skutečně najdete držky, a druhý falešný z hlívy ústřičné. I ten ale chutná výborně!
Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek
Drťková polévka z podušených hub, zahuštěná jíškou ze sádla, cibule, mouky a rozředěná vývarem z hub. Dochucená česnekem, paprikou a majoránkou.celý článek
Víte, jak uvařit perfektní bramboračku? Podívejte se na video, v němž vás to naučí Dita P: