Polívka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt – praví české pořekadlo. Pravdou je, že pro děti je konzumace polévky často utrpení, ovšem když uvaříte nějakou, která bude skvělá, věřte, že zachutná i největším odpůrcům. Existuje bezpočet druhů polévek nejrůznějších chutí a ingrediencí – vyzkoušejte třeba tyhle!
Vzpomínáte na pohádku, ve které vařil chytrý Honza sekyrkovou polévku? Tak by se asi dala popsat historie české polévky. Že s trochou vůle a lásky je možné uvařit téměř cokoli a s čímkoli, tedy i výtečnou polévku. Právě polévka je jeden z nejtypičtějších národních symbolů, bez polévky by česká kuchyně byla poloviční. Za královnu českých polévek je pak považovaná bramboračka, která má tolik variant, kolik je v České republice regionů. Tyhle vám budou zaručeně chutnat.

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale taky postaví na nohy, pokud vás trápí nějaké nachlazení. Zázvor je ideální bojovník proti zimě i nemocem.celý článek
Určitě bychom neměli zapomenout na nejrůznější zeleninové polévky, které se dají jíst i jako hlavní jídlo, pokud je zahustíme smetanou, jíškou a přidáme do nich třeba rýži. Ovšem ti, kteří upřednostňují zdravou stravu, můžou jíšku vynechat. Tahle zeleninová trojka ale chutná nejlépe tak, jak je psáno v receptu. Když si pak nedáte druhý chod, proč ji nezahustit?
Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřest, nazývaný též "zelenina králů", je stále pokládán za luxus, přitom naše prababičky ho používaly poměrně často. Zkuste z něj připravit tento…celý článek

Mrkev chutná skoro všem, a hlavně dětem. Zkuste z ní uvařit polévku, přidejte rýži a budete mít skvělou lehkou večeři nebo předkrm k obědu.celý článek
Česká kuchyně by asi nebyla úplná, kdyby v nich nebyly takové perly, jako je třeba dršťkovka, kulajda nebo česnečka. Umíte je uvařit? Pokud ne, tak hurá do toho! Tyhle polévky stojí za to nejen ochutnat, ale naučit se je taky vařit. Třeba taková dršťková polévka, napohled sice nic moc nevypadá, ale ne nadarmo se jí říká polévka proti kocovině stejně tak česnečce. No a kulajda, to je polévka, která překvapí svou jednoduchostí a chutí.

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Královská česnečka s bramborami, kmínem a petrželovou natí. Hotovou polévku rozmixujeme a podáváme s dokřupava opečeným chlebem.celý článek
Jak připravit poctivou bramboračku? Poradí vám Dita P. Podívejte se na video: