- ...Foto: shutterstock.com12. března 2017 / 06:00
Lehčí, zdravější, méně kalorické, přesto chutné. Takové mohou být pokrmy, u kterých upustíme od tradičního zahušťování jíškou. Přesto ale nemusíme přesedlat jen na vývary. I husté a krémové polévky se dají uvařit bez jediné špetky mouky. Nevěříte? Vyzkoušejte naše tipy.
- Foto: Shutterstock
Použijte brambory
Na zahuštění většiny krémových polévek a zeleninových krémů můžete bez obav využít brambory. A to hned v několika formách. Přidat se dají nejen syrové najemno nastrouhané, ale i uvařené a rozmixované na kaši. Další variantou je použití instantní bramborové kaše. Výhodou je, že brambory nijak výrazně neovlivní výslednou chuť. A pokud vám náhodou ujela ruka se solí, pomohou vám navíc tohle nepříjemné faux pas zachránit.
Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor
Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek
Přidejte víc zeleniny
Video se připravuje ...Zeleninové polévky můžete snadno zahustit tak, že při vaření přidáte víc zeleniny a část z ní pak rozmixujete dohladka. Touto kaší pak pokrm rychle zahustíte. Polévka získá nejen na krémovitosti, ale bude mít i výraznější chuť. Tyto polévky můžete zahustit i přidáním červené čočky. Ta se snadno a rychle uvaří během několika minut. Navíc díky ní doplníte tolik potřebné bílkoviny.
V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy
Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete…celý článek
- Foto: shutterstock.com
Nasušte si chléb
Určitě vám doma čas od času zbyde starý chléb. Nenechte ho příště zplesnivět. Raději ho usušte, nastrouhejte, dejte do uzavíratelné skleněné dózy a uložte do lednice. Využít ho můžete například při zahušťování bramborové, gulášové nebo dršťkové polévky. Hodí se ale i do těch připravovaných z luštěnin. A přidat ho samozřejmě můžete i do guláše. Dodá mu příjemnou chuť. Uvidíte, že příště už ho nebudete zahušťovat jinak.
11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky
Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek
- Foto: profimedia.cz
Využijte pohankovou kaši či hrašku
Skvělým českým produktem, který určitě stojí za to vyzkoušet, je univerzální hraška. Jde o směs jemně mletého žlutého hrachu bez slupek, několika druhů obilovin, soli a koření. Je skvělou alternativou pšeničné mouky, protože neobsahuje žádný lepek. Využít ji můžete nejen k zahuštění polévek, ale i omáček nebo guláše a dají se v ní i přímo obalit řízky bez nutnosti použít klasický trojobal. Je ale nutné počítat s tím, že má specifickou chuť. Pokud vám to vadí, zkuste dehydrovanou pohanku. Jemné vločky zahustí polévku během několika minut.
Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka
Kdo by tahle jídla nemiloval? Ať už použijete hrnec, pánev nebo třeba pekáč, mají totiž něco společného. Všechny ingredience vaříte dohromady, takže…celý článek
- Foto: Shutterstock.com
Vyzkoušejte zdravé obiloviny
Bezlepkovou a zdravou formou jak zahustit pokrmy je i použití některých méně známých, i když v obchodech dnes už běžně sehnatelných obilovin. Patří mezi ně quinoa neboli merlík čínský a amaranth neboli laskavec. Obě mají lehce oříškovou chuť. Koupíte je nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve většině supermarketů. Ideální je předem je namočit a až pak přidat do polévky. Nezapomeňte ale, že při vaření nabydou na objemu.
Rychlé a levné večeře z vajec: Dopřejte si je v pomazánkách, omeletách nebo muffinech
Proč bychom měli jíst vejce jen ke snídani? Vejce jsou výborná potravina vhodná k obědu i k večeři. Jsou plná bílkovin a hlavně jsou opravdu…celý článek
- Foto: Profimedia.cz
Použijte škrob
Další možností je škrob. Využívají ho především celiaci či lidé, kteří chtějí snižit kalorickou hodnotu svého jídelníčku. Bramborovou, kukuřičnou nebo tapiokovou škrobovou moučku stačí jen rozmíchat v malém množství vody a vlít do vařící polévky. Novinkou je pak kuzu, škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene.
Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí
Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek
- Foto: Shutterstock.com
Zkuste žloutek
Bílé polévky můžete zahustit a zároveň zjemnit žloutky rozšlehanými ve smetaně či mléce. Syrové žloutky oddělte od bílků, rozmíchejte v šálku studeného mléka nebo smetany a přilijte do vařící polévky. Prohřejte, ale už nevařte! Přidáním žloutků získáte úžasnou krémově hladkou polévku.
Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek
Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené kuchařky,…celý článek
Masové kuličky: Triky a recepty, jak je nejlépe připravit
Karbanátky, sekaná, čevabčiči, boloňská směs na špagety. Všechna tato jídla jsou oblíbená. Není snad domácnost, kde by se alespoň jednou za čas nepřipravovala.…celý článek