Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek | Recepty.Blesk.cz

Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

Foto: shutterstock.com
20.01.2017 / 06:00

Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené  kuchařky, které se nebojí experimetovat nebo pouštět do složitějších receptů. Každopádně si tyhle určitě oblíbíte!

Asi nejznámější jídlo z mletého masa je sekaná. Tu znají české kuchařky už od středověku. Tehdy se však jednalo o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo téměř výhradně z kýty nebo svíčkové. Teprve díky mlýnku na masu se dostala sekaná i mezi chudší vrstvy, protože se používalo i méněhodnotné či levnější maso. Domácí sekaná se lišila a dodnes liší krajem i domácností. Základem bývá většinou mix různých druhů mletých mas – vepřového, hovězího, kuřecího. Vyzkoušejte tyhle tři recepty a uvidíte, že zmizí z talíře rychleji, než se nadechnete.

Staročeská domácí sekaná

Staročeská domácí sekaná

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které ovšem vyžaduje špetku umění.celý článek

Sekaná s vejcem

Sekaná s vejcem

Snadný, rychlý, levný a hlavně chutný oběd či večeře. Zkuste naší variantu s vejcem!celý článek

Sekaná s bylinkami

Sekaná s bylinkami

Elegantní verze klasické české nedělní pečínky.celý článek

Karbanátky jsou nejen českou oblíbenou klasikou, ale i mezinárodní. Mají totiž širokou škálu variací a dá se z nich připravit opravdu velmi chutné a rychlé jídlo nejen k sobotnímu obědu. Vypadají sice na pohled málo luxusně, ale jejich pozitivum je především v tom, jak úžasně chutnají. Děti je milují s bramborovou kaší, muži si je dají klidně studené s chlebem a hořčicí. Dobrému karbanátku zkrátka odolá málokdo.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Připravte si lehkou večeři z krůtího masa!celý článek

Čočkové karbanátky

Čočkové karbanátky

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Tyto karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí odpůrci zeleniny.celý článek

A co takhle připravit něco o trochu složitějšího a s nádechem exotiky? Pokud milujete pálivé pokrmy, překvapte rodinu směsí mletého masa s chilli, děti určitě ocení lasagne a milovníci zeleniny stoprocentně nepohrdnou zapečeným lilkem s mletým masem. Pokud jde o lilek, doporučujeme ho rozpůlit, vydlabat, osolit, nechat odležet a pak osušit a lehce zaprášit moukou. Teprve potom s ním můžete pracovat. Dobrou chuť. 

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

O co jsou náročnější na přípravu, o to víc vás bude rodina nosit na rukou, až je uděláte.celý článek

Chilli con carne z trouby

Chilli con carne z trouby

Vyzkoušejte mexickou klasiku z mletého hovězího, zapečenou strouhaným sýrem.celý článek

Zapečený lilek s mletým masem

Zapečený lilek s mletým masem

Až narazíte na trhu na lilky a zase nebudete vědět, co s nimi, tady je jeden osvědčený a báječný recept vonící dálkami.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »