Boloňské lasagne
O co jsou náročnější na přípravu, o to víc vás bude rodina nosit na rukou, až je uděláte.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
omáčka
zálivka
Postup přípravy
Nejprve uvařte boloňskou omáčku: na másle a oleji zpěňte nasekanou cibuli, pak přidejte na kostičky nakrájený celer a mrkev a po 2 minutách přidejte maso, sůl a pepř.
Když maso zbledne, zalijte ho mlékem, ochuťte muškátem, a až se mléko odpaří, přilijte víno a přidejte rajčata. Vařte na velmi mírném plameni až 3 hodiny.
Půl hodiny před koncem vaření omáčky začněte s bešamelem: z másla a mouky udělejte světlou jíšku, sejměte ji z ohně a po lžících do ní zamíchávejte horké mléko.
Vraťte na oheň, osolte, přidejte muškát a vařte asi 20 minut, přitom stále míchejte.
Na lasagne vezměte zapékací mísu a vytřete ji bohatě máslem. Plátky povařte 5 minut ve vroucí vodě, pak je jeden po druhém vylovte, zchlaďte v ledové vodě a osušte utěrkou.
Na dno mísy dejte tenkou vrstvu bešamelu, pláty těstovin a pak boloňskou omáčku. Tu posypejte trochou sýra, překryjte dalšími plátky těstovin a pokračujte, až spotřebujete všechny suroviny.
Navrchu musí být vždy omáčka. Tu posypejte zbylým sýrem, poklaďte máslem a pečte při 200 °C asi 20 minut, až se na povrchu utvoří kůrka.
Hodnotit recept: