- ..Foto: shutterstock.com26. února 2017 / 06:00
I když má tento pokrm kořeny v maďarské kuchyni, patří už v Česku mezi klasická jídla. Chuti guláše připravovaného z vepřového masa a kysaného zelí odolá jen málokdo. Uvařit ho není žádná věda, přesto je dobré znát pár osvědčených fíglů, díky kterým se váš segedín stane legendou.
- Foto: shutterstock.com
Na typu masa záleží
Základní chybou, kterou dnešní hospodyňky a kuchaři při přípravě segedínu často dělají, je použití zcela libového masa. Měli byste vědět, že i když je správné snažit se vařit zdravěji a omezit tuky, z vepřové kýty či panenky prostě chutný segedínský guláš neuvaříte. Ať se vám to líbí nebo ne, nejvhodnější surovinou na toto jídlo je tak akorát prorostlý bůček. Maso z něj je krásně šťavnaté a brzy měkké. Použít ale můžete i vepřovou plec.
11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky
Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek
- Foto: shutterstock.com
Pozor na výběr zelí
Další hrubou chybu můžete udělat hned při použití další ingredience. A tou je zelí. To by vždycky mělo být kysané, tedy mléčně kvašené. Koupit ho můžete buď čerstvé na váhu někde na trhu či v zelinářství, nebo v každém obchodě v půlkilovém nebo kilovém zataveném sáčku. Pokud máte rádi guláš kyselejší, použijte ho tak, jak je. Ostatní ho mohou propláchnout vodou. Vždy ho ale před přidáním do hrnce překrájejte na menší kusy.
V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy
Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete…celý článek
- Foto: shutterstock.com
Cibulce dopřejte čas
Tu pravou chuť segedínu dodá také správně dozlatova dokonale osmažená cibulka. Připravujte ji nejlépe na sádle ve velkém hrnci. Tuk rozpalte, nasypte nahrubo pokrájenou cibuli, pak plamen stáhněte a opékejte ji, dokud nezezlátne. Nebuďte netrpěliví, trvá to skutečně dlouho. Výsledek ale stojí za to. Guláš získá lehce karamelovou chuť a také tu správnou barvu.
5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky
Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek
- Foto: Shutterstock.com
Použijte vývar
Jak říká populární šéfkuchař Pohlreich: "...lepší blbej vývar, než sebelepší voda...". Pokud zrovna nemáte čas ho připravovat, je dobré mít nějaký uložený do zásoby v mrazničce. Použijte klidně ten z vepřových kostí a odřezků, které vám zbyly při vykosťování krkovice na nedělní řízky. Vepřový vývar je sice chuťově poněkud mdlý a nejvíc se hodí do polévek, jako je například čočková, fazolová nebo bramboračka, ale vhodný je právě i do segedínského guláše.
Dokonalý hovězí vývar: Takhle ho připravují profesionálové!
Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.…celý článek
- Foto: shutterstock.com
Zakysaná nebo sladká smetana
Někdo má na zahuštení segedínu raději smetanu krémovou zakysanou, jiný dává přednost smetaně na vaření, další té ke šlehání. Použít se v podstatě dají všechny. U té zakysané ale riskujete, že se vám omáčka po jejím přidání srazí. Navíc pokud máte kyselejší zelí, může někomu další "přikyselení" vadit. A zapamatujte si, že čím tučnější smetana, tím lepší chuť. Nikdy ale guláš nezahušťujte jen mlékem s rozkvedlanou moukou, jak doporučují některé recepty.
Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí
Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek
Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek
Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené kuchařky,…celý článek