Jak udělat domácí tlačenku? Máme recept na tu nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Jak udělat domácí tlačenku? Máme recept na tu nejlepší!

Foto
Foto: Shutterstock.com
19.02.2017 / 06:00

Přichází i čas voňavých jitrnic, krvavých jelítek, křupavých škvarečků a také tlačenky. Nemusíte zrovna pořádat zabijačku, abyste si na nich pochutnali. Seženete je nejen v uzenářství, ale i v každém supermarketu. Ten, kdo má zabíjačkové speciality v oblibě, ale ví, že to není ono. Řešením je vyrobit si tlačenku vlastní. Zvládnete to i v panelákové kuchyňce.

 

Z níže uvedených ingrediencí připravíte dvě šišky poctivé masové tlačenky. Není ale podmínkou přidávat vše. Například pokud nemáte rádi játra, klidně je vynechte. To samé platí i pro další vnitřnosti, jako je vepřové srdce a jazyk. Co ale při přípravě tlačenky vynechat nemůžete, jsou vepřové nožičky a koleno. Právě díky nim totiž bude tlačenka ve finále držet pohromadě.

 

Budete potřebovat:


* 1 kg vepřové plece
* 1 vepřové koleno
* 200 g vepřového bůčku
* 100 g vepřových jater
* 1 – 2 vepřová srdíčka
* 1 – 2 vepřové jazyky
* 6 vepřových nožiček
* 2 cibule
* velkou palici česneku nebo dvě menší
* 1 velkou mrkev
* 1 kořenovou petržel
* kus celeru
* mletý zázvor
* černý pepř mletý i kuličky
* nové koření celé i mleté
* muškátový květ
* bobkový list
* česnek
* majoránku
* sůl
* 2 sáčky na tlačenku (nejlépe na jedné straně zatavené)
* provázek

11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek

Postup:


1. Koleno a nožičky dobře očistěte, zbavte zbylých štětin a dejte do hrnce, zalijte vodou, aby vše bylo ponořené, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Táhněte pomalu pod pokličkou tři až čtyři hodiny.

 

2. Do dalšího hrnce vložte plecko, bůček, srdce a jazyk. Játra si zatím nechte venku, přidáte je až později, aby neztvrdla. Přidejte rozpůlené cibule, pár oloupaných stroužků česneku, očištěnou zeleninu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření a část zbylého koření. Zalijte vodou a vařte, dokud všechno maso nebude měkké. Játra přidejte asi dvacet minut před koncem.

 

3. Doměkka uvařené koleno a nožičky vyndejte a vše z nich oberte do mísy. Kůži pokrájejte nadrobno. Vývar nevylévejte! Bude tvořit základní pojivo tlačenky.

 

4. Uvařené maso z druhého hrnce také vyndejte a nakrájejte na větší kostky. Vnitřnosti pak na drobnější kousky. Jazyk nezapomeňte nejdřív oloupat.

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího,…celý článek

5. Všechno pokrájené maso, vnitřnosti i kůži dejte do čistého hrnce, přidejte prolisovaný čerstvý česnek, majoránku, mletý pepř, mleté nové koření, muškátový květ, mletý zázvor a sůl. Na koření nešetřete, až tlačenka vystydne, nebude zdaleka tak výrazné jako v teplém vývaru. Vše zalijte scezeným vývarem z nožiček a přidejte ještě asi tři sběračky vývaru z masa. Ten zbylý nevylévejte, je vynikajícím základem pro polévku.

 

6. Dejte na sporák, nechte jen rychle přejít varem a odstavte. Ochutnejte a případně ještě dosolte a dokořeňte tím, co se vám zdá, že chybí. Zapamatujte si, že náplň tlačenky musí být výrazně slaná, kořeněná a peprná, protože až vystydne, byla by mdlá a bez chuti. Nechte jen mírně zchladnout.

 

7. Ještě teplou hmotu nakonec dobře promíchejte a okamžitě plňte do sáčků na tlačenku, které jste na jedné straně důkladně a pevně zavázali provázkem. To samé udělejte pak na konci.

 

8. Naplněné tlačenky opatrně položte na tác nebo plech a několikrát přetočte, jako by jste je váleli. Obsah se tak uvnitř rovnoměrně rozprostře. Nakonec je i s tácem dejte do chladna. Během chladnutí je pak ještě několikrát přetočte, asi po půl hodině, aby se koření, maso a tuk neusadily na jedné straně.

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích…celý článek

V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zanedbaná Britney Spearsová děsí! Někdejší…

Někdejší devadesátková legenda a vlhký sen každého (dospívajícího) muže Britney Spearsová (38) to…

celý článek »

Svět

Drtivé vítězství a rychle pryč z EU. Johnson…

Předčasné britské volby mají dle odhadů naprosto jasného vítěze. Premiér Boris Johnson dotáhl konzervativce…

celý článek »

České celebrity

Krása dcer Miroslava Vladyky bere dech!…

Herec Miroslav Vladyka (60) je pořádný šprýmař, a tak nedávno na premiéře objímal a pusinkoval mladou…

celý článek »

Politika

Pátek třináctého: Jourová nelétá, Novotný…

„Děsivý“ pátek třináctého prožívají i někteří politici. Místopředsedkyně nové Evropské komise Věra…

celý článek »