Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích u Adiny Mandlové a co vařil osobní kuchař Vlasty Buriana? Inspirujte se následujícími recepty, které vyšly v knize Kuchařka první republiky. Chutnají božsky a mají doslova filmový lesk.
V dobách největší slávy byly naše filmové hvězdy proslulé i bujnými a častými večírky, na kterých se dělo všechno možné, a navíc se na nich výborně jedlo. Jak by ne, když jídlo připravovali ti nejlepší kuchaři a dnes by za svoje výtvory dostali zcela jistě michellinské hvězdičky. Na večírcích u Adiny se prý objednávaly dobroty z nejlepších lahůdkářství. Třeba tyhle dvě stojí za to zkusit.
Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Tenhle skvělý recept z první republiky si oblíbila slavná herečka Adina Mandlová. Bez paštiček plněných sýrovou pěnou by se žádný její večírek neobešel.…celý článek

Na bujných večírcích prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové nechyběla ani pražská vejce. Pokud chystáte nějaké slavnostnější menu, tenhle recept určitě…celý článek
A co dobrého vařil osobní kuchař Jaromír Trejbal oblíbenému komikovi Vlastovi Burianovi? Všechno možné, Burian byl totiž velký gurmán, který miloval jídlo. Trejbal k němu přišel z hotelu Ritz a ve svých vzpomínkách uvádí, jak to u Burianů chodilo. Kuchyni měl Burian skvěle vybavenou, jen ledničky měl čtyři! Jednu na maso, další na ryby, třetí na mléko, máslo a sýry a tu čtvrtou na zeleninu. Ke kuchyni patřil i samostatný vinný a pivní sklípek. Tady se vařilo a jedlo! Ostatně můžete to posoudit sami. Tahle dvě jídla Burian zbožňoval.

Vlasta Burian byl velký labužník a měl i svého osobního kuchaře, který dokázal vykouzlit skvělé dobroty nejen k obědu. Recept na tuto polévku najdete…celý článek
Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Milovníci divočiny si určitě pochutnají, zvláště když si na tomhle receptu pochutnal i samotný Vlasta Burian. Recept najdete v knize Kuchařka první…celý článek
Další skvělé prvorepublikové recepty najdete v Kuchařce první republiky, kterou napsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Je v ní desítka úžasných receptů lidové kuchyně Čech a Moravy, recepty inspirované světem, židovskou kuchyní, měšťanskou či dělnickou. Najdete v ní slané pokrmy i sladké, které jsou doslova špičkou cukrařiny. Recept na polévku z červeného zelí nebo jehněčí kotlety určitě vyzkoušejte. Chutnají přímo zázračně! Zvláště haše je naprosto delikátní záležitost, která když se umí, nemůže nikdy omrzet.
Jehněčí kotlety Imperial s haší

Tenhle recept z knihy Kuchařka první republiky je inspirován světem a stojí za to ho vyzkoušet. Zejména haše vás mile překvapí.celý článek
Polévka z červeného zelí s brusinkami

Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně, a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy…celý článek
Knížku s recepty si můžete objednat zde