- Foto: Shutterstock.com15. ledna 2017 / 06:00
Zůstalo vám po pečení vánočního cukroví doma víc vyloupaných ořechů, než jste stačili spotřebovat? Pak si co nejdřív rozmyslete, jak je uskladníte. Rychle se totiž kazí. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za přístupu vzduchu brzy žlukne. Navíc mohou zplesnivět nebo je napadnou moli. Existuje ale hned několik způsobů, jak jádra uchovat chutná i několik měsíců.
Zavřete je do sklenice
Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.
Koláč plněný ořechovou náplní ze smetany, medu, vlašských a lískových ořechů. Pečeme dozlatovacelý článek
Uložte je do lednice
Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".
Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu
Podzim je pestré a bohaté roční období, a to nejen na barvy, ale i vitaminy. Ty najdete třeba v ořeších. Proč toho nevyužít? Mají spousty vitaminů,…celý článek
Zamražte je
Celý rok pak můžete mít ořechy uložené v mrazničce. Při stálé teplotě pod nulou se nezmění jejich vzhled ani kvalita. Označte si je ale datem, kdy jste zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou "ořechovou" chuť. Skladovat je můžete jak celé, tak pomleté. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Výhodou je, že zmražená jádra můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat, či mlít.
Nastrouhaná jablka smíchaná se sněhem, žloutky, krupicí a ořechy, dochucená skořicí. Zdobíme čokoládovou polevou.celý článek
Zavařte je
Na tento způsob nedá hodně hospodyněk dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Na výběr máte hned dvě možnosti, jak je zavařit. Buď klasicky v hrnci, nebo v mikrovlnné troubě. Základem jsou vždy důkladně vymyté a vysušené sklenice, do kterých ořechy naskládáte (nasucho) asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.
Pokud budete zavařovat v hrnci, sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené proto, aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte na suché, chladné a temné místo.
Košíčky plněné ořechovou nádivkou a zdobené čokoládovou polevou jsou klasikou českých Vánoc.celý článek
Zalijte je medem
Pokud rádi mlsáte, vyrobte si sladkou pochoutku pro dlouhé zimní večery. Vyloupaná jádra vlašských ořechů nasypejte do hrnce, smíchejte s medem v poměru asi jedna ku jedné a na opravdu velmi mírném plameni nechte zahřívat. Pak ještě horké plňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a uložte do spíže.
Stehenní řízky v ořechovém kabátku
Vyzkoušejte tentokrát řízky z kuřecích stehen. Jsou šťavnatější a v oříškové strouhance chutnají přímo božsky.celý článek
Pečený losos s ořechovou krustou
Pečený losos na másle s krustou z medu, hořčice a ořechů.celý článek