Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit | Recepty.Blesk.cz

Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2017  /  06:00

    Zůstalo vám po pečení vánočního cukroví doma víc vyloupaných ořechů, než jste stačili spotřebovat? Pak si co nejdřív rozmyslete, jak je uskladníte. Rychle se totiž kazí. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za přístupu vzduchu brzy žlukne. Navíc mohou zplesnivět nebo je napadnou moli. Existuje ale hned několik způsobů, jak jádra uchovat chutná i několik měsíců.

  • Zavřete je do sklenice


     

    Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

     

    Ořechový koláč

    Ořechový koláč

    Koláč plněný ořechovou náplní ze smetany, medu, vlašských a lískových ořechů. Pečeme dozlatovacelý článek

  • Uložte je do lednice


     

    Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

     

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Podzim je pestré a bohaté roční období, a to nejen na barvy, ale i vitaminy. Ty najdete třeba v ořeších. Proč toho nevyužít? Mají spousty vitaminů,…celý článek

  • Zamražte je


     

     

    Celý rok pak můžete mít ořechy uložené v mrazničce. Při stálé teplotě pod nulou se nezmění jejich vzhled ani kvalita. Označte si je ale datem, kdy jste zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou "ořechovou" chuť. Skladovat je můžete jak celé, tak pomleté. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Výhodou je, že zmražená jádra můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat, či mlít.

     

    Jablečný dortík s ořechy

    Jablečný dortík s ořechy

    Nastrouhaná jablka smíchaná se sněhem, žloutky, krupicí a ořechy, dochucená skořicí. Zdobíme čokoládovou polevou.celý článek

  • Zavařte je

    Vlašské ořechy

     

    Na tento způsob nedá hodně hospodyněk dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Na výběr máte hned dvě možnosti, jak je zavařit. Buď klasicky v hrnci, nebo v mikrovlnné troubě. Základem jsou vždy důkladně vymyté a vysušené sklenice, do kterých ořechy naskládáte (nasucho) asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

     

    Pokud budete zavařovat v hrnci, sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené proto, aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte na suché, chladné a temné místo.

     

    Košíčky ořechové

    Košíčky ořechové

    Košíčky plněné ořechovou nádivkou a zdobené čokoládovou polevou jsou klasikou českých Vánoc.celý článek

  • Zalijte je medem

    ...

     

     

     

    Pokud rádi mlsáte, vyrobte si sladkou pochoutku pro dlouhé zimní večery. Vyloupaná jádra vlašských ořechů nasypejte do hrnce, smíchejte s medem v poměru asi jedna ku jedné a na opravdu velmi mírném plameni nechte zahřívat. Pak ještě horké plňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a uložte do spíže.

     

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Vyzkoušejte tentokrát řízky z kuřecích stehen. Jsou šťavnatější a v oříškové strouhance chutnají přímo božsky.celý článek

     

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos na másle s krustou z medu, hořčice a ořechů.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Rozchod Jágra a Kopřivové? Konec spekulacím!…

Relativně poklidné vody českého showbyznysu před časem rozvířila na začátku října Veronika Kopřivová…

celý článek »

Příběhy

Narkomanka Katka prosí Třeštíkovou: Splň,…

Uplynulo už 22 let od chvíle, kdy se poprvé protnuly osudy tehdy ještě mladé a pohledné narkomanky…

celý článek »

Krimi

Mrazivé foto od soudu: Tímto 37kilovým kamenem…

Vražda krásné Hanny Cornelius (†21) šokovala celý svět. V současné chvíli v Kapském městě v JAR probíhá…

celý článek »

Krimi

Kočner si prý objednal i vraždu miliardáře:…

Marián Kočner je už čtyři měsíce ve vazbě a padá na něj jedno obvinění za druhým. Zfalšované směnky,…

celý článek »