Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit | Recepty.Blesk.cz

Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2017  /  06:00

    Zůstalo vám po pečení vánočního cukroví doma víc vyloupaných ořechů, než jste stačili spotřebovat? Pak si co nejdřív rozmyslete, jak je uskladníte. Rychle se totiž kazí. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za přístupu vzduchu brzy žlukne. Navíc mohou zplesnivět nebo je napadnou moli. Existuje ale hned několik způsobů, jak jádra uchovat chutná i několik měsíců.

  • Zavřete je do sklenice

    Foto: profimedia.cz

     

    Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

     

    Ořechový koláč

    Ořechový koláč

    Koláč plněný ořechovou náplní ze smetany, medu, vlašských a lískových ořechů. Pečeme dozlatovacelý článek

  • Uložte je do lednice

    Foto: profimedia.cz

     

    Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

     

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Podzim je pestré a bohaté roční období, a to nejen na barvy, ale i vitaminy. Ty najdete třeba v ořeších. Proč toho nevyužít? Mají spousty vitaminů,…celý článek

  • Zamražte je

    Foto: profimedia.cz - ilustrační foto

     

     

    Celý rok pak můžete mít ořechy uložené v mrazničce. Při stálé teplotě pod nulou se nezmění jejich vzhled ani kvalita. Označte si je ale datem, kdy jste zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou "ořechovou" chuť. Skladovat je můžete jak celé, tak pomleté. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Výhodou je, že zmražená jádra můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat, či mlít.

     

    Jablečný dortík s ořechy

    Jablečný dortík s ořechy

    Nastrouhaná jablka smíchaná se sněhem, žloutky, krupicí a ořechy, dochucená skořicí. Zdobíme čokoládovou polevou.celý článek

  • Zavařte je

    Foto: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Na tento způsob nedá hodně hospodyněk dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Na výběr máte hned dvě možnosti, jak je zavařit. Buď klasicky v hrnci, nebo v mikrovlnné troubě. Základem jsou vždy důkladně vymyté a vysušené sklenice, do kterých ořechy naskládáte (nasucho) asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

     

    Pokud budete zavařovat v hrnci, sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené proto, aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte na suché, chladné a temné místo.

     

    Košíčky ořechové

    Košíčky ořechové

    Košíčky plněné ořechovou nádivkou a zdobené čokoládovou polevou jsou klasikou českých Vánoc.celý článek

  • Zalijte je medem

    Foto: shutterstock.com

     

     

     

    Pokud rádi mlsáte, vyrobte si sladkou pochoutku pro dlouhé zimní večery. Vyloupaná jádra vlašských ořechů nasypejte do hrnce, smíchejte s medem v poměru asi jedna ku jedné a na opravdu velmi mírném plameni nechte zahřívat. Pak ještě horké plňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a uložte do spíže.

     

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Vyzkoušejte tentokrát řízky z kuřecích stehen. Jsou šťavnatější a v oříškové strouhance chutnají přímo božsky.celý článek

     

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos na másle s krustou z medu, hořčice a ořechů.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz