Pravá česká vánočka krok za krokem
Vánočka z kvásku, másla, mouky, cukru a mléka, kynutý na teplém mléce. Přimícháme rozinky, mandle a upleteme vánočku, kterou pečeme 30min.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
Postup přípravy
Droždí rozdrobte do velké mísy.
Se lžící cukru rozmíchejte do řídké kašičky
Přilijte trochu mléka, potom jedno celé vejce a žloutek.
Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut.
Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.
Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou.
Nechte kynout na nepříliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny.
Pak vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a rozinky.
Potom dejte těsto do formy, nebo si hmotu rozdělte na prameny a spleťte vánočku podle návodu.
Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu.
Troubu předehřejte na 220 °C.
Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí.
Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C.
Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.
Hodnotit recept: