Závin má tisíce nejrůznějších podob. Existují jablečné s rozinkami, ale taky švestkové, pudinkové či makové. I když si spousta z nás myslí, že jde o českou klasiku, pravdou je, že tento způsob pečení pochází až z Cařihradu, odkud ho k nám přivezli Turci. Každopádně tahle dobrota u nás zdomácněla natolik, že téměř každá kuchařka má několik receptů na ty nejlepší záviny. Tyhle už jste zkusili?
Pokud jde o jablečný závin neboli štrůdl, tak ten pochází z Rakouska. Tradičně se skládá z těsta, ve kterém jsou jablka, cukr, skořice a rozinky. Někdo do něj přidává i rum nebo ořechy. Posypaný moučkovým cukrem chutná i vypadá úžasně. A přidat na něj můžete třeba šlehačku. Otestovat můžete i recept na jablečný závin, který si přivezl do Ameriky původem rakouský herec Arnold Schwarzenegger.
Jablečný štrůdl Arnolda Schwarzeneggera

Pět vrstev listového těsta prokládaného strouhankou a máslem. Naplníme směsí z jablek, ananansu, ořechů, jablečného džusu, sirupu a škrobové moučky. Zavineme…celý článek
Máte chuť spíše na jiné ovoce, třeba na švestky? Ani ty nechutnají v závinech špatně, ba naopak. Když k nim přidáte třeba marcipán nebo mandle, budete si připadat jako v nebi. Pozor, připravte se na to, že se stolu zmizí rychleji, než byste si přáli.

Závin z listového těsta plněný kakaovými sušenkami, švestkami a skořicí pečeme potřený rozšlehaným vejcem a posypaný mandlemi.celý článek
Závin lze připravit opravdu na různé způsoby, například s pivem nebo jogurtem, případně potřený jablečno-smetanovou směsí po španělsku. Velmi chutné jsou i záviny s pudinkem nebo vanilkovým krémem. Ochutnejte.

Lahodnému španělskému štrůdlu neodoláte! Závin s křehkého těsta s mandlemi a skořicí, potřeného voňavou jablečno-smetanovou směsí, se stane vaším nejoblíbenějším.…celý článek

Pivní těsto pokladené jablky, posypané skořicí a cukrem. Po zavinutí potřeme vajíčkem a pečeme dorůžova.celý článek
Křehký jogurtový závin s jablky

Těsto z jogurtu, tuku a mouky, plněné jablky posypanými skořicí a cukrem. Pečeme dorůžova a sypeme moučkovým cukrem.celý článek

Klasický jablkový závin z listového těsta je po upečení polit vanilkovým krémem, podáván se zmrzlinou a ozdoben šlehačkou.celý článek