Jak napravit sraženou a jinak nepovedenou omáčku? Tyhle triky si zamilujete! | Recepty.Blesk.cz

Jak napravit sraženou a jinak nepovedenou omáčku? Tyhle triky si zamilujete!

Foto: iStock
03.01.2018 / 06:00

Omáčky jsou perlou české kuchyně, a připravit je tak, aby byly perfektní, chce trpělivost a taky zkušenosti. Co dělat v případě, že se nepovedou nebo něco pokazíte? Vyzkoušejte triky profíků i našich babiček!

 

Ať už děláte omáčku s jíškou, hnědou, máslovou nebo smetanovou omáčku, je nutné vědět, že každá má svůj postup a pravidla. Jakmile něco přeskočíte nebo uspěcháte, omáčku můžete skoro vyhodit. Ovšem někdy se dá přece jen napravit.


Sražená omáčka


Sražená omáčka vám vznikne, když ji během vaření dostatečně nepromícháte a tak v ní zůstanou žmolky. Co s tím? Vlijte ji do mísy a prošlehávejte ji balonovou metlou, nebo ručním mixerem, až bude hladká.

 

Poté ji vlijte zpět do kastrolu, po prohřátí přeceďte přes jemný cedník do mísy, vlijte zase do kastrolu a prohřejte. Sraženou omáčku můžete napravit taky špetkou kypřicího prášku a lžičkou studené vody či smetany. Pak kastrol ponoříte do studené vody a metličkou rozmícháte.


Sražená holandská omáčka


Když je kastrol moc horký a máslo přidáte moc rychle, holandská omáčka se srazí. „Opravit“ ji můžete dvěma způsoby. Kastrol dejte mimo plamen a do omáčky dejte kostku ledu. Rychle ji zašlehejte a prošlehejte s omáčkou. Nebo v misce ve vodní lázni prošlehejte jeden žloutek a jednu lžíci horké vody a pak pomalu zašlehejte sraženou holandskou omáčku.

Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto,…celý článek


Přesolená omáčka


Přehnali jste to se solí? I to se stává, ale nepanikařte, dá se to vylepšit. Přidejte do omáčky syrový oloupaný brambor a povařte.

 

Omáčku ohřívejte na mírném plamenu. Husté a krémové omáčky, které se snadno připalují, postavte do vodní lázně a pak zvolna zahřívejte.

 

Chcete, abyste na omáčce neměli škraloupy? Rozpusťte na povrchu omáčky kousek čerstvého tuku, nejlépe másla.

 

Jak připravit holandskou omáčku podle šéfkuchaře Babiččiny zahrady Radka Davida? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Jak na holandskou omáčku vás naučí Tomáš Frištenský, kuchař restaurace Babiččina zahrada • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz