Omáčky jsou perlou české kuchyně, a připravit je tak, aby byly perfektní, chce trpělivost a taky zkušenosti. Co dělat v případě, že se nepovedou nebo něco pokazíte? Vyzkoušejte triky profíků i našich babiček!
Ať už děláte omáčku s jíškou, hnědou, máslovou nebo smetanovou omáčku, je nutné vědět, že každá má svůj postup a pravidla. Jakmile něco přeskočíte nebo uspěcháte, omáčku můžete skoro vyhodit. Ovšem někdy se dá přece jen napravit.
Sražená omáčka
Sražená omáčka vám vznikne, když ji během vaření dostatečně nepromícháte a tak v ní zůstanou žmolky. Co s tím? Vlijte ji do mísy a prošlehávejte ji balonovou metlou, nebo ručním mixerem, až bude hladká.
Poté ji vlijte zpět do kastrolu, po prohřátí přeceďte přes jemný cedník do mísy, vlijte zase do kastrolu a prohřejte. Sraženou omáčku můžete napravit taky špetkou kypřicího prášku a lžičkou studené vody či smetany. Pak kastrol ponoříte do studené vody a metličkou rozmícháte.
Sražená holandská omáčka
Když je kastrol moc horký a máslo přidáte moc rychle, holandská omáčka se srazí. „Opravit“ ji můžete dvěma způsoby. Kastrol dejte mimo plamen a do omáčky dejte kostku ledu. Rychle ji zašlehejte a prošlehejte s omáčkou. Nebo v misce ve vodní lázni prošlehejte jeden žloutek a jednu lžíci horké vody a pak pomalu zašlehejte sraženou holandskou omáčku.
Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto,…celý článek
Přesolená omáčka
Přehnali jste to se solí? I to se stává, ale nepanikařte, dá se to vylepšit. Přidejte do omáčky syrový oloupaný brambor a povařte.
Omáčku ohřívejte na mírném plamenu. Husté a krémové omáčky, které se snadno připalují, postavte do vodní lázně a pak zvolna zahřívejte.
Chcete, abyste na omáčce neměli škraloupy? Rozpusťte na povrchu omáčky kousek čerstvého tuku, nejlépe másla.
Jak připravit holandskou omáčku podle šéfkuchaře Babiččiny zahrady Radka Davida? Podívejte se na VIDEO: