Tahle česká klasika nemá ve světě obdoby a na tom trváme! K dosažení dokonalosti omáček je potřeba zkušenost, trpělivost a někdy trvá dlouhé roky, než se z vás stanou omáčkoví machři. Věřili byste, že jsou rodiny, které mezi sebou pořádají soutěže o to, kdo uvaří lepší omáčku? My Češi prostě máme omáčkovou duši! Ostatně, přesvědčte se sami.
Omáčky v nekonečném množství doprovázejí prakticky každý pokrm, který se v české kuchyni připravuje. Tradice přípravy omáček je u nás velmi stará, a i když se mnozí snaží o zdravější jídelníček, omáčky i nadále hrají prim. Tyhle jsou klasikou, kterou by měla každá kuchařka umět!

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek
Omáčky se používají jako příloha hlavních jídel, ale jsou tak významné, že místo přílohy by se daly označit za spolupředstavitele hlavní role, a někdy dokonce i za nejzářivější hvězdy na talíři. Nejčastějším pokrmem, který omáčky doprovází, jsou houskové knedlíky, ale také rýže nebo brambory. A v dobré omáčce nemusí být ani moc masa.

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek
Existuje spousta nejrůznějších omáček s různými chutěmi a testurami, vůněmi a odstíny, ale všechny mají něco společného: dobrá omáčka musí být chutná, pěkně hustá, hodně kořeněná a především vydatná! Známkou toho, zda jste v přípravě omáček expert, je i jemná konzistence a lesklý povrch. Zkuste i tyhle omáčky, které patří k tomu nejlepšímu.

Milujete sýrovou příchuť? Zkuste omáčku, do které přidáte dokonce čtyři druhy sýrů! Čím bude sýr tučnější, tím bude omáčka krémovější. Je hotová hned…celý článek
Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek
Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka z hub, česneku, cibule, petrželové natě a vývaru, zjemněná smetanou. Podáváme se žemlovými knedlíky.celý článek
Jak dělaly rajskou omáčku naše babičky? Podívejte se na VIDEO: