Nejlepší omáčky: Rajská, koprovka nebo svíčková na smetaně! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší omáčky: Rajská, koprovka nebo svíčková na smetaně!

Foto: David Háva
17.11.2017 / 06:00

Tahle česká klasika nemá ve světě obdoby a na tom trváme! K dosažení dokonalosti omáček je potřeba zkušenost, trpělivost a někdy trvá dlouhé roky, než se z vás stanou omáčkoví machři. Věřili byste, že jsou rodiny, které mezi sebou pořádají soutěže o to, kdo uvaří lepší omáčku? My Češi prostě máme omáčkovou duši! Ostatně, přesvědčte se sami.

Omáčky v nekonečném množství doprovázejí prakticky každý pokrm, který se v české kuchyni připravuje. Tradice přípravy omáček je u nás velmi stará, a i když se mnozí snaží o zdravější jídelníček, omáčky i nadále hrají prim. Tyhle jsou klasikou, kterou by měla každá kuchařka umět!

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Omáčky se používají jako příloha hlavních jídel, ale jsou tak významné, že místo přílohy by se daly označit za spolupředstavitele hlavní role, a někdy dokonce i za nejzářivější hvězdy na talíři. Nejčastějším pokrmem, který omáčky doprovází, jsou houskové knedlíky, ale také rýže nebo brambory. A v dobré omáčce nemusí být ani moc masa.

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

Existuje spousta nejrůznějších omáček s různými chutěmi a testurami, vůněmi a odstíny, ale všechny mají něco společného: dobrá omáčka musí být chutná, pěkně hustá, hodně kořeněná a především vydatná! Známkou toho, zda jste v přípravě omáček expert, je i jemná konzistence a lesklý povrch. Zkuste i tyhle omáčky, které patří k tomu nejlepšímu.

Omáčka ze čtyř druhů sýra

Omáčka ze čtyř druhů sýra

Milujete sýrovou příchuť? Zkuste omáčku, do které přidáte dokonce čtyři druhy sýrů! Čím bude sýr tučnější, tím bude omáčka krémovější. Je hotová hned…celý článek

Houbová omáčka

Houbová omáčka

Kombinace smetany a hub je prostě úchvatná.celý článek

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka z hub, česneku, cibule, petrželové natě a vývaru, zjemněná smetanou. Podáváme se žemlovými knedlíky.celý článek

 

Jak dělaly rajskou omáčku naše babičky? Podívejte se na VIDEO:

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz