Dokonalý kuřecí vývar: Domácí je nejlepší! Stačí těchto pár triků | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý kuřecí vývar: Domácí je nejlepší! Stačí těchto pár triků

Foto
Foto: iStock
04.01.2019 / 06:00

Uvařit vývar se může zdát jako naprostá banalita, ale aby byl skutečně vynikající a nepřipomínal jen obarvenou vodu, musíte mu nějaký ten čas věnovat. Silný kuřecí vývar má zlatou barvu, úžasně voní, a když je studený, želíruje. Nespěchejte a postupujte opravdu poctivě. Jak na to?

Vývar uvaříte z jakéhokoli masa, ale úplně nejlepší je použít na vývar kuřecí skelety. Koupíte je u řezníka i v supermarketu a stojí pár korun. Na litr a půl vývaru budete potřebovat dva kuřecí skelety a čtyři kuřecí křídla. Do poctivého kuřecího vývaru patří samozřejmě taky zelenina: mrkev, petržel, celer a cibule.


Skelety dejte opéct do trouby

Jestli chcete, aby byl vývar skutečně silný, udělejte si čas a skelety rozložte na rozpálený plech a dejte do trouby opékat asi na 20 minut. Trouba musí být rozpálená minimálně na 180 stupňů Celsia. Skelety díky tomu krásně zezlátnou a barva i chuť vývaru pak budou výraznější.

 

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně…celý článek

 

Mezitím si nakrájejte zeleninu. Stačí ji omýt a nakrájet na větší kusy. Vůbec nevadí, když ji dáte do vody i se slupkou. Jestli vám ale slupka vadí, odstraňte ji. Na výše uvedené množství vývaru stačí 2 až 3 velké mrkve, jedna petržel, půlka celeru, dvě cibule (rozřízněte je napůl, ale slupku nechte, ta dodá vývaru krásnou barvu). Jestli chcete vývar sladší, přidejte více mrkve.

 

Na vývar použijte vždy studenou vodu

 

Když jsou skelety z trouby opečené, dejte je do hrnce a slijte do něj výpek. Přidejte nakrájenou zeleninu a zalijte studenou vodou. Vše přiveďte k varu, stáhněte plamen a přidejte koření – bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře.

Paštiky na svačinu i k večeři: Hovězí, bůčková, z kuřecích jater nebo kachní!

Paštiky na svačinu i k večeři: Hovězí, bůčková, z kuřecích jater nebo kachní!

Paštiky jsou oblíbené rychlovky, které se hodí nejen ke svačině, ale i jako studená večeře, když spěcháte. Ovšem nekupujte ty, které jsou plné "éček",…celý článek

 

Pak vývar táhněte na co nejmenším plamenu aspoň dvě hodiny! Nenechte nikdy vývar, aby bublal, tím se zakaluje. Občas vývar zkontrolujte, seberte případnou pěnu nebo dolijte studenou vodou. Po dvou hodinách vyndejte skelety a křídla a tekutinu sceďte.

 

Chcete-li opravdu čistý vývar, prolijte ho ještě jednou. Nechte vychladnout a seberte lžící usazený tuk. Lehce osolte a opepřete, podávejte s nudlemi, zeleninou, kousky masa obranými z kostí, kapáním nebo játrovými knedlíčky. A ještě něco. Pokud chcete, můžete si hotový vývar zamrazit do zásoby.

 

A jak připravuje poctivý kuřecí vývar Anna Grosmanová? Podívejte se na VIDEO:

Anna Grosmanová vás naučí připravit lahodný a silný kuřecí vývar • 

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zanedbaná Britney Spearsová děsí! Někdejší…

Někdejší devadesátková legenda a vlhký sen každého (dospívajícího) muže Britney Spearsová (38) to…

celý článek »

Svět

Drtivé vítězství a rychle pryč z EU. Johnson…

Předčasné britské volby mají dle odhadů naprosto jasného vítěze. Premiér Boris Johnson dotáhl konzervativce…

celý článek »

České celebrity

Krása dcer Miroslava Vladyky bere dech!…

Herec Miroslav Vladyka (60) je pořádný šprýmař, a tak nedávno na premiéře objímal a pusinkoval mladou…

celý článek »

Ostrava

Držel jsem jeho srdce v rukou: Chirurg Mitták…

Žena s průstřelem hlavy, muž s ránou těsně u srdce, zmatek a panika. Doktor Marcel Mitták (48) z FN…

celý článek »