Uvařit vývar se může zdát jako naprostá banalita, ale aby byl skutečně vynikající a nepřipomínal jen obarvenou vodu, musíte mu nějaký ten čas věnovat. Silný kuřecí vývar má zlatou barvu, úžasně voní, a když je studený, želíruje. Nespěchejte a postupujte opravdu poctivě. Jak na to?
Vývar uvaříte z jakéhokoli masa, ale úplně nejlepší je použít na vývar kuřecí skelety. Koupíte je u řezníka i v supermarketu a stojí pár korun. Na litr a půl vývaru budete potřebovat dva kuřecí skelety a čtyři kuřecí křídla. Do poctivého kuřecího vývaru patří samozřejmě taky zelenina: mrkev, petržel, celer a cibule.
Skelety dejte opéct do trouby
Jestli chcete, aby byl vývar skutečně silný, udělejte si čas a skelety rozložte na rozpálený plech a dejte do trouby opékat asi na 20 minut. Trouba musí být rozpálená minimálně na 180 stupňů Celsia. Skelety díky tomu krásně zezlátnou a barva i chuť vývaru pak budou výraznější.
Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně…celý článek
Mezitím si nakrájejte zeleninu. Stačí ji omýt a nakrájet na větší kusy. Vůbec nevadí, když ji dáte do vody i se slupkou. Jestli vám ale slupka vadí, odstraňte ji. Na výše uvedené množství vývaru stačí 2 až 3 velké mrkve, jedna petržel, půlka celeru, dvě cibule (rozřízněte je napůl, ale slupku nechte, ta dodá vývaru krásnou barvu). Jestli chcete vývar sladší, přidejte více mrkve.
Na vývar použijte vždy studenou vodu
Když jsou skelety z trouby opečené, dejte je do hrnce a slijte do něj výpek. Přidejte nakrájenou zeleninu a zalijte studenou vodou. Vše přiveďte k varu, stáhněte plamen a přidejte koření – bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře.
Paštiky na svačinu i k večeři: Hovězí, bůčková, z kuřecích jater nebo kachní!

Paštiky jsou oblíbené rychlovky, které se hodí nejen ke svačině, ale i jako studená večeře, když spěcháte. Ovšem nekupujte ty, které jsou plné "éček",…celý článek
Pak vývar táhněte na co nejmenším plamenu aspoň dvě hodiny! Nenechte nikdy vývar, aby bublal, tím se zakaluje. Občas vývar zkontrolujte, seberte případnou pěnu nebo dolijte studenou vodou. Po dvou hodinách vyndejte skelety a křídla a tekutinu sceďte.
Chcete-li opravdu čistý vývar, prolijte ho ještě jednou. Nechte vychladnout a seberte lžící usazený tuk. Lehce osolte a opepřete, podávejte s nudlemi, zeleninou, kousky masa obranými z kostí, kapáním nebo játrovými knedlíčky. A ještě něco. Pokud chcete, můžete si hotový vývar zamrazit do zásoby.
A jak připravuje poctivý kuřecí vývar Anna Grosmanová? Podívejte se na VIDEO: