Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte! | Recepty.Blesk.cz

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Foto: Shutterstock
07.11.2018 / 06:00

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u babičky, zbude jen smutná vzpomínka. Co tedy rozhodně při pečení nedělat?


Vždy si přečtěte pořádně recept (a před pečením)

A celý. Když je to nějaký nový recept, který neznáte, a začnete podle něj připravovat, může se stát, že uprostřed narazíte na větu: „Dvě hodiny nechat odležet“. Začnete panikařit, protože s tím jste nepočítala a už víte, že to nestihnete, takže dvě hodiny nebudete čekat a postup sama urychlíte. Jenže to je právě chyba, protože ty dvě hodiny tam mají svůj význam.


Neprosíváte mouku

Sypete do mísy mouku přímo z papírového pytlíku? To je taky chyba. Těsto bude nadýchané, když předtím mouku prosejete. Prosíváním mouku překrypříte a v sítku navíc zůstanou drobné nečistoty.

 

Kynuté těsto jako od babiček! Co pomůže, aby se pokaždé podařilo?

Kynuté těsto jako od babiček! Co pomůže, aby se pokaždé podařilo?

Pečete rádi, ale na kynuté koláče, buchty či koblihy si netroufáte, protože se bojíte, že se vám kynutí nepodaří? Kynutá těsta jsou sice náročnější…celý článek


Zaměňujete kypřicí prášek se sodou bikarbonou

Obě ingredience mají podobnou funkci, mají těsto nakypřit. Jenže fungují na jiném principu. Soda je zásaditá látka, která reaguje s kyselými. Když tedy přidáte do těsta sodu, musíte přidat i něco kyselého, například ocet nebo citronovou šťávu. Prášek do pečiva je z kukuřičného škrobu, jedlé sody a kyseliny, takže aby došlo ke kypřicí reakci, stačí jej smíchat jen s vodou nebo mlékem.


Máslo z ledničky

Ve spoustě receptů je zapotřebí máslo, které má pokojovou teplotu. Pokud ho tedy vyndáte přímo z ledničky a hned ho chcete použít, nebude to fungovat. A pokud je v receptu napsáno „máslo pokojové teploty“, neznamená to, že máslo, které vyndáte z ledničky, necháte v misce rozehřát v mikrovlnce!


Recept na pečený čaj jako od babičky! Ideální na chladné dny a večery

Recept na pečený čaj jako od babičky! Ideální na chladné dny a večery

Že nevíte, co to je? U nás doma ho dělala babička a dodnes mám spojený podzim právě s touhle dobrotou. Příprava pečeného čaje je snadná, rychlá a můžete…celý článek

Krém nemícháte dostatečně dlouho

Na přípravu krému se používá máslo pokojové teploty, když ho mícháte s cukrem, tak nestačí, aby se obě ingredience spojily. Musíte pokračovat ještě několik minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a dokud není směs žlutější. V krému nesmí být žádné hrudky ani prášek!


Zapomněla jste na špetku soli

Že to nevadí, když jde „jen“ o špetku soli? Jenže právě ta špetka soli zvláště ve sladkých receptech vyzdvihne sladkou chuť. Kromě toho by se s kynutým těstem pracovalo bez přidané soli hůře.


Často otvíráte troubu nebo ji nepředehřejete

Teplota trouby je při pečení důležitá, když ji máte nedostatečně vyhřátou, těsto pak „nevyskočí“, v přehřáté se zase velmi rychle připálí a získá hnědou barvu a uvnitř nebude dopečené. Při častém otvírání trouby se zase snižuje teplota uvnitř, což má vliv na pečení.

 

Víte, jak vyšlehat veganský sníh? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 360p
Jak vyšlehat veganský sníh

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

35 let utajovaný nevlastní syn Oldřicha…

Herec Oldřich Navrátil (66), který se stal jednou z hvězd rodinného seriálu Krejzovi, měl dlouhá…

celý článek »

Ostrava

Unikátní fotky popáleného Palacha: Primadona…

Schovávala zakázané fotky Jana Palacha ve svém ostravském bytě před komunistickým režimem. Po padesáti…

celý článek »

Krimi

Kráska (†36) proslula zdoláváním hor v bikinách:…

Celý svět znal usměvavou Tchajwanku Gigi Wuovou (†36) jako bláznivou krásku, která zdolávala vysoké…

celý článek »

Anglie - Premier League

Strach o nejdražší posilu! Letadlo do Cardiffu…

Letecká tragédie? Bohužel to tak vypadá. Soukromé letadlo s útočníkem Emilianem Salou, který se v sobotu…

celý článek »