Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u babičky, zbude jen smutná vzpomínka. Co tedy rozhodně při pečení nedělat?
Vždy si přečtěte pořádně recept (a před pečením)
A celý. Když je to nějaký nový recept, který neznáte, a začnete podle něj připravovat, může se stát, že uprostřed narazíte na větu: „Dvě hodiny nechat odležet“. Začnete panikařit, protože s tím jste nepočítala a už víte, že to nestihnete, takže dvě hodiny nebudete čekat a postup sama urychlíte. Jenže to je právě chyba, protože ty dvě hodiny tam mají svůj význam.
Neprosíváte mouku
Sypete do mísy mouku přímo z papírového pytlíku? To je taky chyba. Těsto bude nadýchané, když předtím mouku prosejete. Prosíváním mouku překrypříte a v sítku navíc zůstanou drobné nečistoty.
Kynuté těsto jako od babiček! Co pomůže, aby se pokaždé podařilo?
Pečete rádi, ale na kynuté koláče, buchty či koblihy si netroufáte, protože se bojíte, že se vám kynutí nepodaří? Kynutá těsta jsou sice náročnější…celý článek
Zaměňujete kypřicí prášek se sodou bikarbonou
Obě ingredience mají podobnou funkci, mají těsto nakypřit. Jenže fungují na jiném principu. Soda je zásaditá látka, která reaguje s kyselými. Když tedy přidáte do těsta sodu, musíte přidat i něco kyselého, například ocet nebo citronovou šťávu. Prášek do pečiva je z kukuřičného škrobu, jedlé sody a kyseliny, takže aby došlo ke kypřicí reakci, stačí jej smíchat jen s vodou nebo mlékem.
Máslo z ledničky
Ve spoustě receptů je zapotřebí máslo, které má pokojovou teplotu. Pokud ho tedy vyndáte přímo z ledničky a hned ho chcete použít, nebude to fungovat. A pokud je v receptu napsáno „máslo pokojové teploty“, neznamená to, že máslo, které vyndáte z ledničky, necháte v misce rozehřát v mikrovlnce!
Recept na pečený čaj jako od babičky! Ideální na chladné dny a večery
Že nevíte, co to je? U nás doma ho dělala babička a dodnes mám spojený podzim právě s touhle dobrotou. Příprava pečeného čaje je snadná, rychlá a můžete…celý článek
Krém nemícháte dostatečně dlouho
Na přípravu krému se používá máslo pokojové teploty, když ho mícháte s cukrem, tak nestačí, aby se obě ingredience spojily. Musíte pokračovat ještě několik minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a dokud není směs žlutější. V krému nesmí být žádné hrudky ani prášek!
Zapomněla jste na špetku soli
Že to nevadí, když jde „jen“ o špetku soli? Jenže právě ta špetka soli zvláště ve sladkých receptech vyzdvihne sladkou chuť. Kromě toho by se s kynutým těstem pracovalo bez přidané soli hůře.
Často otvíráte troubu nebo ji nepředehřejete
Teplota trouby je při pečení důležitá, když ji máte nedostatečně vyhřátou, těsto pak „nevyskočí“, v přehřáté se zase velmi rychle připálí a získá hnědou barvu a uvnitř nebude dopečené. Při častém otvírání trouby se zase snižuje teplota uvnitř, což má vliv na pečení.
Víte, jak vyšlehat veganský sníh? Podívejte se na VIDEO: