Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte | Recepty.Blesk.cz

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Foto: iStock
03.10.2018 / 06:00

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Že se můžete zelenými rajčaty otrávit? Je sice pravda, že zelená rajčata obsahují solanin, ale jeho množství je velmi malé. Navíc tepelným zpracováním nebo kvašením se obsah solaninu sníží až o pětatřicet procent. Pro jistotu ale nesnězte naráz více než 100 gramů zelených rajčátek v jakékoli úpravě a dětem je raději nedávejte. Nicméně si můžete být jistí, že protlaky, čalamády či čatní ze zelených rajčat nejsou nebezpečné pro zdraví, naopak jsou výtečnou pochoutkou. Co všechno z nich lze vykouzlit?


Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!

Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!

Masové pomazánky jsou ideální svačinou, stačí je jen namazat na chleba nebo topinku. Tahle francouzská specialita je oblíbenou pochoutkou všech Francouzů…celý článek

Sterilovaná zelená rajčata


Budete potřebovat:

zelená rajčátka v celku, nové koření, černý pepř, bobkový list, hřebíček, cibuli. Na nálev: 400 g cukru, 1 sáček deka, 1,5 l vody, 0,5 l octa.

Postup:

Připravte si nejprve nálev, vodu smíchejte s octem, dekem a cukrem, přiveďte k varu, ale nevařte. Nechte vychladnout.

Omytá rajčátka nechte v celku, můžete je ale nakrájet na plátky. Napěchujte je do sklenic s plátky cibule. Přidejte koření (do každé sklenice dejte asi 3 kuličky černého pepře a nového koření, bobkový list a pár kousků hřebíčku).

Zalijte studeným nálevem a zakápněte trochou oleje, uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.


Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava…celý článek


Čatní ze zelených rajčat


Budete potřebovat:

3 kg zelených rajčat, 500 g cukru, 7 dl octa, 3 kusy feferonky, 3,5 lžičky mletého černého pepře, 7 stroužků česneku, 2 kusy cibule, 3 lžičky mletého zázvoru, 3 lžičky soli, 3 kusy jablka, 3 lžičky mletého nového koření.

Postup:

Zeleninu očistěte, případně oloupejte a pokrájejte na kousky. Zeleninu vařte asi třicet minut a svařte na kaši.

Vzniklou hmotu rozmixujte a asi patnáct minut vařte do zhoustnutí.

Horké čatní nalijte do sklenice, zavíčkujte ji a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte v suchu a temnu.


Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Podzim je tady s plnou parádou. Sluníčko sice ještě svítí, ale už nemá takovou sílu jako před pár týdny. Venku už je, obzvlášť ráno a dopoledne, chladněji…celý článek


Řízečky ze zelených rajčat


Budete potřebovat:

4 velká zelená rajčata, 250 g kukuřičné mouky, 250 g hladké mouky, kajenský pepř, 1 zakysanou smetanu, sůl, pepř a olej.

Postup:

Smíchejte obě mouky dohromady, přidejte sůl, pepř a kajenský pepř. Rajčata nakrájejte na silnější plátky, namočte je ve smetaně a potom obalte v připravené směsi. Smažte na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

 

Jak připravit rajčatovou salsu podle Zdeňka Pohlreicha? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 360p
Rajčatová salsa podle Zdeňka Pohlreicha

 

 

 

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Porotkyně StarDance Drexler promluvila po…

Včerejší první vyřazování ve StarDance nechalo všechny v šoku. Vypadla velká favoritka, temperamentní…

celý článek »

Krimi

Zvrat v případu pašeračky Terezy! Soudce…

Deset měsíců sedí Tereza H. ve vazbě v Láhauru poté, co byla na tamním letišti chycena s 9 kily heroinu…

celý článek »

Královské rodiny

Těhotnou Meghan Markle vyčerpala náročná…

Meghan Markle (37) se vydala se svým manželem princem Harrym (34) na první oficiální návštěvu Austrálie,…

celý článek »

VIP sport

Šok pro legendárního Maradonu: Závažná operace…

Podepsala se na něm nejen náročná fotbalová kariéra, ale i nadváha. Fotbalová ikona Diego Maradona…

celý článek »