Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.
Že se můžete zelenými rajčaty otrávit? Je sice pravda, že zelená rajčata obsahují solanin, ale jeho množství je velmi malé. Navíc tepelným zpracováním nebo kvašením se obsah solaninu sníží až o pětatřicet procent. Pro jistotu ale nesnězte naráz více než 100 gramů zelených rajčátek v jakékoli úpravě a dětem je raději nedávejte. Nicméně si můžete být jistí, že protlaky, čalamády či čatní ze zelených rajčat nejsou nebezpečné pro zdraví, naopak jsou výtečnou pochoutkou. Co všechno z nich lze vykouzlit?
Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!
Masové pomazánky jsou ideální svačinou, stačí je jen namazat na chleba nebo topinku. Tahle francouzská specialita je oblíbenou pochoutkou všech Francouzů…celý článek
Sterilovaná zelená rajčata
Budete potřebovat:
zelená rajčátka v celku, nové koření, černý pepř, bobkový list, hřebíček, cibuli. Na nálev: 400 g cukru, 1 sáček deka, 1,5 l vody, 0,5 l octa.
Postup:
Připravte si nejprve nálev, vodu smíchejte s octem, dekem a cukrem, přiveďte k varu, ale nevařte. Nechte vychladnout.
Omytá rajčátka nechte v celku, můžete je ale nakrájet na plátky. Napěchujte je do sklenic s plátky cibule. Přidejte koření (do každé sklenice dejte asi 3 kuličky černého pepře a nového koření, bobkový list a pár kousků hřebíčku).
Zalijte studeným nálevem a zakápněte trochou oleje, uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!
Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava…celý článek
Čatní ze zelených rajčat
Budete potřebovat:
3 kg zelených rajčat, 500 g cukru, 7 dl octa, 3 kusy feferonky, 3,5 lžičky mletého černého pepře, 7 stroužků česneku, 2 kusy cibule, 3 lžičky mletého zázvoru, 3 lžičky soli, 3 kusy jablka, 3 lžičky mletého nového koření.
Postup:
Zeleninu očistěte, případně oloupejte a pokrájejte na kousky. Zeleninu vařte asi třicet minut a svařte na kaši.
Vzniklou hmotu rozmixujte a asi patnáct minut vařte do zhoustnutí.
Horké čatní nalijte do sklenice, zavíčkujte ji a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte v suchu a temnu.
Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková
Podzim je tady s plnou parádou. Sluníčko sice ještě svítí, ale už nemá takovou sílu jako před pár týdny. Venku už je, obzvlášť ráno a dopoledne, chladněji…celý článek
Řízečky ze zelených rajčat
Budete potřebovat:
4 velká zelená rajčata, 250 g kukuřičné mouky, 250 g hladké mouky, kajenský pepř, 1 zakysanou smetanu, sůl, pepř a olej.
Postup:
Smíchejte obě mouky dohromady, přidejte sůl, pepř a kajenský pepř. Rajčata nakrájejte na silnější plátky, namočte je ve smetaně a potom obalte v připravené směsi. Smažte na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.
Jak připravit rajčatovou salsu podle Zdeňka Pohlreicha? Podívejte se na VIDEO: