Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte | Recepty.Blesk.cz

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Foto: iStock
03.10.2018 / 06:00

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Že se můžete zelenými rajčaty otrávit? Je sice pravda, že zelená rajčata obsahují solanin, ale jeho množství je velmi malé. Navíc tepelným zpracováním nebo kvašením se obsah solaninu sníží až o pětatřicet procent. Pro jistotu ale nesnězte naráz více než 100 gramů zelených rajčátek v jakékoli úpravě a dětem je raději nedávejte. Nicméně si můžete být jistí, že protlaky, čalamády či čatní ze zelených rajčat nejsou nebezpečné pro zdraví, naopak jsou výtečnou pochoutkou. Co všechno z nich lze vykouzlit?


Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!

Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!

Masové pomazánky jsou ideální svačinou, stačí je jen namazat na chleba nebo topinku. Tahle francouzská specialita je oblíbenou pochoutkou všech Francouzů…celý článek

Sterilovaná zelená rajčata


Budete potřebovat:

zelená rajčátka v celku, nové koření, černý pepř, bobkový list, hřebíček, cibuli. Na nálev: 400 g cukru, 1 sáček deka, 1,5 l vody, 0,5 l octa.

Postup:

Připravte si nejprve nálev, vodu smíchejte s octem, dekem a cukrem, přiveďte k varu, ale nevařte. Nechte vychladnout.

Omytá rajčátka nechte v celku, můžete je ale nakrájet na plátky. Napěchujte je do sklenic s plátky cibule. Přidejte koření (do každé sklenice dejte asi 3 kuličky černého pepře a nového koření, bobkový list a pár kousků hřebíčku).

Zalijte studeným nálevem a zakápněte trochou oleje, uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.


Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava…celý článek


Čatní ze zelených rajčat


Budete potřebovat:

3 kg zelených rajčat, 500 g cukru, 7 dl octa, 3 kusy feferonky, 3,5 lžičky mletého černého pepře, 7 stroužků česneku, 2 kusy cibule, 3 lžičky mletého zázvoru, 3 lžičky soli, 3 kusy jablka, 3 lžičky mletého nového koření.

Postup:

Zeleninu očistěte, případně oloupejte a pokrájejte na kousky. Zeleninu vařte asi třicet minut a svařte na kaši.

Vzniklou hmotu rozmixujte a asi patnáct minut vařte do zhoustnutí.

Horké čatní nalijte do sklenice, zavíčkujte ji a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte v suchu a temnu.


Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Podzim je tady s plnou parádou. Sluníčko sice ještě svítí, ale už nemá takovou sílu jako před pár týdny. Venku už je, obzvlášť ráno a dopoledne, chladněji…celý článek


Řízečky ze zelených rajčat


Budete potřebovat:

4 velká zelená rajčata, 250 g kukuřičné mouky, 250 g hladké mouky, kajenský pepř, 1 zakysanou smetanu, sůl, pepř a olej.

Postup:

Smíchejte obě mouky dohromady, přidejte sůl, pepř a kajenský pepř. Rajčata nakrájejte na silnější plátky, namočte je ve smetaně a potom obalte v připravené směsi. Smažte na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

 

Jak připravit rajčatovou salsu podle Zdeňka Pohlreicha? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 360p
Rajčatová salsa podle Zdeňka Pohlreicha

 

 

 

Diskuse k článku

.

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »