Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení | Recepty.Blesk.cz

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Foto: iStock
08.08.2018 / 06:00

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami, takže z ní můžete vykouzlit spoustu chuťově zajímavých receptů.

 

Levanduli můžete využít všude tam, kde byste jinak použili mátu, rozmarýn nebo tymián. Tyhle bylinky jsou si totiž chuťově velmi podobné. Hodí se tedy nejvíc k rybám, masu, houbám a salátům, ale překvapivě i do sladkých jídel. Protože obsahuje spoustu léčivých látek, dají se z ní připravit skvělý čaj nebo olej na bolestivá záda. Doporučujeme to ale s množstvím nepřehánět, její aroma je skutečně velmi silné, takže dokáže přebít vůni i chuť ostatních surovin.


Levandulový sirup


Budete potřebovat: květy levandule, asi 700 g třtinového cukru, 2 citrony, 10 g kyseliny citronové, dle chuti další bylinky


Postup:

Převařte v hrnci vodu (co nejvíce) a nechte ji zchladnut asi na 90 stupňů Celsia. Tuhle teplotu byste měli dodržet, proto ji zkontrolujte ponorným teploměrem. Do vody přisypte levandulové květy, zamíchejte, přiklopte pokličkou a nechte asi deset minut louhovat.

Vylouhovanou levanduli sceďte a přisypte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte citronovou šťávu z citronů a přimíchejte kyselinu citronovou.

Horký sirup přelijte do čistých a sterilizovaných lahví, uzavřete a nechte vychladnout. Není potřeba dále sterilovat, ale nevydrží vám pak do dalšího léta. Pokud byste ho chtěli do zásoby, musíte ho pasterovat po dobu aspoň dvaceti minut.

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte…celý článek

 

Levandulová limonáda


Budete potřebovat: asi 10 snítek levandule, šťávu z jednoho citronu, 200 g cukru krupice, 0,5 litru vody, na ozdobu 1 limetku


Postup:

Levanduli dejte do hrnce, přidejte cukr a vodu. Vařte asi deset minut. Když je voda vychladlá, levanduli vyndejte a nalijte do džbánku, přidejte citronovou šťávu a limetku a podávejte vychlazené.

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept.…celý článek

 

Levandulová zmrzlina


Budete potřebovat: 4 lžíce levandulových květů, 300 ml plnotučného mléka, 300 ml smetany ke šlehání, 70 g cukru nebo stévie


Postup:

V hrnci rozmíchejte cukr s mlékem, přidejte levanduli a zahřívejte. Stále míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Pozor, nenechte projít varem! Levandulové mléko nechte vychladnout a přes noc ho nechte v ledničce. Druhý den sceďte a k mléku přidejte vychlazenou smetanu a lžičku levandulových květů. Nalijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku. Po půlhodinách ji vždycky vyndavejte a dobře prošlehávejte, aby směs dobře zmrzla a nebyly v ní krystalky.

Chcete vyzkoušet jinou limonádu? Zkuste podle  našeho VIDEORECEPTU tuhle melounovou!



Video se připravuje ...
Snadná a rychlá domácí melounová limonáda • 


FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz