Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami, takže z ní můžete vykouzlit spoustu chuťově zajímavých receptů.
Levanduli můžete využít všude tam, kde byste jinak použili mátu, rozmarýn nebo tymián. Tyhle bylinky jsou si totiž chuťově velmi podobné. Hodí se tedy nejvíc k rybám, masu, houbám a salátům, ale překvapivě i do sladkých jídel. Protože obsahuje spoustu léčivých látek, dají se z ní připravit skvělý čaj nebo olej na bolestivá záda. Doporučujeme to ale s množstvím nepřehánět, její aroma je skutečně velmi silné, takže dokáže přebít vůni i chuť ostatních surovin.
Levandulový sirup
Budete potřebovat: květy levandule, asi 700 g třtinového cukru, 2 citrony, 10 g kyseliny citronové, dle chuti další bylinky
Postup:
Převařte v hrnci vodu (co nejvíce) a nechte ji zchladnut asi na 90 stupňů Celsia. Tuhle teplotu byste měli dodržet, proto ji zkontrolujte ponorným teploměrem. Do vody přisypte levandulové květy, zamíchejte, přiklopte pokličkou a nechte asi deset minut louhovat.
Vylouhovanou levanduli sceďte a přisypte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte citronovou šťávu z citronů a přimíchejte kyselinu citronovou.
Horký sirup přelijte do čistých a sterilizovaných lahví, uzavřete a nechte vychladnout. Není potřeba dále sterilovat, ale nevydrží vám pak do dalšího léta. Pokud byste ho chtěli do zásoby, musíte ho pasterovat po dobu aspoň dvaceti minut.
Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte…celý článek
Levandulová limonáda
Budete potřebovat: asi 10 snítek levandule, šťávu z jednoho citronu, 200 g cukru krupice, 0,5 litru vody, na ozdobu 1 limetku
Postup:
Levanduli dejte do hrnce, přidejte cukr a vodu. Vařte asi deset minut. Když je voda vychladlá, levanduli vyndejte a nalijte do džbánku, přidejte citronovou šťávu a limetku a podávejte vychlazené.
Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept.…celý článek
Levandulová zmrzlina
Budete potřebovat: 4 lžíce levandulových květů, 300 ml plnotučného mléka, 300 ml smetany ke šlehání, 70 g cukru nebo stévie
Postup:
V hrnci rozmíchejte cukr s mlékem, přidejte levanduli a zahřívejte. Stále míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Pozor, nenechte projít varem! Levandulové mléko nechte vychladnout a přes noc ho nechte v ledničce. Druhý den sceďte a k mléku přidejte vychlazenou smetanu a lžičku levandulových květů. Nalijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku. Po půlhodinách ji vždycky vyndavejte a dobře prošlehávejte, aby směs dobře zmrzla a nebyly v ní krystalky.
Chcete vyzkoušet jinou limonádu? Zkuste podle našeho VIDEORECEPTU tuhle melounovou!