Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte! | Recepty.Blesk.cz

Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte!

Foto: iStock
27.06.2018 / 06:00

Teplo už je od května, takže se nemůžeme divit, že všechno dozrává mnohem dřív. Třeba rybíz, který patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Je sladký, ale ne moc, obsahuje hodně vitaminů C, B a A, vápník a železo. Bylo by škoda nechat ho špačkům nebo kosákům. Vedle toho, že se přidává do koláčů a bublanin, lze z něj připravit i jiné dobroty.


Rybízová limonáda

Je osvěžující a ocení ji každý, kdo chce v létě zahnat žízeň něčím, co není moc přeslazené. Budete potřebovat: 200 g červeného rybízu, 3 limetky, 50 g javorového sirupu, sodu nebo perlivou vodu, 1 hrst máty a led. Jak na to? Rybíz očistěte, rozmixujte s limetkovou šťávou a sirupem, přeceďte přes jemné sítko, přidejte mátu a nechte asi půl hodiny louhovat. Potom nařeďte sodou a podávejte vychlazené nebo s ledem.

 

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek

Rybízový rosol

Tahle pikantní sladkokyselá dobrota se hodí nejen na sladké pečivo, ale taky k masu, třeba drůbežímu nebo k sýrům. Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 400 g cukru a jeden sáček želírovacího přípravku. Rybíz pomelte, přeceďte přes plátno, aby vám zůstala čirá šťáva. Šťávu vařte tak dlouho, až se zhruba třetina odpaří, vmíchejte cukr a želírovací přípravek a vařte dalších deset minut. Během vaření sbírejte pěnu a kal, aby byl rosol opravdu čirý. Horký rosol naplňte do skleniček s víčkem a sterilujte deset minut při teplotě 85 °C.


Zamrazte ho

Není nic jednoduššího než rybíz natrhat, zbavit stonků a propláchnout. Pak ho nechte oschnout a rychle ho přendejte do speciálních sáčků, ty označte datem sklizně. Naskládejte je do mrazáku. Před dalším použitím už rybíz nerozmrazujte, pokud chcete péct koláč, přisypte ho na něj zmrzlý.


Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek

Rybízové čatní

Budete potřebovat: 2 hrnky rybízu (ideálně černého), ½ hrníčku cukru, 3 lžíce zázvoru jemně nasekaného, 1 menší nasekanou cibuli, 1 nasekanou chilli papričku a 1 hrnek vody.

Vařte na mírném ohni tak dlouho, až se rybíz rozvaří. Pak vmíchejte šťávu a  nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Z téhle dávky budete mít dva hrnky pikantního čatní, které vydrží v ledničce až tři týdny. Ideální příloha ke grilovanému masu.

 

Máte chuť na pizzu? Naučte se ji podle našeho videoreceptu:

Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Dcera Dana Nekonečného (†52) měla vážnou…

Krásná tanečnice Tereza Kardová (29), kterou král rozkoše Daniel Nekonečný (†52) od sedmi let vychovával…

celý článek »

Události

Jak vypočítat věk psa? Vědci boří mýtus…

Vědci z prestižní americké Yaleovy univerzity zkoumali změny DNA v průběhu času, konkrétně…

celý článek »

České celebrity

Přehlídka odhalených prsou: Průšové prosvítal…

Čím rafinovanější dekolt, tím víc prostoru pro fantazii. Tak v tomhle duchu vyrazily krásky na motýlí…

celý článek »

EURO 2020

Los EURO 2020: Češi se vyhnou Belgii i Rusku!…

Je skoro hotovo, víc teď už nejde. Posledním z dvacítky úspěšných v kvalifikaci o EURO 2020 se stal…

celý článek »