Teplo už je od května, takže se nemůžeme divit, že všechno dozrává mnohem dřív. Třeba rybíz, který patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Je sladký, ale ne moc, obsahuje hodně vitaminů C, B a A, vápník a železo. Bylo by škoda nechat ho špačkům nebo kosákům. Vedle toho, že se přidává do koláčů a bublanin, lze z něj připravit i jiné dobroty.
Rybízová limonáda
Je osvěžující a ocení ji každý, kdo chce v létě zahnat žízeň něčím, co není moc přeslazené. Budete potřebovat: 200 g červeného rybízu, 3 limetky, 50 g javorového sirupu, sodu nebo perlivou vodu, 1 hrst máty a led. Jak na to? Rybíz očistěte, rozmixujte s limetkovou šťávou a sirupem, přeceďte přes jemné sítko, přidejte mátu a nechte asi půl hodiny louhovat. Potom nařeďte sodou a podávejte vychlazené nebo s ledem.
Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek
Rybízový rosol
Tahle pikantní sladkokyselá dobrota se hodí nejen na sladké pečivo, ale taky k masu, třeba drůbežímu nebo k sýrům. Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 400 g cukru a jeden sáček želírovacího přípravku. Rybíz pomelte, přeceďte přes plátno, aby vám zůstala čirá šťáva. Šťávu vařte tak dlouho, až se zhruba třetina odpaří, vmíchejte cukr a želírovací přípravek a vařte dalších deset minut. Během vaření sbírejte pěnu a kal, aby byl rosol opravdu čirý. Horký rosol naplňte do skleniček s víčkem a sterilujte deset minut při teplotě 85 °C.
Zamrazte ho
Není nic jednoduššího než rybíz natrhat, zbavit stonků a propláchnout. Pak ho nechte oschnout a rychle ho přendejte do speciálních sáčků, ty označte datem sklizně. Naskládejte je do mrazáku. Před dalším použitím už rybíz nerozmrazujte, pokud chcete péct koláč, přisypte ho na něj zmrzlý.
Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!
Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek
Rybízové čatní
Budete potřebovat: 2 hrnky rybízu (ideálně černého), ½ hrníčku cukru, 3 lžíce zázvoru jemně nasekaného, 1 menší nasekanou cibuli, 1 nasekanou chilli papričku a 1 hrnek vody.
Vařte na mírném ohni tak dlouho, až se rybíz rozvaří. Pak vmíchejte šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Z téhle dávky budete mít dva hrnky pikantního čatní, které vydrží v ledničce až tři týdny. Ideální příloha ke grilovanému masu.
Máte chuť na pizzu? Naučte se ji podle našeho videoreceptu: