Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte! | Recepty.Blesk.cz

Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte!

Foto: iStock
27.06.2018 / 06:00

Teplo už je od května, takže se nemůžeme divit, že všechno dozrává mnohem dřív. Třeba rybíz, který patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Je sladký, ale ne moc, obsahuje hodně vitaminů C, B a A, vápník a železo. Bylo by škoda nechat ho špačkům nebo kosákům. Vedle toho, že se přidává do koláčů a bublanin, lze z něj připravit i jiné dobroty.


Rybízová limonáda

Je osvěžující a ocení ji každý, kdo chce v létě zahnat žízeň něčím, co není moc přeslazené. Budete potřebovat: 200 g červeného rybízu, 3 limetky, 50 g javorového sirupu, sodu nebo perlivou vodu, 1 hrst máty a led. Jak na to? Rybíz očistěte, rozmixujte s limetkovou šťávou a sirupem, přeceďte přes jemné sítko, přidejte mátu a nechte asi půl hodiny louhovat. Potom nařeďte sodou a podávejte vychlazené nebo s ledem.

 

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek

Rybízový rosol

Tahle pikantní sladkokyselá dobrota se hodí nejen na sladké pečivo, ale taky k masu, třeba drůbežímu nebo k sýrům. Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 400 g cukru a jeden sáček želírovacího přípravku. Rybíz pomelte, přeceďte přes plátno, aby vám zůstala čirá šťáva. Šťávu vařte tak dlouho, až se zhruba třetina odpaří, vmíchejte cukr a želírovací přípravek a vařte dalších deset minut. Během vaření sbírejte pěnu a kal, aby byl rosol opravdu čirý. Horký rosol naplňte do skleniček s víčkem a sterilujte deset minut při teplotě 85 °C.


Zamrazte ho

Není nic jednoduššího než rybíz natrhat, zbavit stonků a propláchnout. Pak ho nechte oschnout a rychle ho přendejte do speciálních sáčků, ty označte datem sklizně. Naskládejte je do mrazáku. Před dalším použitím už rybíz nerozmrazujte, pokud chcete péct koláč, přisypte ho na něj zmrzlý.


Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek

Rybízové čatní

Budete potřebovat: 2 hrnky rybízu (ideálně černého), ½ hrníčku cukru, 3 lžíce zázvoru jemně nasekaného, 1 menší nasekanou cibuli, 1 nasekanou chilli papričku a 1 hrnek vody.

Vařte na mírném ohni tak dlouho, až se rybíz rozvaří. Pak vmíchejte šťávu a  nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Z téhle dávky budete mít dva hrnky pikantního čatní, které vydrží v ledničce až tři týdny. Ideální příloha ke grilovanému masu.

 

Máte chuť na pizzu? Naučte se ji podle našeho videoreceptu:

1080p 720p 360p
Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Volby do Senátu

Duel: Bělobrádek a Červíček se přeli o platy…

Průměrný plat policisty byl v Česku loni přes 37 tisíc korun. Sbory přesto stále přibírají, lidé…

celý článek »

České celebrity

Kraus se s nevěrnou Strýcovou přestal mazat:…

Herec a zpěvák David Kraus (38) se pomalu vyrovnává s rozchodem s tenistkou Bárou Strýcovou (32).…

celý článek »

Domácí

To se nevidí, plné auto hřibů: Tak vypadá…

Pořádně šťastný byl Petr Šťastný z Líšnice, který vyrazil na houby s přítelkyní Kamilou Hrochovou…

celý článek »

Evropská liga

Plašilovi na Slavii tleskali, ze hřiště…

Bývalý reprezentant Jaroslav Plašil se podruhé během dlouholetého působení v zahraničí představil…

celý článek »