Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce! | Recepty.Blesk.cz

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Foto: iStock
02.05.2018 / 06:00

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Čerstvé bylinky jsou neocenitelnými pomocníky v kuchyni, dodávající jídlům výraznou chuť. Protože se nedají dlouho uchovávat, ideální je použít je hned po utržení nebo poté, co jste je koupili. Existují ale metody, které život bylinkám prodlouží.


Metody, díky kterým vydrží bylinky dél

Na krátkou dobu (jeden nebo dva dny) zabalte čerstvě natrhané bylinky do plastových sáčků a dejte je do ledničky. Křehkým bylinkám, jako je třeba bazalka, prospěje, když je zabalíte do vlhkých papírových ubrousků, než je dáte do sáčku.

 

Do kelímku nebo plastové nádobky nalijte na dno dostatečné množství studené vody, a do ní ponořte bylinky. Pozor, všechny konce stonků musí být ponořené. Kelímek uzavřete víčkem nebo přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Takhle uložené bylinky vydrží i několik dnů bez toho, aniž by začaly hnít. Jen byste měli pravidelně vyměňovat vodu.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin,…celý článek


Bylinky a mražení

Bylinky v mrazáku si zachovají svou svěží, výraznou chuť, dokonce i barvu. Mráz ovšem působí negativně na jejich konzistenci, proto je lepší je zamrazit v oleji nebo ve vodě. Jak na to?


Mražení v oleji

Listy čerstvých bylinek nakrájejte nebo vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte extra panenský olivový olej v poměru 1 lžíce na 3 lžíce nasekaných bylinek. Směs bylinek rozdělte na porce a vložte do malých sáčků. Bylinky v oleji vydrží v mrazničce až 4 měsíce. Na tuhle metodu je vhodná bazalak, petržel a koriandr.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na…celý článek


Mražení ve vodě

Bylinky opět nasekejte najemno, krátce pomixujte nebo ručně nasekejte. Naplňte tvořítka na led až po okraj bylinkami a zalijte trochou vody, tak, aby byly zcela ponořené. Vložte do mrazáku asi na 2 hodiny nebo je nechte zcela zmrznout. Pak kostky z tvořítka vytlačte a rozdělte do malých sáčků. Tvořítka na led se hodí k zamražení pažitky, petrželky, estragonu, kopru, kebrlíku či koriandru.


Tip: Mražené bylinky uplatníte v zálivkách na salát, teplých pokrmech, omáčkách či nádivkách. Zmražené bylinkové kostky můžete použít přímo z mrazáku. Spotřebovat byste je měli do 6 měsíců.

 

Které česnekové a cibulové bylinky jsou léčivé a které dobře chutnají? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají? • 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz