Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce! | Recepty.Blesk.cz

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Foto: iStock
02.05.2018 / 06:00

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Čerstvé bylinky jsou neocenitelnými pomocníky v kuchyni, dodávající jídlům výraznou chuť. Protože se nedají dlouho uchovávat, ideální je použít je hned po utržení nebo poté, co jste je koupili. Existují ale metody, které život bylinkám prodlouží.


Metody, díky kterým vydrží bylinky dél

Na krátkou dobu (jeden nebo dva dny) zabalte čerstvě natrhané bylinky do plastových sáčků a dejte je do ledničky. Křehkým bylinkám, jako je třeba bazalka, prospěje, když je zabalíte do vlhkých papírových ubrousků, než je dáte do sáčku.

 

Do kelímku nebo plastové nádobky nalijte na dno dostatečné množství studené vody, a do ní ponořte bylinky. Pozor, všechny konce stonků musí být ponořené. Kelímek uzavřete víčkem nebo přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Takhle uložené bylinky vydrží i několik dnů bez toho, aniž by začaly hnít. Jen byste měli pravidelně vyměňovat vodu.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin,…celý článek


Bylinky a mražení

Bylinky v mrazáku si zachovají svou svěží, výraznou chuť, dokonce i barvu. Mráz ovšem působí negativně na jejich konzistenci, proto je lepší je zamrazit v oleji nebo ve vodě. Jak na to?


Mražení v oleji

Listy čerstvých bylinek nakrájejte nebo vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte extra panenský olivový olej v poměru 1 lžíce na 3 lžíce nasekaných bylinek. Směs bylinek rozdělte na porce a vložte do malých sáčků. Bylinky v oleji vydrží v mrazničce až 4 měsíce. Na tuhle metodu je vhodná bazalak, petržel a koriandr.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na…celý článek


Mražení ve vodě

Bylinky opět nasekejte najemno, krátce pomixujte nebo ručně nasekejte. Naplňte tvořítka na led až po okraj bylinkami a zalijte trochou vody, tak, aby byly zcela ponořené. Vložte do mrazáku asi na 2 hodiny nebo je nechte zcela zmrznout. Pak kostky z tvořítka vytlačte a rozdělte do malých sáčků. Tvořítka na led se hodí k zamražení pažitky, petrželky, estragonu, kopru, kebrlíku či koriandru.


Tip: Mražené bylinky uplatníte v zálivkách na salát, teplých pokrmech, omáčkách či nádivkách. Zmražené bylinkové kostky můžete použít přímo z mrazáku. Spotřebovat byste je měli do 6 měsíců.

 

Které česnekové a cibulové bylinky jsou léčivé a které dobře chutnají? Podívejte se na VIDEO:

480p 360p 240p
Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají? • 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Potupa pro zesnulou Lubu Skořepovou (†93):…

Jako by nestačilo, že se kolegové s herečkou Lubou Skořepovou (†93) museli naposledy rozloučit potupně…

celý článek »

Box

Král Joshua! Zápas si vzít nenechal, Povětkina…

Sedm kol pro štěstí. Miláček britského publika boxer Anthony Joshua splnil misi na sto procent! Ruského…

celý článek »

České celebrity

Dara půl roku po rozchodu s Rytmusem: Smutná…

Pro veřejnost byl jejich rozchod náhlý jako rána z čistého nebe, ale sama Dara Rolins (45) se ve…

celý článek »

Ročník 2018/19

Stanciu řádil jako v hokeji! 2+2, nejvyšší…

I kdyby se hrál hokej, za 2+2 by z něj byla první hvězda večera. Rumunský fotbalista Nicolae Stanciu…

celý článek »