Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?
Čerstvé bylinky jsou neocenitelnými pomocníky v kuchyni, dodávající jídlům výraznou chuť. Protože se nedají dlouho uchovávat, ideální je použít je hned po utržení nebo poté, co jste je koupili. Existují ale metody, které život bylinkám prodlouží.
Metody, díky kterým vydrží bylinky dél
Na krátkou dobu (jeden nebo dva dny) zabalte čerstvě natrhané bylinky do plastových sáčků a dejte je do ledničky. Křehkým bylinkám, jako je třeba bazalka, prospěje, když je zabalíte do vlhkých papírových ubrousků, než je dáte do sáčku.
Do kelímku nebo plastové nádobky nalijte na dno dostatečné množství studené vody, a do ní ponořte bylinky. Pozor, všechny konce stonků musí být ponořené. Kelímek uzavřete víčkem nebo přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Takhle uložené bylinky vydrží i několik dnů bez toho, aniž by začaly hnít. Jen byste měli pravidelně vyměňovat vodu.
Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc
Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin,…celý článek
Bylinky a mražení
Bylinky v mrazáku si zachovají svou svěží, výraznou chuť, dokonce i barvu. Mráz ovšem působí negativně na jejich konzistenci, proto je lepší je zamrazit v oleji nebo ve vodě. Jak na to?
Mražení v oleji
Listy čerstvých bylinek nakrájejte nebo vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte extra panenský olivový olej v poměru 1 lžíce na 3 lžíce nasekaných bylinek. Směs bylinek rozdělte na porce a vložte do malých sáčků. Bylinky v oleji vydrží v mrazničce až 4 měsíce. Na tuhle metodu je vhodná bazalak, petržel a koriandr.
Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené
Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na…celý článek
Mražení ve vodě
Bylinky opět nasekejte najemno, krátce pomixujte nebo ručně nasekejte. Naplňte tvořítka na led až po okraj bylinkami a zalijte trochou vody, tak, aby byly zcela ponořené. Vložte do mrazáku asi na 2 hodiny nebo je nechte zcela zmrznout. Pak kostky z tvořítka vytlačte a rozdělte do malých sáčků. Tvořítka na led se hodí k zamražení pažitky, petrželky, estragonu, kopru, kebrlíku či koriandru.
Tip: Mražené bylinky uplatníte v zálivkách na salát, teplých pokrmech, omáčkách či nádivkách. Zmražené bylinkové kostky můžete použít přímo z mrazáku. Spotřebovat byste je měli do 6 měsíců.
Které česnekové a cibulové bylinky jsou léčivé a které dobře chutnají? Podívejte se na VIDEO: