Jak zavařit guláš: Uvařte ten nejlepší a mějte ho do zásoby | Recepty.Blesk.cz

Jak uvařit nejlepší guláš? Základem jsou dobré maso, cibule a trpělivost!

Foto: iStock
14.03.2018 / 06:00

Uvařit skutečně dobrý guláš vyžaduje víc než zaručený recept po babičce. Zkazit se dá totiž i u guláše hodně. Přestože existují stovky nejrůznějších receptů, příprava guláše vyžaduje určitá pravidla. Bez nich rozhodně ten nejlepší neuvaříte. Jak na to a co je nejdůležitější?

 

Lahodnou chuť guláše zajistí především kvalitní maso. I když se dá guláš udělat i z vepřového, nepřekonatelnou klasikou je ale maso hovězí. Ideálně hovězí kližka, která je prorostlejší a obsahuje pojivé tkáně, které se při vaření rozpustí a dodají guláši dokonalou chuť.

 

O tom, že je guláš dobře připraven, svědčí i to, že se maso po uvaření rozpadá na vlákna a doslova se rozplývá na jazyku. Lze samozřejmě použít i plec, ale kližka je zkrátka chutnější.

 

Maso na guláš


Při přípravě masa na guláš je potřeba nejprve odstranit z kližky nejsilnější blánu. Tu ale nevyhazujte! Naopak ji přidejte do hrnce společně s masem, protože mu dodá silnou masovou chuť. Vyhoďte ji proto až poté, co guláš dovaříte. Kližku nakrájejte na stejně velké kousky, podle toho, jak jste zvyklí, třeba i na kostičky. Maso nasolte, opepřete.

Guláš na pivě

Guláš na pivě

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek

Ideální poměr cibule a masa


Bez cibule by guláš nebyl gulášem. Říká se, že kolik masa, tolik cibule, gulášoví mistři ale doporučují poměr 3:2 ve prospěch masa. Když totiž dáte do guláše více cibule, poruší se jeho chuťová harmonie a jeho chuť bude lehce nasládlá. Každopádně cibule musí být v guláši dost, jinak by byl chuťově mdlý.

 

Maso máte již připravené, takže je na čase připravit si základ. Cibuli nakrájejte na drobné kousky (moc velké by vám ve finále v guláši mohly vadit) a osmahněte ji ideálně na sádle. Použijte kastrol se sendvičovým dnem, pokud totiž použijete hrnec moc malý, cibule se nebude smažit, ale dusit, a to už je špatně. Cibuli restujte tak dlouho, dokud nebude hezky zlatohnědá (barvou by měla připomínat karamel). Nespěchejte, protože tahle část je skutečnou alfou a omegou dobrého guláše.

Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý

Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý

Milujete českou kuchyni? Kdo ne! Jenomže pokud se snažíte jíst zdravě nebo toužíte shodit nějaké to kilo navíc, zahuštěné polévky, smetanové omáčky,…celý článek

Koření na guláš


Na zlatohnědou cibulku je nejvyšší čas přidat nakrájené maso. Opékejte ho, dokud se "nezatáhne". Teprve pak přidejte další ingredience, jako jsou sůl, pepř a červená paprika. Zvláště u papriky si dejte pozor, pokud se moc dlouho smaží, zhořkne a guláš byste měli zkažený. Podle chuti můžete přidat i kmín. Majoránka se dává až úplně nakonec.

 

Jakmile je maso zatáhnuté, zalijte ho vodou tak, aby zůstalo těsně pod hladinou. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu a duste zhruba dvě hodiny. Během dušení maso krásně zkřehne a ze základu se utvoří voňavá šťáva.

Jak zahustit guláš


Někteří kuchaři tvrdí, že správný guláš se nezahušťuje, tedy ani moukou, ani jíškou. Maximálně ho můžete zahustit rozvařenou cibulkou a výsledným redukováním.

 

Někteří kuchaři ovšem guláš zahušťují škrobem z brambor, což se velmi podobá maďarskému guláši. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu zhruba za dvacet minut, takže se přidává až téměř nakonec, kdy je maso skoro měkké.

 

Nejlepší je ale opravdu nechat šťávu bez pokličky odpařovat, tím se guláš zahustí přirozeně a chuť základu bude silnější. Úplně nakonec přidejte sůl a koření, podle chuti i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku. A ještě něco. Nejlépe chutná guláš odleželý, tedy druhý nebo třetí den.

Hovězí guláš na černém pivu s hříbky

Hovězí guláš na černém pivu s hříbky

Tenhle guláš má chuť, které neodoláte. Černé pivo, hřiby, hovězí maso - ideální spojení.celý článek

Jak zavařit guláš


Chcete si zavařit guláš do zásoby nebo na dovolenou? Do teplých sklenic (ideálně se šroubovacím víkem) dejte guláš ještě zatepla. Tekutina by přitom neměla přesáhnout výšku dvou třetin sklenice. Samotné maso ale nemusí být celé ponořené.

 

Důkladně uzavřenou sklenici dejte do vody a sterilujte při teplotě 100 stupňů Celsia asi 1,5 hodiny. Nebojte se, maso už dál nezměkne. Pozor, zavařovat guláš byste měli jen takový, do něhož jste nepřidali mouku. Kvůli mouce by totiž guláš zkvasil a mohli byste ho vyhodit.

Segedínský guláš

Segedínský guláš

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek

 

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek

Maďarský tokáň

Maďarský tokáň

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »