Uvařit skutečně dobrý guláš vyžaduje víc než zaručený recept po babičce. Zkazit se dá totiž i u guláše hodně. Přestože existují stovky nejrůznějších receptů, příprava guláše vyžaduje určitá pravidla. Bez nich rozhodně ten nejlepší neuvaříte. Jak na to a co je nejdůležitější?
Lahodnou chuť guláše zajistí především kvalitní maso. I když se dá guláš udělat i z vepřového, nepřekonatelnou klasikou je ale maso hovězí. Ideálně hovězí kližka, která je prorostlejší a obsahuje pojivé tkáně, které se při vaření rozpustí a dodají guláši dokonalou chuť.
O tom, že je guláš dobře připraven, svědčí i to, že se maso po uvaření rozpadá na vlákna a doslova se rozplývá na jazyku. Lze samozřejmě použít i plec, ale kližka je zkrátka chutnější.
Maso na guláš
Při přípravě masa na guláš je potřeba nejprve odstranit z kližky nejsilnější blánu. Tu ale nevyhazujte! Naopak ji přidejte do hrnce společně s masem, protože mu dodá silnou masovou chuť. Vyhoďte ji proto až poté, co guláš dovaříte. Kližku nakrájejte na stejně velké kousky, podle toho, jak jste zvyklí, třeba i na kostičky. Maso nasolte, opepřete.

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek
Ideální poměr cibule a masa
Bez cibule by guláš nebyl gulášem. Říká se, že kolik masa, tolik cibule, gulášoví mistři ale doporučují poměr 3:2 ve prospěch masa. Když totiž dáte do guláše více cibule, poruší se jeho chuťová harmonie a jeho chuť bude lehce nasládlá. Každopádně cibule musí být v guláši dost, jinak by byl chuťově mdlý.
Maso máte již připravené, takže je na čase připravit si základ. Cibuli nakrájejte na drobné kousky (moc velké by vám ve finále v guláši mohly vadit) a osmahněte ji ideálně na sádle. Použijte kastrol se sendvičovým dnem, pokud totiž použijete hrnec moc malý, cibule se nebude smažit, ale dusit, a to už je špatně. Cibuli restujte tak dlouho, dokud nebude hezky zlatohnědá (barvou by měla připomínat karamel). Nespěchejte, protože tahle část je skutečnou alfou a omegou dobrého guláše.
Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý

Milujete českou kuchyni? Kdo ne! Jenomže pokud se snažíte jíst zdravě nebo toužíte shodit nějaké to kilo navíc, zahuštěné polévky, smetanové omáčky,…celý článek
Koření na guláš
Na zlatohnědou cibulku je nejvyšší čas přidat nakrájené maso. Opékejte ho, dokud se "nezatáhne". Teprve pak přidejte další ingredience, jako jsou sůl, pepř a červená paprika. Zvláště u papriky si dejte pozor, pokud se moc dlouho smaží, zhořkne a guláš byste měli zkažený. Podle chuti můžete přidat i kmín. Majoránka se dává až úplně nakonec.
Jakmile je maso zatáhnuté, zalijte ho vodou tak, aby zůstalo těsně pod hladinou. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu a duste zhruba dvě hodiny. Během dušení maso krásně zkřehne a ze základu se utvoří voňavá šťáva.
Jak zahustit guláš
Někteří kuchaři tvrdí, že správný guláš se nezahušťuje, tedy ani moukou, ani jíškou. Maximálně ho můžete zahustit rozvařenou cibulkou a výsledným redukováním.
Někteří kuchaři ovšem guláš zahušťují škrobem z brambor, což se velmi podobá maďarskému guláši. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu zhruba za dvacet minut, takže se přidává až téměř nakonec, kdy je maso skoro měkké.
Nejlepší je ale opravdu nechat šťávu bez pokličky odpařovat, tím se guláš zahustí přirozeně a chuť základu bude silnější. Úplně nakonec přidejte sůl a koření, podle chuti i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku. A ještě něco. Nejlépe chutná guláš odleželý, tedy druhý nebo třetí den.
Hovězí guláš na černém pivu s hříbky

Tenhle guláš má chuť, které neodoláte. Černé pivo, hřiby, hovězí maso - ideální spojení.celý článek
Jak zavařit guláš
Chcete si zavařit guláš do zásoby nebo na dovolenou? Do teplých sklenic (ideálně se šroubovacím víkem) dejte guláš ještě zatepla. Tekutina by přitom neměla přesáhnout výšku dvou třetin sklenice. Samotné maso ale nemusí být celé ponořené.
Důkladně uzavřenou sklenici dejte do vody a sterilujte při teplotě 100 stupňů Celsia asi 1,5 hodiny. Nebojte se, maso už dál nezměkne. Pozor, zavařovat guláš byste měli jen takový, do něhož jste nepřidali mouku. Kvůli mouce by totiž guláš zkvasil a mohli byste ho vyhodit.

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek

Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnatý guláš podle receptu maďarské kuchyně.celý článek