Jak udělat lák na utopence: Tohle v něm nesmí chybět! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Foto: Profimedia
07.03.2018 / 06:00

Nejlepší utopence dělá lák, do kterého je naložíte, to je jasná věc. Základem je samozřejmě voda, ocet a cukr, abyste získali vyváženou sladkokyselou chuť. Tím magickým tajemstvím je ale správný poměr koření. Poradíme vám, jak na to.

 

Připravit naloženého utopence není žádná velká věda a netrvá to ani moc dlouho. Špekáčky, které se chystáte naložit, se prokládají s ostatními ingrediencemi, zalijí se lákem a pečlivě se uzavřou do vymyté a vysušené nádoby, ideálně s klipem nebo těsnicí gumou.

 

Základní recept má spousty variant, v některých rodinách přidávají do láku nejen pálivou papriku, ale taky okurky či zelí, případně další ochucovadla, jako je kečup či worcestr. Kvalitu konečného výrobku ovlivňuje také kvalita špekáčku a samozřejmě lák. Ze všeho nejdůležitější totiž je, aby měly utopenci správný šmak!

 

Základní lák na utopence


Budete potřebovat: 200 ml octa, špetku cukru a 1 lžičku soli, 2 bobkové listy, 2 lžičky černého pepře (celého), 1 lžičku nového koření a 1 rozdrcenou feferonku. Přísady na nálev povařte spolu s půl litrem vody po dobu zhruba dvou minut a nechte vychladnout.

 

Na utopence: 8 menších špekáčků, 1-2 cibule, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, mletý pepř, 100 g nakládané kapie. Špekáčky oloupejte, podélně je rozkrojte, ale nedokrojte. Uvnitř řezu je opepřete, potřete plnotučnou hořčicí a proložte cibulí. Střídavě je pak vrstvěte do zavařovací lahve se zbylou cibulí a nakládanou kapií. Zalijte nálevem a nechte v ledničce uležet. Aby byly skutečně vynikající, doporučujeme je tam nechat minimálně 5 dnů.

Utopenci podle Dity P: Připravte si dokonalý vyprošťovák

Utopenci podle Dity P: Připravte si dokonalý vyprošťovák

Utopenci jsou naprostá klasika, která by neměla chybět v žádné správné hospůdce. K pivu totiž chutnají snad nejlépe. Oceníte je ale i den poté, co…celý článek

Lák na utopence s balsamikem


Budete potřebovat: 350 ml vody, 200 ml octa, 100 ml balasmikového octa, 7 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, 3 lžičky cukru, 1 lžičku cukru. Vodu a oba druhy octů přiveďte k varu, přidejte koření, sůl a cukr. Asi pět minut nechte nálev povařit a podle potřeby ochuťte.

 

Na utopence: 14 špekáčků, 1 chilli paprička, 2 lžičky pálivé papriky, 500 g kysaného zelí, 2 červené cibule, 3 žluté cibule, 2 stroužky česneku. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky, chilli papričku na kolečka. Oloupejte špekáčky a rozkrojte asi do dvou třetin, vysypte je mletou paprikou, naplňte cibulí, česnekem a paprikou. Zbylou zeleninu promíchejte se zelím. Část ho dejte na dno zavařovací sklenice, na to dejte pár špekáčků a vrstvy postupně střídejte. Nakonec zalijte špekáčky teplým nálevem, sklenici uzavřete a nechte v lednici odležet. Opět radíme – aspoň 5 dnů, budou pak mnohem chutnější.

11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek

Lák na utopence s pivem


Budete potřebovat: 500 ml černého piva, 100 ml vody, 50 ml octa, 15 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření, 7 listů bobkového listu, 1 lžičku chilli a 1 lžičku soli. Pivo s octem přiveďte k varu a přidejte všechno koření. Nechte asi pět minut povařit, pak ochutnejte a případně dochuťte. Nechte vychladnout.

 

Na utopence: 10-14 špekáčků, 5 lžic plnotučné hořčice, 5 cibulí, 2 papriky. Špekáčky oloupejte, nařízněte a vymažte hořčicí. Pak dovnitř klaďte nakrájenou cibuli. Papriku nakrájejte na plátky a s cibulí poklaďte dno sklenice. Potom přidávejte špekáčky a vrstvy střídejte. Nakonec zalijte nálevem, který by neměl být teplý a nechte v lednici 5 dnů uležet.

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy…celý článek

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není…celý článek

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jenovéfa Boková přestala tajit lásku k Robinsonovi!…

Sotva vyhrál v reality show Robinsonův ostrov, dotáhla ho jeho nová přítelkyně zase do »pralesa«.…

celý článek »

Události

Kolaps T-Mobile: Odpoledne přestal ve velkém…

Tuzemský operátor T-Mobile dnes odpoledne oznámil výpadek ve své síti. Problémy s voláním i daty…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

Krimi

Matka nechala dítě v rozpáleném autě na…

Další případ dítěte zavřeného v autě se stal na Slovensku ve městě Svit. Máma nechala svého potomka…

celý článek »