Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat na stůl a namazat na chleba.
Paštiky se konzumovaly v různých podobách už ve starém Egyptě i Římě a přidávaly se do nich i netradiční ingredience jako ovoce. Paštiky by po uvaření měly mít dost času na odležení, aby se v nich aroma rozvinulo. Modernější podoba paštik se přisuzuje štrasburskému šéfkuchaři Klausovi, který připravoval paštiky z přetučnělých husích jater. Není divu, že právě Štrasburk byl považován za hlavní město této pochoutky. Vyzkoušejte následující recepty na paštiky z kuřecích jater!
Rychlá paštika z kuřecích jater

Tato paštika má jednu nespornou výhodu - nemusí se péct, ani dlouze vařit ve vodní lázni. Prostě vše jen rozmixujete a máte hotovo.celý článek
Tradiční paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku…celý článek
Ani kachní paštika není marná, naopak! Bude trochu nákladnější, nicméně výsledek bude famózní. Je vrcholem gastronomie, protože k její přípravě potřebujete dost času a taky trpělivosti. Ovšem až pak budete narychlo vymýšlet nějakou víkendovou večeři, určitě budete rádi, že jste tolik času investovali! A rozhodně vyzkoušejte tu, která proslavila první republiku, je vynikající.

Kachní maso má dokonale výraznou chuť, která vynikne nejen v pečínkách, ale také v paštikách. Vyzkoušejte například tuhle, už jen pro její netradiční…celý článek
Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepublikové recepty jsou osvědčenou klasikou. Jak by taky ne, když čerpaly vlivy z klasické světové gastronomie. Vyzkoušejte tuto, z kachních jater,…celý článek
Domácí paštiky byly rozšířené hlavně na venkově při zabijačkách, kde se jako hlavní surovina využívala nejen játra, ale taky vepřový bůček nebo škvarky. Přestože největšími milovníky paštik jsou asi Francouzi nebo Belgičané, kteří jejich přípravu dovedli k dokonalosti, ani my se nemáme za co stydět. Ostatně můžete posoudit sami.
Rilletes - francouzská škvarková paštika

Rilletes je geniálně jednoduchá pomazánka, kterou si zamilujete.celý článek

Kdo by odolal domácí paštice, kterou si namažete na pořádný krajíc čerstvého chleba. Málokdo. Až ochutnáte tuhle ladůkovou paštiku, jinou už nebudete…celý článek
Skvěle chutná i hovězí paštika, k jejíž přípravě potřebujete hovězí kližku. I tahle vám bude určitě chutnat, takže se ji naučte vyrobit. Až ji budete mít, namažte ji na čerstvý chléb, k tomu si dopřejte sklenku vína a máte nezapomenutelnou večeři!
Máte raději vejce? Pak se naučte tradiční vajíčkovou pomazánku podle našeho VIDEA: