České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období?
Milovníci hub jistě ocení tyhle tři recepty z lesních hub nebo žampiónů. Omáčky z nich se skvěle hodí ke kuřecímu nebo vepřovému masu, případně k těstovinám. K třetímu houbovému receptu se zase výborně hodí žemlové knedlíky.
Žampiony koupíte během roku kdykoli, takže pokud nemáte žádné houby zamrazené, použijte tyhle. Omáčka je z nich přímo fantastická.celý článek
Houbová omáčka se žemlovými knedlíky
Houbová omáčka z hub, česneku, cibule, petrželové natě a vývaru, zjemněná smetanou. Podáváme se žemlovými knedlíky.celý článek
Nevíte, jakou omáčku udělat k těstovinám, které tak milují vaše děti? Zkuste sýrovou, je rychle hotová a chutná výtečně.
Sýrová omáčka se skvěle hodí na zapékání do trouby nebo na přelití třeba brokolice či květáku.celý článek
Základem mnoha českých omáček je zelenina – a to zejména kořenová. Ta tvoří základ například svíčkové či znojemské. Většina omáček se vždy připravuje zvlášť, nikdy ne dohromady s masem nebo těstovinami. Svíčková je výjimka, tam se rodí omáčka v jednom hrnci společně s masem.
Poctivá česká omáčka s dobře prošpikovaným pomalu pečeným hovězím masem se hodí pro dny všední i sváteční.celý článek
Kdo miluje okurky, pak jistě ocení znojemskou omáčku, jejímž základem jsou právě nakládané okurky. Můžete si k ní dopřát nejen knedlíky, ale i rýži. Tyhle omáčky kdysi nepatřily k tomu nejlepšímu, co jste mohli dostat v závodní jídelně, ovšem doma připravené získají rozměr, o kterém jste až dosud netušili.
Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek
Základem dalších omáček jsou rajčata, kopr nebo křen. Zejména křen a kopr jsou surovinami, které u nás bez problémů vypěstujete. A křen patří k nejoblíbenějším sezonním potravinám. Věděli jste, že křen z Malína býval ještě před kolektivizací cennější než chalupa? Ano, malínský křen chtěli po celém světě, tak dobrý byl. Což teprve omáčka.
Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek
Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek
Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek
Jak na domácí rajskou omáčku? Podívejte se na VIDEO: