Nejlepší recepty na omáčky: Rajská, svíčková, znojemská, koprová! | Recepty.Blesk.cz

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

Foto: iStock
19.01.2018 / 06:00

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Milovníci hub jistě ocení tyhle tři recepty z lesních hub nebo žampiónů. Omáčky z nich se skvěle hodí ke kuřecímu nebo vepřovému masu, případně k těstovinám. K třetímu houbovému receptu se zase výborně hodí žemlové knedlíky.

Žampiónová omáčka

Žampiónová omáčka

Žampiony koupíte během roku kdykoli, takže pokud nemáte žádné houby zamrazené, použijte tyhle. Omáčka je z nich přímo fantastická.celý článek

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka z hub, česneku, cibule, petrželové natě a vývaru, zjemněná smetanou. Podáváme se žemlovými knedlíky.celý článek

Nevíte, jakou omáčku udělat k těstovinám, které tak milují vaše děti? Zkuste sýrovou, je rychle hotová a chutná výtečně.

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka se skvěle hodí na zapékání do trouby nebo na přelití třeba brokolice či květáku.celý článek

Sýrová jednoduchá omáčka

Sýrová jednoduchá omáčka

Základ omáčky tvoří bešamel a strouhaný sýr, ideálně pikantní a slanější.celý článek

Základem mnoha českých omáček je zelenina – a to zejména kořenová. Ta tvoří základ například svíčkové či znojemské. Většina omáček se vždy připravuje zvlášť, nikdy ne dohromady s masem nebo těstovinami. Svíčková je výjimka, tam se rodí omáčka v jednom hrnci společně s masem.

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Poctivá česká omáčka s dobře prošpikovaným pomalu pečeným hovězím masem se hodí pro dny všední i sváteční.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

Kdo miluje okurky, pak jistě ocení znojemskou omáčku, jejímž základem jsou právě nakládané okurky. Můžete si k ní dopřát nejen knedlíky, ale i rýži. Tyhle omáčky kdysi nepatřily k tomu nejlepšímu, co jste mohli dostat v závodní jídelně, ovšem doma připravené získají rozměr, o kterém jste až dosud netušili.

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Základem dalších omáček jsou rajčata, kopr nebo křen. Zejména křen a kopr jsou surovinami, které u nás bez problémů vypěstujete. A křen patří k nejoblíbenějším sezonním potravinám. Věděli jste, že křen z Malína býval ještě před kolektivizací cennější než chalupa? Ano, malínský křen chtěli po celém světě, tak dobrý byl. Což teprve omáčka.

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

 

Jak na domácí rajskou omáčku? Podívejte se na VIDEO:

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz