Tradiční paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera | Recepty.Blesk.cz

Tradiční paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Foto: jamieoliver.com
24.08.2015 / 06:00

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku z kuřecích jater. Připravte si ji podle známého britského kuchaře Jamieho Olivera.

Budete potřebovat:

* 300 g změklého másla

* olivový olej

* 2 najemno nakrájené šalotky

* 2 rozdrcené stroužky česneku

* 400 g kuřecích jater

* pár lístků čerstvé šalvěje

* malou sklenici brandy

* sůl, pepř

 

Postup:


Předehřejte troubu na 100 °C. Polovinu másla dejte do zapékací misky a dejte do trouby asi na 10 minut zvolna rozpustit, dokud se nezačne oddělovat. Odeberte žluté, přepuštěné máslo do samostatné misky a dejte stranou vychladit. Mléčně bílé máslo vylijte.

 

V pánvi rozehřejte trošku olivového oleje, zvolna na něm orestujte šalotku a česnek, dokud nezesklovatí. Poté je stáhněte a dejte stranou na talíř. Vytřete pánev kuchyňskou utěrkou a zprudka na ní orestujte kuřecí játra společně se šalvějí. Nechte je, aby se ze všech stran zatáhla, ale uvnitř zůstala ještě růžová – pokud je vysušíte, ztratí svoji krémovou texturu a paštika nebude krásně hladká.

 

Přilijte do pánve brandy, chvíli nechte projít varem, aby se vypařil alkohol, a poté stáhněte z plotny a obsah pánve přemístěte do mixéru. Přidejte orestovanou šalotku a česnek a mixujte, dokud není směs dokonale hladká a krémová. Přidejte zbytek změklého másla, osolte, opepřete a pokračujte v mixování. Poté přemístěte paštiku do keramické misky.

 

Posypte lístky šalvěje a přes lžičku na paštiku nalijte přepuštěné máslo. Dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit, ale mnohem lépe se všechny chutě propojí a rozvinou, pokud necháte paštiku odležet přes noc. Podávejte vychlazené a s čerstvým bílým pečivem.

 

Tip: Více receptů anglického kuchaře bez čepice Jamieho Olivera naleznete na www.jamieoliver.com

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

StarDance

Ze StarDance vyřazená Fridrichová: Chladná…

V pondělním živém chatu StarDance zareagovala první vyřazená soutěžící Nora Fridrichová (42) na pochvalnou…

celý článek »

Krimi

Smrt hvězdy "S Jawou na cestách" Martina…

Felicie zmuchlaná jak papír po střetu se superbem, navíc po nehodě začala hořet. Podle kamarádů na…

celý článek »

Příběhy

Zoufalá máma ukázala, co dokáže heroin:…

Na sociální síti se objevil dojemný příspěvek Jennifer Salfen-Tracyové, v němž žádá o pomoc při pátrání…

celý článek »

Epicentrum

Vysíláme z Blesku: Rakovina varlat a prostaty:…

Proč trpí rakovinou varlat a prostaty stále mladší muži? Proč často odmítají prevenci? Nejen o tom…

celý článek »