Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku z kuřecích jater. Připravte si ji podle známého britského kuchaře Jamieho Olivera.
Budete potřebovat:
* 300 g změklého másla
* olivový olej
* 2 najemno nakrájené šalotky
* 2 rozdrcené stroužky česneku
* 400 g kuřecích jater
* pár lístků čerstvé šalvěje
* malou sklenici brandy
* sůl, pepř
Postup:
V pánvi rozehřejte trošku olivového oleje, zvolna na něm orestujte šalotku a česnek, dokud nezesklovatí. Poté je stáhněte a dejte stranou na talíř. Vytřete pánev kuchyňskou utěrkou a zprudka na ní orestujte kuřecí játra společně se šalvějí. Nechte je, aby se ze všech stran zatáhla, ale uvnitř zůstala ještě růžová – pokud je vysušíte, ztratí svoji krémovou texturu a paštika nebude krásně hladká.
Přilijte do pánve brandy, chvíli nechte projít varem, aby se vypařil alkohol, a poté stáhněte z plotny a obsah pánve přemístěte do mixéru. Přidejte orestovanou šalotku a česnek a mixujte, dokud není směs dokonale hladká a krémová. Přidejte zbytek změklého másla, osolte, opepřete a pokračujte v mixování. Poté přemístěte paštiku do keramické misky.
Posypte lístky šalvěje a přes lžičku na paštiku nalijte přepuštěné máslo. Dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit, ale mnohem lépe se všechny chutě propojí a rozvinou, pokud necháte paštiku odležet přes noc. Podávejte vychlazené a s čerstvým bílým pečivem.
Tip: Více receptů anglického kuchaře bez čepice Jamieho Olivera naleznete na www.jamieoliver.com